Δεν αρκεί μόνο ο τουρισμός

Ο τουρισμός ανέκαθεν αποτελούσε τη βαριά βιομηχανία της χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με την κρίση να ρίχνει τις τιμές αισθητά σε πολλούς προορισμούς, εκατομμύρια τουρίστες κατακλύζουν τις ελληνικές πόλεις και τα νησιά μας. Το ερώτημα όμως είναι, μπορεί ο τουρισμός από μόνος του να σώσει την ελληνική οικονομία; Η οικονομία της χώρα παραμένει σε ελαφρά ύφεση – (-0,2%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο-, όμως η τουριστική άνθηση επιτρέπει μια ελαφρά αισιοδοξία. Σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο, φέτος υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 6% περισσότεροι από το 2013. Εκτός από τον παραδοσιακό τουρισμό, η αγορά μας έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους: συνεδριακός τουρισμός, κρουαζιέρα, yachting, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα έσοδα.
Εντυπωσιακή είναι και η επάνοδος των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας. Μπορεί οι σχέσεις μας με τους Γερμανούς να μην είναι και οι καλύτερες, ελέω Μέρκελ και της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που προστάζει τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο το Νότο, όμως τα ποσοστά άφιξης από τη Γερμανία έχουν διπλασιαστεί. Η Γερμανία αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική και σταθερή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Γερμανοί. Με άλλα λόγια,  το 16% των συνολικών ετήσιων εσόδων του ελληνικού τουρισμού προέρχεται από τους Γερμανούς επισκέπτες.
Παρόλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: Θα σώσει από μόνος του ο τουρισμός την ελληνική οικονομία;  Σίγουρα όχι. Αντιπαραβάλλοντας και αναλύοντας στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για την ανεργία και τον πληθυσμό, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας και η σταθεροποίηση της απασχόλησης, που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι συνέπεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά σχετίζεται με την μείωση του πληθυσμού που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2004. Επίσης η παρατηρούμενη φυγή των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και υποχώρηση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργατών στην Ελλάδα, θα συνεχιστεί. Αυτή η διττή απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου είναι ακόμη ένας λόγος που κάνει την ανάκαμψη της Ελλάδας ακόμη πιο δύσκολη. Ο αυξημένος τουρισμός, παρά τις εκατομμύρια αφίξεις τουριστών, είναι απίθανο να προσφέρει την αναμενόμενη ανάκαμψη. Η υψηλή ανεργία και η μειωμένη παραγωγή, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, έχουν ωθήσει την Ελλάδα στον αποπληθωρισμό, φαινόμενο που είναι απίθανο να διαρκέσει σχετικά βραχυπρόθεσμα.
Για να έρθει η πολυθρύλητη ανάκαμψη, δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι ʽεντολέςʼ του Πρωθυπουργού. Πρέπει να μειωθεί η πολύ υψηλή ανεργία και να μην συνεχιστεί η συρρίκνωση της περιουσίας των νοικοκυριών, μέσω της υπερφορολόγησης και του τεράστιου όγκου χρεών.  Ακόμα, οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν την κάνουλα, όχι όμως να την ξεχειλώσουν όπως συνέβη τα χρόνια της πλασματικής ευημερίας, και να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι τα ʽκόκκινα δάνειαʼ φτάνουν περίπου στα 80 δις ευρώ και το πρόβλημα αυτό δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Ο τουρισμός από μόνος του, δεν μπορεί να φέρει την ανάκαμψη. Χρειάζονται μακροπρόθεσμες και ευρύτερες λύσεις και όχι σποραδικά μέτρα και ενθουσιασμοί.
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ