Αλέξης Γκουτσούλας: Αθλητισμός και υποστηρικτικό περιβάλλον στις αναπτυξιακές ηλικίες


Πρόσφατα η ΑΠΕ Αγ. Ελεούσα διοργάνωσε ημερίδα με θέμα Προπονητής – Γονέας, Αθλητική Ψυχολογία και Διατροφή, ο ρόλος τους στις αναπτυξιακές ηλικίες.

Ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση που δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και τους προπονητές τους.

Δεν είναι τυχαίο που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των παιδιών (ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ), μέχρι δεκατριών ετών, εγκαταλείπουν τον αθλητισμό. Οι λόγοι πολλοί. Σχολικές υποχρεώσεις και άλλα ενδιαφέροντα αποκτούν προτεραιότητα. Εγκαταλείπουν όμως και αθλητές ταλαντούχοι που θα μπορούσαν να έχουν λαμπρή εξέλιξη.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και οι προπονητές να γνωρίζουν σε βάθος αλλά και συνεχώς να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται για τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της αναπτυξιακής φάσης που βρίσκεται ο κάθε αθλητής. Να γνωρίζουν τους λόγους και τα κίνητρα της ενασχόλησης των παιδιών με τον αθλητισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που τα οδηγούν στην εγκατάλειψη.

Όταν ο αθλητισμός παύει να είναι διασκεδαστικός, όταν τα παιδιά φοβούνται να κάνουν λάθη και να πειραματιστούν επειδή παραμονεύει η επίκρισή μας, όταν δεν έχουν το σεβασμό των γονιών ή των προπονητών τους αισθάνονται το άθλημα αφιλόξενο. Η υπόθεση αυτή δεν τα εκφράζει πια και εγκαταλείπουν.

Επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση. Χρειάζεται διαρκής και ενεργητική επικοινωνία με τα παιδιά. Σεβασμός στην προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλλουν για να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο.

Κάθε αποχώρηση παιδιού μας λέει ότι έχουμε αποτύχει.

Οι προπονητές, οι γονείς αλλά και όλοι οι υπεύθυνοι έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον που να ταιριάζει στις ανάγκες των παιδιών μας. Με σεβασμό, υποστήριξη και ενθάρρυνση ώστε να εξελίσσονται.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η δράση της ομάδας. Με σύγχρονη ματιά στις ανάγκες των παιδιών και στις ανησυχίες των γονιών. Αυτή η αντίληψη διακατέχει τόσο εμένα όσο και τον συνδυασμό «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» του Μιχάλη Γιάγκα. Γι’ αυτό συμμετέχω κι εγώ. Στόχος μας η ολιστική υποστήριξη των αθλητών μας. Διαμορφώνοντας τη στρατηγική μας μ’ αυτήν τη λογική, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε το παιχνίδι.

Αλέξης Γκουτσούλας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Μιχάλη Γιάγκα «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»