Ουρά για μία άδεια καλλιέργειας κάνναβης

Στις 7 οι χορηγηθείσες μέχρι στιγμής – Αλλα 4 επενδυτικά σχέδια είναι στο στάδιο των υπογραφών – Στις 59 έχουν φτάσει οι αιτήσεις! – Σε ποιες περιοχές ξεκινούν τα πρώτα projects

Τη μεγάλη ευκαιρία στον χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης φαίνεται να αναζητούν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές που συνωστίζονται στα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για να λάβουν άδεια για την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου έχουν κατατεθεί 59 αιτήσεις, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί ήδη 7 εταιρείες σε διάφορες περιοχές της χώρας παρά την πολυπλοκότητα λόγω της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας. Κάτι που δημιουργεί προσδοκίες τόσο στους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει έναν νέο, ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι μια αγορά που δημιουργείται από το μηδέν και αυτή τη στιγμή όλοι ψάχνουν τη μεγάλη ευκαιρία, το Ελ Ντοράντο», είπε στο «business stories» παράγοντας που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην αγορά στο σκέλος του τεχνολογικού και ιατρικού εξοπλισμού, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για κάτι που αναπτύσσεται παγκοσμίως, οπότε τα περιθώρια είναι αντικειμενικά μεγάλα».

Μέχρι στιγμής έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης σε 7 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενης απασχόλησης άνω των 500 ατόμων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, άλλα 4 σχέδια είναι στο στάδιο των υπογραφών. Για τις τελευταίες, η συνολική εκτιμώμενη επένδυση ανέρχεται στα 62,63 εκατ. ευρώ και οι θέσεις εργασίας σε 318 και θα βρίσκονται σε Κιλκίς, Αιτωλικό, Πρέβεζα και Λάρισα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως για τους υπόλοιπους 48 φακέλους που βρίσκονται στα διάφορα στάδια ελέγχου η εκτιμώμενη επένδυση ανέρχεται στα 538,37 εκατ. και ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων είναι 3.314 άτομα. Βέβαια τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι ορισμένες από τις αιτήσεις πιθανόν να απορριφθούν, με την υπόθεση ότι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο.

Οι εταιρείες

Η πιο πρόσφατη άδεια που χορηγήθηκε αφορά την WCM Canna Medica Α.Ε. στο 52ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στον Αυλώνα Αττικής, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Στέφανο Σαλονικίδη. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης είναι 2,66 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των εργαζομένων, κατ’ εκτίμηση της εταιρείας, 32 άτομα.

Αυτό τον μήνα επίσης αδειοδοτήθηκε η Cannatec Greece A.E., θυγατρική του ομίλου εταιρειών Golden Greece Holdings, στον Νομό Κιλκίς, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης τα 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζομένους. Μάλιστα, όπως ανέφερε η εταιρεία, «η παρατεταμένη ηλιοφάνεια της χώρας θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στη θεραπευτική αξία των σκευασμάτων της σε σχέση με αυτά που παράγονται υπό την επίδραση τεχνητού φωτός και συνθηκών στις βόρειες χώρες». Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της εμφανίζεται ο κ. Διονύσης Σαρμαζανίδης.

Την έγκριση να προχωρήσει τα σχέδιά της στο Λάκκωμα Χαλκιδικής πήρε από την πλευρά της και η Πέντε Α.Ε., με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης τα 40 εκατ. και 200 εργαζομένους. Ως μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Μάντζιαρης και ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Βέλκο Βελκόσκι.

Αδεια επίσης έχει λάβει η ισραηλινών συμφερόντων Pharma Essenza Cannabis – Εταιρεία Φαρμακευτικής Κάνναβης A.Ε., με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης τα 8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 60 και η επένδυση θα γίνει στον Δήμο Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας. Η εταιρεία είναι θυγατρική της ισραηλινής Essenza Cannabis που συστάθηκε μόλις το 2017 και γενική διευθύντριά της είναι η κυρία Ελένη Παπαδοπούλου.

Οι πρώτες δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια είναι η Biomecann A.E. που εδρεύει στη Λάρισα, με βασικό μέτοχο την Creative Properties and Investments Ltd και πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την κυρία Μαρία Κουμαριανού, και η ελληνικών συμφερόντων Bioprocann A.E., που εδρεύει στην Κόρινθο, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Μαριάνο. Η εκτιμώμενη επένδυση της πρώτης φτάνει τα 9,5 εκατ. και της δεύτερης τα 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δύο μονάδες ανέρχεται σε 51 και 66 αντίστοιχα.

Ακολούθησε η έγκριση της άδειας εγκατάστασης μονάδας για την Τικούν Ολάμ Ελλάδος Α.Ε., θυγατρική του ομώνυμου ισραηλινού ομίλου, στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζομένους. Πρόεδρος της θυγατρικής εμφανίζεται να είναι ο ιδρυτής του ομίλου, Ιτσχάκ Κοέν, και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Νίκος Μπέης.

Σημειώνεται ότι οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.

πηγή; Newmoney.gr – Του Στέλιου Μορφίδη