Μιχάλης Καρχιμάκης: “Το Κίνημα Αλλαγής, δεν είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ του ’74 αλλά η ιστορική συνέχεια του”

Το να συζητάς με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, στο γραφείο του, σε κάποια εκδήλωση, σε ένα γλέντι, σε μια συνάντηση ή αλλού, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ακούσεις έναν εμπεριστατωμένο λόγο και μία τεκμηριωμένη άποψη.

Χωρίς αλαλαγμούς, αλλά με πάθος. Χωρίς κραυγές, αλλά με παραδείγματα, σου αποδεικνύει τις περισσότερες φορές το δίκιο των απόψεών του.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης δίπλα στον Αντρέα Παπανδρέου από νεαρά ηλικία, έδωσε και πήρε από αυτήν την συνεργασία, σαν σύμβουλός του.

Ζητήσαμε λοιπόν από τον Μιχάλη Καρχιμάκη τις απόψεις του επί διαφόρων πολιτικών θεμάτων και τις παραθέτουμε:

1. Είστε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Το ζήσατε σε πολλές φάσεις της ιστορίας του. Σήμερα είστε μέλος του ΚΙΝΑΛ. Εντοπίζετε σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ και εάν «ναι» με τι συμφωνείτε και με τι διαφωνείτε;

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκαν σε δύο τελείως διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες. Υπο αυτή την έννοια πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά εγχειρήματα γιατί καλούνται να απαντήσουν σε διαφορετικά προβλήματα και ερωτήματα. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα προβλήματα που ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία το 1974 είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που την απασχολούν το 2019;

Από την άλλη όμως το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, έχουν την ίδια πολιτική και ιδεολογική μήτρα, τις ίδιες αξίες και φιλοδοξούν να δώσουν διέξοδο στις ίδιες κοινωνικές ομάδες, τους μη προνομιούχους, τους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου.

Υπό αυτή την έννοια το Κίνημα Αλλαγής, δεν είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ του ’74 αλλά η ιστορική συνέχεια του.

2. Εάν σάς ζητούσα να κάνετε αυτοκριτική ως ΠΑΣΟΚ, όχι ως Μιχάλης Καρχιμάκης, ποια θα λέγατε πως ήταν τα λάθη που οδήγησαν στην απώλεια της εξουσίας από το κόμμα σας;

Η εξουσία, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να την χάσει το ΠΑΣΟΚ ή το Κίνημα Αλλαγής. Η εξουσία ανήκει στο λαό και όλα τα δημοκρατικά κόμματα θέλω να πιστεύω ότι είμαστε εδώ για να περιφρουρίσουμε την λαϊκή εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ όμως πράγματι έχασε την Κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της 4ετίας και μεγάλο μέρος των κοινωνικών του ερεισμάτων. Αυτό είχε νομίζω να κάνει από την μία, με την αδύναμία μας και την φοβικότητα μας να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν πάθαμε πολιτική μετάλλαξη εν μία νυκτί αλλά ότι υπήρχε μία κρίση, ένα αδιέξοδο την οποία είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή και είχε κρύψει επιμελώς με πλαστά στοιχεία.

Από την άλλη δεν καταφέραμε να πείσουμε τους αδιάλακτους Ευρωπαίους ότι ένα αναπτυξιακό μίγμα πολιτικής είναι το αντίδοτο στην κρίση. Αυτά όμως δεν ήταν λάθη ή αποτυχίες του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδείχθηκε περίτρανα την περίοδο του Αντιμνημονίου τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν στην προαναφερθείσα πρόκληση και έφεραν δημοσιονομικά μέτρα χειρότερα από αυτά του πρώτου μνημονίου. Η αποτυχία μάλιστα των κομμάτων του νέου δικομματισμού ήρθε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ευνοϊκο από εκείνο που αντιμετωπίσαμε εμείς.

3. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά το 81’ που προκλήθηκε σεισμός με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επίσης σεισμό. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να παρομοιάσουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε όλους όσοι τον πίστεψαν ή στην πραγματικότητα καταδίκασε το μέλλον της Αριστεράς στον τόπο;

Αμφισβητώ το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πράξη αριστερά. Αν δεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι αριστερά, εμείς τότε θα έπρεπε να είμαστε οι μετενσαρκώσεις των Μαρξ και Ένγκελς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, φώναζε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και τώρα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί με μόνο ανάχωμα τις ορέξεις των τραπεζιτών. Εμείς αν θυμάστε είχαμε προστατεύσει νομικά την πρώτη κατοικία, κατά κάθε πλειστηριασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για διαγραφή χρέους και απέτυχε, την ώρα που εμείς είχαμε καταφέρει την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για την ασυδοσία των κακώς εχόντων και κατεχόντων που φυγαδεύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, την ώρα όμως που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έφερναν την πρόταση νόμου για τον έλεγχο των εμβασμάτων του εξωτερικού. Πείτε μου λοιπόν εσείς ποια πολιτική σας φαίνεται πιο αριστερή και προοδευτική;

4. Εάν πριν από το 2015 κάποιος έλεγε στον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο ότι επί κυβέρνησης Αριστεράς θα υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδινόταν, κατά την πλειοψηφία των Ελλήνων, ένα κομμάτι της ιστορίας της Μακεδονίας, νομίζετε ότι θα ήταν διαφορετικός ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας;

Πιστεύω πως εν γένει αν ο ελληνικός λαός μπορούσε να προβλέψει ένα τέτοιο μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ερχόταν στην εξουσία.

Αφήστε στην άκρη την συμφωνία των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε τέτοια εκλογική απήχηση αν ο Έλληνας πολίτης γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, ότι οι ασφαλιστικές του εισφορές θα αυξηθούν κατακόρυφα ή ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν χαρτζιλίκι αντί για σύνταξη…

5. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων αποφασίσατε να είστε και πάλι υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας, στον Δυτικό Τομέα. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Η πολιτική και η πιστή στις ιδέες και τα ιδανικά ενός χώρου δεν είναι πολυτέλεια των «καλών εποχών». Προσωπικά διαχρονικά πολιτεύθηκα με γνώμονα το συμφέρον εκείνων που είχαν πραγματική ανάγκη, εκείνων που βάλονταν και ένιωθαν ότι η υψηλή πολιτική των τηλεοπτικών παραθύρων είναι πολύ φανταχτερή για τα προβλήματα της καθημερινότητας τους. Προτίμησα να γυρνάω τους δρόμους και τα καφενεία και να ακούω τους ανθρώπους στις γειτονιές να μιλούν για τις δυσκολίες τους, παρά τους «ειδικούς» να μιλάνε για αριθμούς και ποσοστα.

Προσπάθησα να βρεθώ στο πλευρό της οικογένειας που δεν ήξερε πως θα καταφέρει και στο τραπέζι να υπάρχει φαγητό και τα φροντηστήρια να πληρωθούν και να μην χρωστάει, στο πλευρό του νέου που θέλει να ζήσει στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν έχει θέση για αυτόν, στον συνταξιούχο που αντί για τα περίφανα γηρατειά μετράει και το πενηνταράκι.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν μπορώ να είμαι απών από την μάχη για το μέλλον και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων.

6. Και μια και συζητάμε για τις εκλογές, αλήθεια πότε εκτιμάτε πως θα γίνουν και ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα;

 

 

Δεν είμαι ο Μάντης Κάλχας, δεν μπορώ να ξέρω.

Όποτε όμως και αν γίνουν το Κίνημα Αλλαγής είναι προετοιμασμένο ώστε την επόμενη μέρα να είναι ο βασικός Πυλώνας του προοδευτικού κινήματος στην χώρα.

 

7. Κατεβαίνετε υποψήφιος στην Δυτική Αθήνα όπως είπαμε ήδη και παρόλο που η τοπική ανάπτυξη είναι αρμοδιότητα της τοπική αυτοδιοίκησης, εσείς έχετε κάποια πρόταση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής βασιζόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;

Θεωρώ κομβικής σημασίας την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την συνεργασία των Δήμων με τα Παν/μια, το οποίο στην περιοχή θα μεταφραστεί σε συνεργασία των δήμων με το Παν/μιο Δυτικής Αττικής. Εάν αυτό το θεσμικό πλαίσιο το παντρέψουμε με την συγκρότηση ενός χρηματδοτικού προγράμματος με εργαλεία τα οποία μας παρέχει η ΕΕ θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε ουσιωδώς πολλές από τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα να παράσχουμε εργασιακή εμπειρία με αξιοπρεπείς αποδοχές στους τελειόφοιτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικότητες του ΠΑΔΑ μπορούν να προσφέρουν σε τομείς, κρίσιμους για την περιοχή, όπως το χωροταξικό με κέντρο το Πάρκο Τρίτση, οι πολιτικές ενσωμάτωσης, η καλή αστυνόμευση, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η αναβάθμιση των πολιτικών υγείας στην περιοχή, ειδικά στην περιοχή,  που βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Χώρας.