Φράγκου προς υποψηφίους: “Όχι μίσος, συνεργασία όλων για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου”

Μια υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε επίσημα πριν λίγες ημέρες (η εφημερίδα μας την είχε προ πολλού αναγγείλει)  ήταν αυτή του π. Αντιδημάρχου της πόλης μας κ. Μιχάλη Φράγκου.

Η ανακοίνωση του ονόματός του, φυσικά είναι μία θετική εξέλιξη και δύναμη για το συνδυασμό του Δημάρχου κ. Γιώργου Καπλάνη.

Ας δούμε λοιπόν ο κ. Φράγκου, γιατί επέστρεψε στα κοινά, γιατί με τον κ. Καπλάνη και ποιους στόχους έχει αυτή η εκ νέου υποψηφιότητά του.

Ερ. Κύριε Φράγκου, η κάθοδός σας στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές της 26ης/05/2019 με το συνδυασμό του κ. Καπλάνη ήταν η αιτία να υπάρχουν σχόλια από κάποιους, ως προς ορισμένες σας διαφωνίες, κατά το παρελθόν. Θέλετε να μας εξηγήσετε τους λόγους της επιλογής σας να συμμετάσχετε στο συνδυασμό του κ. Καπλάνη “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ”;

Απ. Χαίρομαι για την ερώτησή σας και θα σας απαντήσω ευθέως. Πρέπει να σας πω, ότι επέλεξα να συνεργαστώ με τον κ. Καπλάνη, ο οποίος, από πολλού χρόνου, και όχι βεβαίως εν όψει εκλογών, συνέκλινε με τις θέσεις τις οποίες είχα προβάλλει στην προηγούμενη συνεργασία μας, Θέλω επίσης να σημειώσω, ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημαρχιακής του θητείας, με τιμούσε, ζητώντας τη γνώμη μου για διάφορα θέματα του Δήμου. Eγώ από την πλευρά μου, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω συλλέξει από την πολυετή ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση, προσπαθούσα να βοηθήσω το έργο της Δημοτικής αρχής. Ομολογουμένως, ήταν μία δύσκολη περίοδος, λόγω της δραστικής μείωσης των εσόδων του Δήμου (μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, ανεξόφλητες οφειλές εκ μέρους των εξαντλημένων οικονομικά πολιτών κ.ο.κ.), σε αυτά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Όταν οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, εκ του ασφαλούς, έκαναν στείρα κριτική, χωρίς να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα, ο κ. Καπλάνης και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να κρατήσουν το Δήμο όρθιο, γεγονός το οποίο και επέτυχαν. Παλιά τα εκαττομμύρια έρρεαν. Τώρα οι στρόφιγγες έκλεισαν.

Η εικόνα που σχημάτισα λοιπόν από την συνεργασία μου με τον Δήμαρχο κ. Καπλάνη ήταν η καλύτερη. Η απόφασή μου λοιπόν να συμπορευτώ με το συνδυασμό του τη νέα τετραετία, εφόσον βεβαίως οι πολίτες της Αγίας Βαρβάρας με τιμήσουν με την ψήφο τους, ήταν μία απολύτως φυσιολογική εξέλιξη.

Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο. Για εμένα τα σχόλια που εκφράστηκαν από κάποιους ήταν αναμενόμενα. Δεν με εξέπληξαν. Λαμβανομένου όμως υπόψη, ότι πολλοί εκ των υπόλοιπων Υποψήφιων Δημάρχων ζήτησαν τη συνεργασία μου στις εκλογές αυτές, διερωτώμαι, εάν στήριζα ή συμμετείχα (εγώ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μου) στο συνδυασμό με τον οποίο συνδέονται οι σχολιαστές, θα είχαν διατυπώσει τα ίδια σχόλια; Ασφαλώς όχι. Φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν από την τελική μου επιλογή, η οποία, πρέπει να σας πω, ότι ελήφθη με μοναδικό κριτήριο το καλό της πόλης και των συμπολιτών μας.

Ερ. Κ. Φράγκου, ποιο είναι το κίνητρο της καθόδου σας στις Δημοτικές Εκλογές;

Απ. Θεωρώ, ότι 40 χρόνια ενεργού Δικηγορίας (σε όλες τα επίπεδα της Δικαιοσύνης) και 20 χρόνια άσκησης Διοίκησης στο Δήμο, από διάφορες θέσεις, με όπλισαν με γνώσεις και εμπειρία. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Άλλωστε, έχω πλέον περισσότερο χρόνο για να αφιερώσω στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας, καθώς, όπως είναι γνωστό, ότι δύο από τα παιδιά μου είναι Δικηγόροι και με στηρίζουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων του δικηγορικού μας γραφείου.

Ερ. Ποιες, κατά την άποψή σας, θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Διοίκησης του Δήμου, κατά τη νέα τετραετία;

Απ. Το πρόβλημα, τόσο στο Δήμο μας, όσο και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, είναι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων και δομών, με σεβασμό στο περιβάλλον που διαβιούμε όλοι μας. Έργα γίνονται, δομές στήνονται. Ο χρόνος όμως και η αδιαφορία πολλών τραυματίζουν την πόλη. Σε αυτό, φταίνε πολλοί. Πολίτες, Δήμοι, Κεντρική Διοίκηση, Το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την έλευση της οικονομικής κρίσης και τη μείωση των διαθέσιμων κρατικών πόρων.

Ερ. Τι προτείνετε;

Απ. Το πρόβλημα νοοτροπίας είναι για μένα πρωταρχικό. Και βεβαίως, γνωρίζω ότι για να αντιστραφεί αυτό, ως παγιωμένη κατάσταση πολλών ετών, απαιτούνται ολοκληρωμένες δράσεις. Είναι λοιπόν αναγκαία μία καμπάνια συστηματική, ολοκληρωμένη και συνεχής. Από τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στον τύπο της περιοχής, στους χώρους πολιτισμού και κοινωνικοποίησης. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να προστατεύουμε το δημόσιο χώρο. Οι κατεστραμμένες παιδικές χαρές, οι σπασμένοι λαμπτήρες, τα απορρίματα που πετιούνται εκτός κάδων είναι καθημερινό φαινόμενο και καταδεικνύει μία παγιωμένη νοοτροπία.

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για το “ΠΑΝΘΕΟΝ” και τη “ΒΙΟΧΡΩΜ”;

Απ. Η επαναλειτουργία του ΠΑΝΘΕΟΝ ήταν και εξακολουθεί να είναι μία κορυφαία επιδίωξη του κ. Καπλάνη και του συνδυασμού μας. Γνωρίζω από πολύ κοντά την προεργασία που έχει γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, τα τελευταία χρόνια (σύνταξη χαρτών οικιστικής πύκνωσης κ.ο.κ.). Συγκεκριμένα, είχε γίνει προσπάθεια πολεοδομικής τακτοποίησης του χώρου, με βάση το Ν. 4495/2016 (οικιστική πύκνωση). Όπως είναι άλλωστε γνωστό, είχε χτιστεί αυθαίρετα και σε δασική έκταση. Επιβλήθηκαν και πρόστιμα. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ομολογουμένως, δυσχεραίνει την επίλυση του θέματος. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί νομική φόρμουλα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία κοινωφελών δραστηριοτήτων, εντός δασικής έκτασης. Οι προσπάθειες όλων μας θα επικεντρωθούν στην επίλυση του προβλήματος και την επιτέλους επαναλειτουργία του στολιδιού της περιοχής μας, του ΄΄ΠΑΝΘΕΟΝ΄΄. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι υποψήφιοι. Δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού.

Ως προς το θέμα της ΒΙΟΧΡΩΜ, θα πρέπει να αναζητηθούν χρήματα, είτε από το Κράτος, είτε ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δημιουργική αξιοποίησή του. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να αποκλείσει και τη συνεργασία με Ιδιώτες.

Ερ. Ποιες άλλες προτεραιότητες θα πρέπει να έχει η Διοίκηση του Δήμου, κατά τη νέα τετραετία;

Απ. Η επαναλειτουργία του γηπέδου στα ΡΙΜΙΝΙΤΙΚΑ, η οποία βεβαίως και πιστώνεται στον Δήμαρχο, Γιώργο Καπλάνη και στους συνεργάτες του, είναι ασφαλώς μία πολύ θετική εξέλιξη. Δεκαπέντε χρόνια δικαστικών αγώνων και προσκομμάτων στέρησαν την αθλούμενη νεολαία της πόλης μας από έναν ζωτικό χώρο.

Πέραν αυτού, η δημιουργία γηπέδου Beach Volley, το οποίο όλοι είδαμε και θαυμάσαμε στα πρόσφατα εγκαίνιά του, η κατασκευή γηπέδου ΤΕΝΙΣ και η κατασκευή κολυμβητηρίου, θα καλύψουν νομίζω μεγάλο μέρος των αναγκών του Δήμου μας, σε σχέση με τους αθλητικούς χώρους.

Θέλω όμως να μιλήσω και για ένα όραμα του συνδυασμού του κ. Καπλάνη που δεν είναι άλλο από την δημιουργία Γηροκομείου στην πόλη μας, για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Θα ήταν τιμή για εμένα να συμβάλλω στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου. Θυμίζω, ότι, ως Πρόεδρος του ΚΕΦΑ και των ΚΑΠΗ, είχα συμβάλλει στην προώθηση δράσεων για την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας (εθελοντισμός, πρόγραμμα σίτισης, ανάπτυξη δράσεων ψυχαγωγίας στους χώρους των ΚΑΠΗ κ.ο.κ.). Θεωρώ λοιπόν, ότι μπορώ να βοηθήσω στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, πιστεύω, ότι ο αγώνας θα πρέπει να ενταθεί, για την απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι αντιφατικές. Ο αγώνας του Δήμου μας θα πρέπει να είναι συνεχής, επίμονος και ολομέτωπος. Όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Καιρός να δοθεί λύση.

Ερ. Κ. Φράγκου, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας δώσατε. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Απ. Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας. Θα ήθελα τελειώνοντας να διατυπώσω μια παράκληση προς τους υπόλοιπους υποψηφίους του Δήμου μας. (Δημάρχους ή Συμβούλους) Οι συκοφαντικές επιθέσεις, οι εκδικητικές μηνύσεις κ.ο.κ. δεν θα πρέπει να έχουν θέση στην παρούσα εκλογική διαδικασία. Κανέναν δεν ωφελούν. Κάνω έκκληση λοιπόν, όχι μίσος, όχι αναπόδεικτες κατηγορίες. Μετά τις εκλογές, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή. Η πόλη μας έχει ανάγκη όλους.