Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο”

Δύναμη Ζωής

Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

Τα 4,5 χρόνια που πέρασαν η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τα υπόλοιπα στελέχη της Δύναμης Ζωής έκαναν έναν επίπονο αγώνα για να καλύψουν τις χαμένες 10ετίες σε κρίσιμα έργα υποδομών, ελλείψεις και δυσλειτουργίες . Έτσι στην Αττική ως σήμερα εντάχθηκαν 1.250 έργα, προϋπολογισμού 2.1 δις ευρώ, για τους πολίτες και το περιβάλλον. Οι 66 Δήμοι θυμίζουν ένα τεράστιο ανοικτό εργοτάξιο με 360 εργασίες, που τονώνουν τις τοπικές αγορές και δημιουργούν δουλειές. Έργα πολλαπλάσια των προκατόχων της. Έργα που δεν έγιναν για να ωφεληθούν οι ημέτεροι εργολάβοι, ούτε για να καμαρώνουν οι κομματικοί της εκλεκτοί, αλλά για να ωφεληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ασχέτως της ιδεολογίας του εκάστοτε δημάρχου. Μπορεί να μη λάμπουν, αλλά τα έργα υποδομών είναι χρυσός!

Η πιο δυνατή απάντηση στην αθωράκιστη Αττική που άφησαν οι προηγούμενοι, και κυρίως στη λασπολογία εις βάρος της Δούρου, είναι τα 168 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 514 εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τις μόλις 41 μελέτες προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που προϋπήρχαν, γεγονός που δείχνει ποιος έχει σαν προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και ποιοι τα έθεσαν στη δημόσια συζήτηση προς χάρη εντυπώσεων μετά τις εθνικές καταστροφές.

Η Δούρου και οι συνεργάτες της μετέτρεψαν σε καθημερινό καθήκον την κοινωνική πολιτική. Άπλωσαν μια αγκαλιά φροντίδας, κατανόησης, ανακούφισης, στήριξης και συμπαράστασης για εκείνους που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Η Δύναμη Ζωής, στοχεύοντας σε έργα ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του πολιτισμού με νέες υποδομές, αναβάθμιση και ανακαίνιση παλαιότερων και κυρίως με τη στήριξη κομβικών εκδηλώσεων προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας αλλά και νέων πρωτοβουλιών. Η θέσπιση θέσης Αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού δεν έγινε τυχαία.

Ο πολιτισμός νοστιμίζει τη ζωή μας και η παιδεία την κάνει ενδιαφέρουσα, ωστόσο χωρίς το σεβασμό στο περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική διαβίωση ούτε καν μελλοντική επιβίωση. Οι αναπλάσεις και η συντήρηση-επέκταση του πρασίνου είναι επίσης πολύ σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως και οι καμπάνιες ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή.

Στο καίριο θέμα των σκουπιδιών τα τελευταία 60 χρόνια όλοι στην Αττική στρουθοκαμήλιζαν και κωλυσιεργούσαν. Προτιμούσαν να πληρώνουμε πρόστιμα στην ευρωπαϊκή ένωση, παρά να προωθήσουν λύσεις σε ένα κρίσιμο για την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία ζήτημα. Με τη διοίκηση της Δούρου ολοκληρώθηκε επιτέλους ένας σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας και της ανακύκλωσης, που εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με σεβασμό στο περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και τους εργαζόμενους αλλά και συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας .

Τα σκουπίδια που στέλνονταν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής περιορίστηκαν. Στο Γραμματικό και στα Κύθηρα δεν θα θάβονται σύμμεικτα σκουπίδια, δεν θα έχουμε μια νέα Φυλή, αλλά Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Τα σκουπίδια υφίστανται πρώτα διαλογή για είδη που πιθανόν ανακυκλώνονται, ότι περισσεύει συμπιέζεται και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση), ώστε να καταλήγει μόνον το υπόλειμμα. Γιατί δεν είναι όλα για….πέταμα!

Έγινε δηλαδή ένα βήμα παραπέρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όσα δεν θάβονται μπορεί να γίνουν οικονομικοί πόροι και θέσεις εργασίας. Όμως για να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο χρειάζεται πρόθεση και πολύ δουλειά από τους ιθύνοντες αλλά και μεγάλη προσπάθεια από όλους μας .

Δεν είναι εποχή να υποκύψουμε σε ανέξοδες υποσχεσιολογίες, ούτε να παρασυρθούμε από τον ορυμαγδό των παραπλανητικών ειδήσεων και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο μόνος δρόμος για να έχει η Αττική αυτό που της αξίζει είναι η υπερψήφιση του συνδυασμού Δύναμη Ζωής με Περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου που έχει επιδείξει έργο και βούληση.