Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργου Καρρά στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Μας εστάλησαν από το γραφείο του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργου Καρρά σημεία από την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, προς δημοσίευση:

“Δύο ερωτήματα ανακύπτουν από τη σημερινή συζήτηση:

1. Γιατί ο κ. Πρωθυπουργός δεν συζητά την πρόταση μομφής της Αντιπολίτευσης κατά του κ. Πολάκη; Τί τον φοβίζει; Προφανώς ότι επειδή ο κ. Πολάκης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές, θέλει να αποφύγει τη συζήτηση.

2. Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο αυτόθροα γεννιέται, είναι: δεν έχει αισχύνη ο Πρωθυπουργός, που μετατρέπει τη συζήτηση από την απλή πρόταση μομφής κατ’ ενός Υπουργού για τη συμπεριφορά του σε γενικευμένη συζήτηση με αντικείμενο την πρόταση εμπιστοσύνης υπέρ ή κατά της Κυβέρνησης. Δημιουργείται ένα πρόβλημα, διότι αυτό το κοινοβουλευτικό εργαλείο, ο κ. Τσίπρας το έχει δοκιμάσει κι άλλη φορά και δεν έχει βγει θετικό για την Κυβέρνηση – όχι βέβαια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διότι αυτό είναι δεδομένο. Και είναι δεδομένο γιατί η ψήφος εμπιστοσύνης στηρίζεται σε μια ευκαιριακή πλειοψηφία συναδέλφων που ιδεολογικά δεν μπορούν να ταυτιστούν, αλλά επιλέγουν μία πολιτική στέγη για προσωπική διάσωση. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από το παρελθόν της κυβερνητικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο προηγούμενο διάστημα, όπου προχωρούσαν εν αγαστή συνεργασία.

Βέβαια τα ερωτήματά μου είναι ρητορικά διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να καλύπτει τον κ. Πολάκη. Ούτε βέβαια περίμενα διαφορετική συμπεριφορά από τον κ. Πολάκη – και δεν αναφέρομαι μόνο στην προχθεσινή στιγμιαία συμπεριφορά του για τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί ο τρόπος που περιφρονεί τα κοινοβουλευτικά ήθη και οι καφενειακές πρακτικές που έχει μεταφέρει στη Βουλή είναι διαχρονικό φαινόμενο.

Όχι μόνο προσέβαλε το σύνολο του ελληνικού λαού στο πρόσωπο συνανθρώπου μας ΑΜεΑκαι έπρεπε να έχει αποπεμφθεί, αλλά συνεχίζει να προκαλεί. Δεν θα συνεχίσω για ό,τι αφορά στον κ. Πολάκη γιατί το επίπεδο της συζήτησης -και σήμερα ακόμα- έγινε πολύ χαμηλό, τουλάχιστον μεταξύ των δύο ισχυρών πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προσωπικά δεν περίμενα να υποβιβαστεί σε αυτό το επίπεδο η συζήτηση. Στο κάτω-κάτω, όταν ξεφεύγουμε στον λόγο μας, ας ζητάμε και κάποια συγγνώμη. Όμως, φαίνεται ότι ούτε αυτή η λέξη «συγνώμη» δεν είναι στο λεξιλόγιό σας.

Είναι αστείο και υποκριτικό να λέτε ότι θα μετατρέψετε την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης όταν έχετε βασιστεί σε συναλλαγές, μετακινήσεις, διαλύσεις κομμάτων, μεταγραφές, υπουργοποιήσεις με μοναδικό σκοπό να εμφανίσετε ισχυρή πλειοψηφία στη βουλή στο τέλος της τετραετίας, την οποία πολιτικά δεν δικαιούστε.

Και είναι υποκριτικό γιατί στερείται η Βουλή τη δυνατότητα να αξιολογήσει τη συμπεριφορά ενός Υπουργού, καθώς η συζήτηση μετατράπηκε σε γενικευμένη, διευρυμένη, και απλά καταλήγουμε πάλι στο ζήτημα της πλειοψηφίας.

Αλλά ακόμα και με αυτήν την πλειοψηφία, που θα σας δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης, έχετε καταρρεύσει στα μάτια του κόσμου.

Έχει καταρρεύσει όχι μόνο το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αλλά και η όποια αξιοπιστία και αξιοπρέπεια σας.

Και για ποιο ηθικό πλεονέκτημα βέβαια μπορούμε να μιλάμε όταν αμέσως μετά το Πάσχα, την ίδια ώρα που προβαλλόταν το συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τις ευθύνες στο Μάτι, ο ίδιος γλεντούσε παρέα με τον πλήρως καλυπτόμενο από αυτόν Υπουργό του κ. Πολάκη.

Χάθηκαν ζωές. Δεν είδα να γίνεται αντιληπτή από την Κυβέρνηση αυτή η τραγωδία. Δεν είδα να λαμβάνονται μέτρα για να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για αυτό. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Αλλά εσείς σιωπάτε. Δεν άκουσα “συγγνώμη”. Άκουσα οίηση, αμετροέπεια, αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο.

Θυσιάζετε τα πάντα για να κρατηθείτε στην εξουσία. Και πρώτα από όλα την ανθρωπιά σας. Προσβάλλετε έτσι και όλους τους Έλληνες.

Τέτοιο εναγκαλισμό με την καρέκλα δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ! Κι αυτό όχι μόνο τώρα, που βλέπετε το τέλος να πλησιάζει, αλλά σε όλη τη διάρκεια της θητείας σας.

Καταστρέψατε τη μεσαία τάξη, διαλύσατε κάθε κοινωνική συνοχή, αφαιμάξατε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και πανηγυρίζετε που δήθεν βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια.

Εξαγγείλατε πανηγυρικά την 13η σύνταξη. Ξεχάσατε όμως ότι 200.000 συμπολίτες μας δεν έχουν εισπράξει ακόμη την πρώτη σύνταξη. Με τον νόμο Κατρούγκαλου κατέρρευσε το ασφαλιστικό σύστημα, η διάκριση μεταξύ νέων και παλαιών συνταξιούχων δημιούργησε ανισότητες άνω του 30%. Τί γίνεται με την προσωπική διαφορά; Είναι οικονομική πολιτική αυτό ή ερασιτεχνισμός;

Μετατρέψατε τον αξιοπρεπή Έλληνα πολίτη σε ικέτη φιλοδωρήματος.

Αυτό που χρειάζεται ο Έλληνας δεν είναι ευκαιριακά ψηφοθηρικά μέτρα 20 μέρες πριν τις εκλογές, αλλά μόνιμες παροχές.

Αντί να επιδιώξετε ανάπτυξη για να υπάρχει ευημερία, εσείς επιλέξατε να συγκεντρώνετε υπερπλεονάσματα, για να έρθετε τώρα να μοιράζετε ξεροκόμματα.

Όμως ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που τώρα σας κατακρίνει, είναι άμοιρη ευθυνών.

Με συγκίνησαν πραγματικά οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που σήμερα κόπτονται για τη διάλυση της μεσαίας τάξης.

Ξεχνούν όμως ότι εκείνοι ήταν που οδήγησαν τη χώρα στην πολυετή κρίση, με την καταστροφική πενταετία 2004-2009 που εκτόξευσε το έλλειμμα και το χρέος.

Η ανεύθυνη και επιπόλαιη διακυβέρνηση lifestyle Καραμανλή ήταν εκείνη που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, την οποία εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε.

Και αν τελικά καταφέραμε να διασωθεί η χώρα, ήταν γιατί υπήρχαν τα θεμέλια που είχαμε βάλει εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη.

Εμείς θέσαμε τις βάσεις για το ισχυρό κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, που τέσσερα χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τα διαλύει μεθοδικά.

Μιλάτε τάχα για διεύρυνση της «προοδευτικής συμμαχίας», εσείς που κυβερνήσατε 4 χρόνια με τους ΑΝΕΛ και συνεχίζετε να κυβερνάτε με τα υπολείμματα των ΑΝΕΛ.

Πώς να σας εμπιστευτούν οι προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες; Οι πραγματικοί δημοκράτες είναι στο Κίνημα Αλλαγής.

Πρόταση για μια πραγματικά προοδευτική, κοινωνική και αναπτυξιακή διακυβέρνηση έχει μόνο το Κίνημα Αλλαγής, και σας την έχουμε καταθέσει.

Οι δημοκρατικοί πολίτες σας εγκαταλείπουν και επανέρχονται στην κοιτίδα τους, το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως λέει και η Πρόεδρός μας, όσο μας χτυπούν, τόσο δυναμώνουμε. Θα επιταχύνουμε την πτώση σας και θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών.

Μαζί, ξανά, ψηλά”.