Η Μάχη της Κρήτης στο 2ο Λύκειο της πόλης μας

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση με ιστορικό περιεχόμενο, με τη συνεργασία του 2ου Λύκειου της πόλης μας, πραγματοποίησε η Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ” την Τρίτη 14 Μαΐου.

Πρόβαλε ένα 20λεπτο βίντεο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο είχε αυθεντικά αποσπάσματα από την Μάχη της Κρήτης.

Την Μάχη που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για την ανδρεία που έδειξαν οι Κρητικοί απέναντι στις Γερμανικές δυνάμεις που από τον ουρανό με αλεξίπτωτα προσπάθησαν να υποτάξουν τον αδούλωτο λαό της Μεγαλονήσου.

Μάχες σώμα με σώμα και οι απώλειες των Γερμανών μεγάλες.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Βυθούλκας, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών κ. Παντελής Πρεντάκης έκανε μία σύντομη περιγραφή των γεγονότων και τη σημασία αυτής της σθεναρής αντίστασης των Κρητικών.


Η Βικιπαίδεια σχετικά με την ένδοξη αυτή σελίδα της χώρας, αναφέρει:

Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η μεγαλύτερη ιστορικά αεροπορική έφοδος (αεραπόβαση) των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.

Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις Aγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος.

Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.

Η Ένωση Κρητών έχει προγραμματίσει ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλα Σχολεία της πόλης μας.

Το διήμερο 20 – 21 Μαΐου θα επαναληφθεί στα 5ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας κ.ά.