Θυροκολλείται το απόγευμα το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής


Σήμερα το απόγευμα (Τρίτη 11 Ιουνίου), αναμένεται να θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής, έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να παραληφθεί και θυροκολληθεί από τον φρούραρχο του κοινοβουλίου και εκτός από την ημερομηνία εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα αναγράφει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχουν διαμορφωθεί συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Τι είπαν Πρ. Παυλόπουλος – Αλ. Τσίπρας

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ