Χαρίλαος Φλωράκης: “Η κάλπη είναι σαν την γκαστρωμένη γυναίκα, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει”

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 26ης Μαΐου 2019 και ο λαός πάει να ρίξει την ψήφο του για τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις, επικρατεί τόσο ησυχία στην πόλη μας, που μας ξενίζει μετά από ένα τόσο έντονο προεκλογικό κλίμα που ζήσαμε το τελευταίο κυρίως δίμηνο.

Σάββατο βράδυ 25 Μαΐου, παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης και κόσμος είναι μαζεμένος έξω από τα εκλογικά κέντρα των υπ. Δημάρχων.

Οι συζητήσεις πάνε κι έρχονται.

Παρ΄ότι και οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις είναι βαρύνουσας σημασίας (Δημοτικές, Ευρωπαΐκές, Περιφερειακές) επικρατούν σε σχόλια και συζητήσεις οι Δημοτικές κυρίως.

Φυσιολογικό έως ένα σημείο να συμβαίνει κάτι τέτοιο διότι οι Πολιτικοί Αντίπαλοι, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Συμπολίτες που γνωριζόμαστε, που κατά καιρούς έχουμε κάνει παρέα μαζί, αλλά ταυτόχρονα έχουμε διαφωνήσει, μαλώσει ίσως και να μη μιλιόμαστε πλέον.

Αυτή η αμεσότητα και γνωριμία των 210 ατόμων που είναι υποψήφιοι στη μικρή μας πόλη, τις κάνουν ξεχωριστές και τους δίνουν ένα άλλο χρώμα και ένταση.

Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν.

Υπάρχει αισιοδοξία, υπολογισμοί, ποσοστά, προβληματισμός, ερωτηματικά.

Ανεξάρτητα εάν καταγραφεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το γεγονός που κυριαρχεί στις συζητήσεις είναι κυρίως η “κόντρα” Καπλάνη – Μίχου.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης, διαδέχτηκε τον Λάμπρο Μίχο το 2009, όταν εκείνος αποφάσισε να πολιτευτεί στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή της χώρας.

Ο Λ. Μίχος εκλέχτηκε Βουλευτής, μετά βρέθηκε εκτός κοινοβουλίου μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να γυρίσει πίσω και να διεκδικήσει το Δημαρχιακό Θώκο, από τον Δήμαρχο Καπλάνη.

Υποστηρίζει πως τον προέτρεψαν κάτοικοι της πόλης μας να το πράξει, άλλοι το αμφισβητούν αυτό και το αποδίδουν σε άλλους λόγους.

Όπως και να έχει όμως βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το σκηνικό και σε μια Πολιτική Πατροκτόνα ή Παιδοκτόνα κατάσταση.

Στις εκλογές όμως παίρνουν μέρος και άλλοι συνδυασμοί με σοβαρές δυνατότητες νίκης. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Η κάλπη είναι σαν την γκαστρωμένη γυναίκα, είχε πει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει.

Τόσο ο κ. Μιχάλης Γιάγκας όσο και ο κ. Βασιλάκος Θεόδωρος, άλλοι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι της πόλης μας, διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στο λαό και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει  κανείς.

Ο κ. Μιχάλης Γιάγκας με μεθοδική δουλειά από τα έδρανα της αντιπολίτευσης την τελευταία πενταετία, απέδειξε πως το θέμα της Δημοτικής Διαχείρισης το κατέχει και το κατέχει σωστά. 

Στην πλειοψηφία τους οι προτάσεις και παρατηρήσεις που έκανε όλο αυτό το διάστημα, είχαν βάση και βαρύτητα.

Το ψηφοδέλτιο του καλό και το πρόγραμμά του επίσης ρεαλιστικό. Ξέρει τι θέλει, ξέρει τι προτείνει, γνωρίζει το πως.

………………………………………………………….

Ο κ. Βασιλάκος Θεόδωρος σε σχέση με τις περασμένες εκλογές ίσως να εμφανίζεται ελαφρά αποδυναμωμένος.

Είναι όμως έτσι ή όπως το συνηθίζει θα μας εκπλήξει την τελευταία στιγμή, δηλαδή αύριο το βράδυ μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων;

Όταν πρόκειται για  τον Θοδωρή Βασιλάκο, όλα είναι ανοικτά.

Ανοικτά και ρευστά…

……………………………………………………………..

Βεβαίως στις εκλογές συμμετέχει και το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και με υποψήφια Δήμαρχο την κ. Καρανάσιου Ελένη.

Δεν πρέπει να περιμένει κανείς πως θα μπορέσει να διεκδικήσει το Δήμο, αυτή τουλάχιστον την χρονική περίοδο που η ένταση μεταξύ των άλλων είναι έντονη.

Στις περασμένες εκλογές είχε πάρει 9.5% και εάν το ποσοστό αυτό αυξηθεί έστω και λίγο θα είναι επιτυχία του συνδυασμού της κ. Καρανάσιου.

……………………………………………………………

Πάντως δεν πρέπει κανένας να τρέφει αυταπάτες πως θα υπάρξει νικητής από την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 50 + 1 του εκλογικού σώματος.

Θα πάμε για δεύτερη Κυριακή.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου θα βγάλουμε Δήμαρχο στην πόλη μας.

Αυτή την Κυριακή θα εκλεγούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό γεγονός που το αποδέχονται όλοι, είναι ότι υπάρχει το λεγόμενο Αντιμιχικό μέτωπο, το οποίο όμως δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Λάμπρος Μίχος με την τακτική που ακολούθησε, ανοίγοντας μέτωπο με τους υπολοίπους Επικεφαλείς των άλλων συνδυασμών, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς υποτιμητικούς για εκείνους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μέσα από τις ομιλίες του και τις επαφές με τον κόσμο.

Στις τελευταίες ομιλίες του ήταν περισσότερο ήπιος σε χαρακτηρισμούς προς εκείνους, το χάσμα όμως είχε δημιουργηθεί και αμφιβάλουμε εάν καλύφθηκε.

Καλή Κάλπη λοιπόν σε λίγες ώρες, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξουν τραμπουκισμοί έξω από τα κέντρα ψηφοφορίας…