Σωτήρης Τσιγκόπουλος :  “Ενότητα…τι δύσκολο πράγμα…”

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Ήρθε λοιπόν και για εμένα η ώρα να προσπαθήσω από την μεριά μου, να κάνω κάτι για την πόλη μας και κατ’ επέκταση για την πατρίδα μας. Για την Αγία Βαρβάρα μας, για την Ελλάδα μας και τους ανθρώπους της. Πρέπει να πω, πως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά ας  όψεται η ποιότητα και το καθαρό βλέμμα του Μιχάλη και του Κώστα.

Έτσι λοιπόν, θα ήθελα να σας συστηθώ … Γεννήθηκα στον Πειραιά, αλλά μεγάλωσα και κατάλαβα τι σημαίνει ζωή στην Αγία μας. Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο… Ήμουν τυχερός, έκανα, παρέες δυνατές και αδελφικές που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται δυνατότερες, έζησα καταστάσεις όμορφες αλλά και δύσκολες. Ένα πράγμα λοιπόν που κατάλαβα φίλοι μου όταν έφυγα για σπουδές, ήταν η μοναδικότητα του «χωριού μας». Της Αγίας Βαρβάρας μας. Των ανθρώπων της. Οι πλειονότητα είναι άνθρωποι έξυπνοι, ικανότατοι και με σωστές, σταθερές και δυνατές αρχές (εντάξει, έχουμε και κοπρίτες, όπως θα το έλεγε ένας φίλος, αλλά αυτοί ευτυχώς είναι μειονότητα!).

Ζώντας λοιπόν στο 2019 και αφού μ’ αξίωσε ο Θεός να αποκτήσω παραστάσεις από κάποια μέρη του κόσμου, λυπάμαι όταν υποσυνείδητα τα συγκρίνω με την πόλη μας. Αυτό είναι ώρα να αλλάξει, και να αλλάξει γρήγορα για τα παιδιά μας! Πιστεύω λοιπόν, ότι μπορώ και εγώ να βοηθήσω λιγάκι προς αυτήν την αλλαγή.

Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις που έχουμε προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι η μόρφωση τους σε όλους τους τομείς αλλά ειδικότερα στην τεχνολογία. Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και πρέπει να προστατευθούμε όλοι αλλά περισσότερο τα παιδιά μας από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πως? Απλά, με το να δούμε την τεχνολογία ως ευκαιρία αναβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου και όχι ως ένα πρόβλημα δαιμονοποιώντας την. Και στο δια ταύτα, πρέπει και μπορούμε να δούμε την τεχνολογία ως ένα μέσο εσόδων για την πόλη μας.

Αν θέλετε λεπτομερείς απαντήσεις μελετήστε τον Δήμο Τρικάλων και τις πρωτοποριακές και θαυμαστές δράσεις του! Θα καταλάβετε πως για παράδειγμα το αυτόνομο λεωφορείο, ο «έξυπνος» και άρα φτηνότερος δημόσιος φωτισμός, η αυτόματη και άμεση επικοινωνία με όλες τις ευπαθείς ομάδες και γενικότερα οι λύσεις εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων στην καθημερινή τους ζωή μέσω της τεχνολογίας, δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία.

Μέσω της τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε μια πόλη ασφαλέστερη, καθαρότερη, πιο ανθρώπινη αλλά και φθηνότερη από πλευράς λειτουργικών εξόδων. Τα παραπάνω αυτά έσοδα μπορούν να διατεθούν να αντιμετωπίσουμε άλλα παραδοσιακά προβλήματα της πόλης μας, όπως για παράδειγμα η ανεργία και η βοήθεια ευπαθών ομάδων (τρίτης ηλικίας, μονογονεϊκών οικογενειών και γενικότερα ανθρώπων που χρειάζονται την βοήθεια μας) αλλά και η έλλειψη έργων υποδομής.

Εν κατακλείδι, θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε θελήσουμε να κάνουμε για την πόλη μας δεν αρκεί μόνο η συγκέντρωση στον στόχο και η οργανωμένη δουλειά, χρειάζεται και η συνεργασία ΟΛΩΝ.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση της Αγίας Βαρβάρας έχουμε την τύχη να έχουμε ποσοτική αλλά και ποιοτική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Αν καταφέρουμε λοιπόν να ενωθούμε (δύσκολο πράγμα για Ελλάδα, το καταλαβαίνω…), και πάνω απ’ όλα αν δεν αναλωνόμαστε σε ανούσια σπατάλη ενέργειας και καταρράκωσης σωστών και επωφελών προσπαθειών για το κόσμο, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι δικές μας, τότε και μόνο τότε θα καταφέρουμε κάτι. Δεν χρειάζεται να αγαπηθούμε κιόλας, αλλά αρκεί να δουλεύουμε σωστά, προς έναν κοινό στόχο και πάνω από όλα:  ΜΑΖΙ!

Να είστε όλοι καλά, τα ξαναλέμε σύντομα.

Σωτήρης Τσιγκόπουλος

Αεροναυπηγός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό του Μιχάλη Γιάγκα,

«Αγία Βαρβάρα – Δυνατή Πόλη»