19η Μαϊου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

100 χρόνια (1919-2019) από την δεύτερη και πιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας, που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο.

100 χρόνια και οι πληγές της Γενοκτονίας των προγόνων μας αιμοραγούν ακόμα. Ήταν τόσο βαθιές που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε …. αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στη Μεγάλη Εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», την Κυριακή 12 Μαίου 2019, στην πλατεία «19 Μάη», πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας.

Η εκδηλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα από το κτίριο του Συλλόγου. Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και έφτασαν στη πλατεία “19η Μαη” όπου και εκεί τους περίμεναν εκατοντάδες άνθρωποι. Όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν αυτή τη μεγαλειώδη πομπή. Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη όλων αυτών που έμειναν εκεί στα Αγια Χώματα, θύματα της θηριωδίας του τουρκικού κράτους.

Μπροστά στο φωτισμένο μνημείο “Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού” τελείται επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθεί χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γ. Καπλάνη.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε την επιμέλεια, σκηνοθεσία και την παρουσίαση της Εκδήλωσης, από το βήμα μιας εντυπωσιακής και καλοστημένης σκηνής, ξετύλιξε τα γεγονότα που σηματοδότησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τονίζοντας ότι “Ήταν Γενοκτονία και όχι πολεμική εχθροπραξία” και μαζί με τα πολυάριθμα τμήματα του Συλλόγου, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από μια Θεατρική, Μουσική & Αφηγηματική Παράσταση, με τραγούδια μνήμης, μαρτυρίες, απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα. Θερμό χειροκρότημα κερδισαν τα παιδάκια πέμπτης γενιάς Ποντίων που προσδιόρισαν τι είναι για αυτά ο Πόντος.

Κύματα της Μαυροθαλασσίτισας πρόβαλλαν στη σκηνή, ο Ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης συγκλόνισε με την απαγγελία του και τα βήματα των Μικρών και Μεγάλων Πυρριχιστών αντήχησαν μέχρι εκεί …. στην Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου.

Οι καλεσμένοι δεν μπορούσαν πια να κρατήσουν τα δάκρυά τους.

Τίποτα δεν χάθηκε και δεν θα χαθεί. Συνεχίζουμε να Διεκδικούμε το Δικαίωμα στη Μνήμη και τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Μουσικά συνόδευσαν Σταύρος Σαββίδης (λύρα – τραγουδι), Γιώργος Κυριακίδης (λύρα), Αλέξανδρος Μιμίδης (αγγείο, φλογέρα, ζουρνά), Κώστας Αθανασίου (νταούλι).

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ.Γ.Καπλάνης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί & Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, ο κ. Κ. Μπατσάρας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Eκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Κιλκίς, Τρίπολης Αρκαδίας, Αργολίδας, Πετρούπολης, Βριλησσίων, Χαϊδαρίου, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Περιστερίου, Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητών Αγ. Βαρβάρας.

Ευχαριστούμε θερμά την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.) Αγ.Βαρβάρας, για την παρουσία και προστασία των καλέσμένων της Εκδήλωσης.

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”