Ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρράς, σχετικάμε την απόφαση του Α.Π. για τα Στεγαστικά δάνεια με Ελβετικό Φράγκο

 

Μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου που έβαλε τέλος στις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, ζητήσαμε το σχόλιο του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και έμπειρου νομικού Γεώργιου-Δημήτριου Καρρά για το θέμα, με το οποίο έχει ασχοληθεί και στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου:

«Η αδράνεια της Κυβέρνησης τέσσερα χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες τόσο τους συνεπείς όσο και τους αδύναμους δανειολήπτες. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές από εμένα και δύο φορές με Επίκαιρες Ερωτήσεις μου, με τις οποίες ζήτησα τη νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών, ώστε να μην τους επιβαρύνει ο κίνδυνος της ραγδαίας ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Όπως είχα πει μάλιστα χαρακτηριστικά, τότε ήταν η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για την προστασία τους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οχυρωμένη πίσω από τις δίκες που εκκρεμούσαν, δήλωνε ότι θα περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Έτσι, λοιπόν, άφηνε απροστάτευτους τους δανειολήπτες, οι οποίοι τώρα φορτώνονται όχι μόνο την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, αλλά και επιπλέον τόκους στο ακριβό αυτό νόμισμα. Όσα κι αν πληρώνουν, το άληκτο κεφάλαιο είναι σήμερα μεγαλύτερο από το δάνειο που έλαβαν, όπως αποδεικνύει και η απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου.

Είμαι εξαιρετικά καχύποπτος για τον χρόνο που επέλεξε η Κυβέρνηση, πριν ένα μήνα, να νομοθετήσει ρητά σε βάρος των δανειοληπτών, επιτρέποντας στις τράπεζες να μετακυλήσουν σε αυτούς τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Και είμαι καχύποπτος, γιατί η Κυβέρνηση νομοθέτησε πριν δημοσιευθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου και δεν μπορώ να αποκλείσω ότι έτσι επηρέασε την κρίση των Αεροπαγιτών.»