Σάββας Σαββίδης: “Τα παιδιά χρειάζονται ασφαλείς Παιδικές Χαρές. Εμείς οφείλουμε να τις φτιάξουμε”

Οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες ξέρουν καλά, τι σημαίνει η παιδική χαρά για ένα παιδί. Είναι ο δικός του χώρος μέσα στην πόλη. Εκεί που μπορεί, να τρέξει, να παίξει να εκτονωθεί. Παράλληλα γνωρίζουν ότι μια παιδική χαρά μπορεί να συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξή του, εάν βέβαια ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Ως πρόσφατα, οι παιδικές χαρές του Δήμου μας, παρόλο που λειτουργούσαν κανονικά, δεν είχαν τις προδιαγραφές που επιβάλλεται να έχουν. Αυτό μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί ζητήσαμε να αξιολογηθούν από ειδικευμένο φορέα ελέγχου και σε όλες διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα όπως ακαταλληλότητα δαπέδων, λειτουργικά προβλήματα, φθορές.

Έτσι αναγνωρίζοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει χώρο παιχνιδιού στην πόλη του, ευχάριστο, υγιή και ασφαλή, αποφασίσαμε να τις αναβαθμίσουμε ακολουθώντας σύγχρονα πρότυπα παιδικών χαρών και προδιαγραφές τεχνικής ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο διεκδικήσαμε πετυχαίνοντας την ένταξη του συνόλου των παιδικών του Δήμου μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» και το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Μέσω αυτών των προγραμμάτων επανασχεδιάζονται οι 24 παιδικές χαρές που βρίσκονται :

Στο Άλσος Δόξης
Στο Άλσος Ειρήνης (Σιντριβάνι)
Στο Πάρκο Μητέρας ( Δ. Γούναρη και Δ. Κομνηνού)
Στην πλατεία Μακρυγιάννη
Στην πλατεία 19 ης Μάη
Στην πλατεία Ζαναέ (Αρχιμήδους και Μεσολογγίου)
Στην πλατεία Προφήτη Ηλία (Παπαδιαμάντη, Χίου, Π. Π. Γερμανού)
Στην πλατεία Ελευθερίας (Λίθος)
Στην πλατεία Νέας Γενιάς (Γληνού και Νάξου)
Στην πλατεία Ελ. Φωκά (Χανίων και Ηρακλείου)
Παπαφλέσσα και Σ. Σαράφη
Κρήτης και Α. Διάκου
Α. Διάκου και Λέσβου
Δεληγιάννη και Π.Π. Γερμανού
Μακρυγιάννη και Τερψιθέας
Περικλέους και Βαλαωρίτου
Δ. Κομνηνού και Δωδεκανήσου
Μ. Αντύπα, Συγγρού και Λήμνου
Α. Δημητρίου, Καλαβρύτων και Μιχαλάτου
Κανάρη και Καραολή
Αθηνάς και Προβελεγγίου
Μ. Αλεξάνδρου, Στ. Σαράφη και Καβάλας
Στην Ερεχθείου
Στην εκκλησία Αγία Σοφία

Οι παιδικές χαρές θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να προσφέρουν στα παιδιά εναλλακτικές ευκαιρίες παιχνιδιού και εκπαίδευσης, με ποιότητα και ασφάλεια.
Θα είναι προσβάσιμες, με περίφραξη, σήμανση, φωτισμό και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό (καθίσματα συνοδών, κάδοι απορριμμάτων κ.α).

Θα διαθέτουν ασφαλή δάπεδα με προδιαγραφές ΕΝ1177. Επίσης, όλα τα παιχνίδια, τα οποία είναι σχεδιασμένα με βάση τις ανάγκες και τις δεξιότητες των παιδιών κάθε ηλικιακής κατηγορίας χρηστών των παιδικών χαρών, θα ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας ΕΝ1176, δηλαδή θα είναι φτιαγμένα με κατάλληλα υλικά, σταθερά θεμελιωμένα και σε αποστάσεις ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τραυματισμού κατά τη χρήση ή και την πτώση.

Ξεκινήσαμε… Φτιάχνουμε, ελέγχουμε διορθώνουμε, είμαστε σε καλό δρόμο και συνεχίζουμε…

Στόχος μας είναι να υπάρχει παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά, γιατί κάθε παιδί χρειάζεται μια παιδική χαρά κοντά στο σπίτι του.

Επίσης, στόχος μας (και μεγάλο στοίχημα ) είναι να φτιάξουμε και ένα χώρο χαράς και παιχνιδιού για τα παιδιά ΑμεΑ του Δήμου μας, γιατί και αυτά τα παιδιά χρειάζονται κοινωνική στήριξη και πρωτίστως τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής.

Στην προσπάθεια μας αυτή θέλουμε αρωγούς τους πολίτες για να δημιουργήσουμε παιδικές χαρές με μέλλον και να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο .

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ