Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Η μάχη απέναντι στις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, είναι διαρκής»

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο σαλόνι του Πρωθυπουργικού Μεγάρου, βρέθηκαν εκπρόσωποι Ρομά από αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και ειδικοί διαμεσολαβητές, κοινωνικοί λειτουργοί, άνθρωποι που δουλεύουν δίπλα στις κοινότητες των Ρομά, προκειμένου αυτές να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό πλαίσιο.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, χαιρετώντας τους, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Είναι μία ημέρα που είναι αφιερωμένη στους Ρομά. Θα έλεγα, όμως, ότι πρέπει να είναι μία ημέρα που θα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι, ειδικά στην εποχή μας, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Στην Ελλάδα, κι εγώ είμαι περήφανος για αυτό, γίνανε πολύ σημαντικά βήματα στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Και γίνανε βήματα σε μία περίοδο δυσκολίας δημοσιονομικής. Είμαι περήφανος, διότι γίνανε αυτά τα βήματα στη δυσκολία και κάποιοι δεν είχαν σκεφτεί όταν υπήρχαν δημοσιονομικές δυνατότητες να στηρίξουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Δυστυχώς, όμως, τη στιγμή που εμείς μιλάμε εδώ για σχέδια που θα ολοκληρώσουν μια στρατηγική ισότιμης ένταξης όλων των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στην ελληνική κοινωνία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις, βιώνουμε ρατσιστικές εξάρσεις. Θα είδατε πρόσφατα τι συνέβη στην Ιταλία, όπου, δυστυχώς, η ιταλική κυβέρνηση, ένα μέρος της εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται στον χώρο της ακροδεξιάς και άλλες δυνάμεις εκεί κινητοποίησαν και τους πολίτες, δυστυχώς, ενάντια στους Ρομά.

Εμείς, τα τελευταία χρόνια, ακολουθήσαμε μια πολιτική ένταξης που διαφέρει ίσως από μια αντίληψη που επικρατούσε στο παρελθόν, μια αντίληψη αποσπασματική, ευκαιριακή, ρουσφετολογική πολλές φορές, και σαν βασικό στόχο είχαμε να φτιάξουμε υποδομές. Θυμάμαι ήταν το 2016 όταν μίλησα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όταν εξήγγειλα για πρώτη φορά το σχέδιο μας για να φτιάξουμε μία Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να βρεθούν εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Ρομά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ισότιμη ένταξη αυτών των κοινοτήτων μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο στο γραφειοκρατικό και θεσμικό πλαίσιο. Προχωρήσαμε, κατά την άποψή μου, σε έναν σχεδιασμό ουσιαστικής ενεργοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και της ένταξης αυτών στην κοινωνική ζωή…”