Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη

Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η/1/2020 σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για υπολείμματα τροφών και κλαδέματα από κήπους, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των σκουπιδιών και προκαλούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ με τη συλλογή και επεξεργασία τους μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα.

Για τη συλλογή τους οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν χωριστούς κάδους καφέ χρώματος, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές με τους γνωστούς μπλε κάδους, στους οποίους θα ’πρεπε να συγκεντρώνονται υλικά για ανακύκλωση αλλά στην πράξη έχουν μετατραπεί σε χώρους για όλα τα σκουπίδια…

Η δράση για τα βιοαπόβλητα αφορά το σύνολο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, αλλά το υπουργείο εξασφάλισε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη για την πιλοτική εφαρμογή του για 18 μήνες σε έξι δήμους, Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια-Ρέντης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 11,8% του πληθυσμού της Αττικής και παράγουν το 10,7% των σκουπιδιών.

Επιλέχθηκαν γιατί στα όριά τους δραστηριοποιούνται υποδομές από τις οποίες προέρχεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών, όπως νοσοκομεία (Δυτικής Αττικής, Νίκαιας και Αττικό), η Κεντρική Λαχαναγορά, φυλακές, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τα ΚΤΕΛ Κηφισού, εμπορικά κέντρα και πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Έχει επίσης εξασφαλιστεί εξοπλισμός συλλογής για τη Γλυφάδα και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι έντεκα, στους οποίους περιλαμβάνεται η Αθήνα, η Καλλιθέα, το Ηράκλειο, η Νέα Σμύρνη.

Στη Φυλή λειτουργούν από χρόνια υποδομές για τα βιοαπόβλητα, αλλά θα προστεθούν κινητές μονάδες για να βοηθηθεί η συλλογή τους.

Κοστίζει η ταφή απορριμμάτων

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια και να ακολουθήσουμε προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και αναφέρθηκε στην κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η ταφή απορριμμάτων θα κοστίζει τριπλάσια, ενώ προβλέπονται γενναία κίνητρα για δήμους που κάνουν ανακύκλωση.

«Υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ούτε μπλε κάδους», αποκάλυψε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), και αναφέρθηκε στην έλλειψη στελεχών στους δήμους, λόγω της οποίας δεν μπορούν να γίνουν μελέτες και να ενταχθούν τα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Από το 2008 έχουν να γίνουν προσλήψεις και από τότε έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης», είπε, εκφράζοντας και τους υπόλοιπους δήμους που θα στηριχτούν από ειδικούς με το πιλοτικό πρόγραμμα.

Η Μαρία Τσιώτα, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Περιστερίου, έδωσε έμφαση στην ενημέρωση και τη συμβολή των πολιτών στα προγράμματα.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας ανέφερε ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση 100-150 κάδων ώς το τέλος του μήνα, ενώ μέσω Διαδικτύου θα δοθούν άλλοι 400 μικροί κάδοι για αξιοποίηση των βιοαποβλήτων σε ισάριθμα νοικοκυριά.

Επισήμανε ωστόσο τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να υπάρχει στις διαδικασίες ανάθεσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης.

«Έχουμε πάρει μηδέν στη διαχείριση των σκουπιδιών», παραδέχτηκε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ξεκινούν από τα νοικοκυριά και τις γειτονιές.

«Είναι ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει», εκτίμησε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτων – φωτο: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ