Ευρωκάλπη-«βαρόμετρο» για εθνικές εκλογές: Πώς θα «κλειδώσουν» για Ιούνιο ή Οκτώβριο

Το εύρος της διαφοράς από τη Ν∆ θα καθορίσει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, με τα εκλογικά σενάρια να «φουντώνουν» πριν στηθούν οι κάλπες για την Ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση, µε το ενδεχόµενο της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές να γίνεται πολύ πιθανό είτε από το κλείσιµο της ψαλίδας µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.∆., είτε από την εκτόξευση της διαφοράς ανάµεσα στα δύο κόµµατα.

Ειδικότερα, τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προκηρύσσει εκλογές αν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στις αυριανές ευρωεκλογές είναι κάτω από 4% ή πάνω από 7%, ενώ η επιλογή της εξάντλησης της τετραετίας και διενέργειας εκλογών τον Οκτώβριο φέρεται να επιλέγεται σε μια ενδιάμεση των δύο παραπάνω ποσοστών διαφορά.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ως εκλογικές οι ηµεροµηνίες 23 ή 30 Ιουνίου. Τουτέστιν, οι εκλογές πιθανόν θα προκηρυχθούν αµέσως µετά τις δύο διαδοχικές αναµετρήσεις στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου.

Εδώ και µήνες ο κ. Τσίπρας δηλώνει κατηγορηµατικά και σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο όριο της συνταγµατικής θητείας, στις 13 ή στις 20 Οκτωβρίου. Ο ίδιος και το επιτελείο του λένε µάλιστα µε έµφαση πως η κυβέρνηση δεν παίζει παιχνίδια µε την ηµεροµηνία των εκλογών, δεν έχει καµία διάθεση να αιφνιδιάσει και πως θα ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος.

Πέραν αυτών, εκτιµούν ότι οι προσεχείς µήνες θα βοηθήσουν ώστε να αποδώσουν τα µέτρα ανακούφισης και οι κοινωνικές παροχές, όπως επίσης ποντάρουν και στο θετικό κλίµα για πολλούς επαγγελµατίες που παραδοσιακά δηµιουργείται το καλοκαίρι λόγω της µεγάλης προσέλκυσης τουριστών. Ως εκ τούτου, ο βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου ήταν και παραµένει «οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους».

Τις τελευταίες ηµέρες, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα ψήφου εµπιστοσύνης και κατέληξε στη λογική ότι αποτελούν µια δηµοσκόπηση της στιγµής και ότι οι πραγµατικές εκλογές είναι οι εθνικές.

Η συζήτηση, συνεπώς, έχει ανάψει για τα καλά επειδή υπάρχουν αντικρουόµενες εκτιµήσεις για το αποτέλεσµα της Κυριακής, µε τις διαρροές να µιλούν για εκλογικό αιφνιδιασµό σε δύο περιπτώσεις. Για παράδειγµα, αν η διαφορά είναι κάτω από τις τέσσερις µονάδες. Σε αυτό το ενδεχόµενο πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει το momentum υπέρ του, ότι θα είναι «ζεστός» να συνεχίσει για έναν ακόµα µήνα σε εκλογικούς ρυθµούς και ότι θα δηµιουργηθεί η αίσθηση στο στελεχικό δυναµικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το παιχνίδι γυρνάει».

Στο σκεπτικό αυτό προσµετρούν και δύο ακόµα παράµετροι: Πρώτον, ότι µε αυτή τη διαφορά εικάζουν ότι θα προκύψει γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.∆. Επιπροσθέτως, εκτιµάται ότι θα υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαφορά θα είναι ακόµα πιο µικρή, αφού θα προσθέτουν και τα αντίστοιχα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων, µε τους οποίους µπορεί στις ευρωεκλογές να κατεβαίνουν ξεχωριστά αλλά στις εθνικές εκλογές οι Πράσινοι συνεργάζονται µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πιθανό στην περίπτωση που η διαφορά είναι µικρή, τότε είναι εξίσου πιθανό να συµβεί κάτι τέτοιο και στην περίπτωση που η διαφορά µε τη Ν.∆. προσεγγίσει τις οκτώ µονάδες και πάνω. Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι σε αυτό το ενδεχόµενο «δεν θα µπορούµε να σταθούµε ούτε µια µέρα», συµπληρώνοντας ότι θα είναι πολύ λογικό ο κ. Τσίπρας για λόγους δηµοκρατικής ευαισθησίας να προκηρύξει εκλογές. Ανησυχούν, µάλιστα, ότι σε µια τέτοια περίπτωση θα δηµιουργηθούν διαλυτικά φαινόµενα στην κυβέρνηση και στη λειτουργία του κρατικού µηχανισµού, τα οποία µπορεί να αποδειχτούν µοιραία, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος των πυρκαγιών, πολύ περισσότερο µετά τα όσα έγιναν στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι. Κοινώς, λένε ότι επ’ ουδενί δεν µπορούν να «σηκώσουν» άλλη µία τραγωδία…

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τη… δεύτερη θέση

Στα πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία φτάνουν συνεχώς πληροφορίες για εκλογές µέσα στον Ιούνιο, παρότι υψηλόβαθµες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επιµένουν για κάλπες τον Οκτώβριο. Και αυτό γιατί, εκτός από τα δύο προαναφερθέντα σενάρια, υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, που είναι αυτό της διαχειρίσιµης ήττας.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι αν η διαφορά είναι µεταξύ πέντε και έξι µονάδων, µέσα στους επόµενους µήνες θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν το χαµένο έδαφος, θεωρώντας ότι ο χρόνος µπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιµάται ότι σε αυτή την περίπτωση θα επισηµάνουν πως τον Απρίλιο ήταν σε διψήφια ποσοστά και ότι µε την προσωπική καµπάνια που έκανε ο πρωθυπουργός κατέφερε µέσα σε λιγότερο από έναν µήνα να τη µειώσει. Που σηµαίνει -όπως ελπίζουν- ότι έχοντας µπροστά του τέσσερις µήνες ακόµα, θα είναι εφικτό οι εκλογές του Οκτωβρίου να µετατραπούν σε ντέρµπι, κάτι βέβαια που η σύγχρονη πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο, ύστερα από µία ήττα σε ευρωεκλογές. ∆εν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι επιτελείς του Μαξίµου έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν ότι τις επόµενες εβδοµάδες θα δοθούν και άλλες παροχές και ελαφρύνσεις. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται να ψηφίσουν την κατάργηση του µέτρου για την περαιτέρω µείωση του αφορολόγητου, να ανακοινώσουν ότι έρχεται και 14η σύνταξη, καθώς και άλλες στοχευµένες κινήσεις µέσω τροπολογιών που θα ευνοούν συγκεκριµένες κοινωνικές οµάδες. Επιπλέον, εκτιµάται από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις εθνικές εκλογές θα περιορίσουν δραστικά τις διαρροές προς τα κόµµατα που βρίσκονται αριστερά τους -συγκεκριµένα, προς τη Λαϊκή Ενότητα, την Πλεύση Ελευθερίας και το κόµµα του κ. Βαρουφάκη-, τα οποία στις ευρωεκλογές σωρευτικά ενδεχοµένως να φθάσουν το 5%.

Φυσικά, όλα τα σενάρια είναι αυτή την ώρα πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίµου, όπως, βεβαίως, αντίστοιχα και στην Πειραιώς, αλλά και στα υπόλοιπα κοµµατικά επιτελεία περιµένουν µε µεγάλη ένταση την έκβαση της αναµέτρησης την Κυριακή. Το βάρος πέφτει πρώτιστα στις ευρωεκλογές, ωστόσο σηµαντικά συµπεράσµατα θα βγουν τόσο από τις περιφέρειες όσο και από τους δήµους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

πηγή: Αftodioikisi.gr