Επίσκεψη του 4ου Νηπιαγωγείου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ν. Χαχλάκης»

Στο 4ο Νηπιαγωγείο Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιείται για την σχολική χρονιά 2018-2019 με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών μας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη και ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στον Κόσμο του Βιβλίου» με κύριο στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε μικρά παιδιά και την γνωριμία τους με την τέχνη της βιβλιοδεσίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού και με αφορμή την  2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, εκπαιδευτικοί και 40 μαθητές του σχολείου μας επισκεφτήκαμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ν. Χαχλάκης».

Η δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου μας λειτουργεί από το 1988 σε έναν χώρο ζεστό και όμορφα διαμορφωμένο στον οποίο κάθε δημότης έχει την δυνατότητα να δανειστεί και ταξιδέψει με την φαντασία του ανάμεσα σε 13.000 τίτλους βιβλίων που καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

Αξιόλογη είναι και η συλλογή παιδικών βιβλίων που είναι προσεκτικά επιλεγμένη ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για γραφή και ανάγνωση. Επίσης είναι δυνατή και η αναζήτηση πληροφοριών μέσω διαδικτύου.

Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν τα νήπια υπό την επιμέλεια της κυρίας Δώρας, υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της προσχολικής ηλικίας και αφορούσε την αξία και χρησιμότητα των βιβλίων στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς μας.

Παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό βίντεο, με πληροφορίες για τη ζωή του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αφού η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο εκείνο παραμυθά, συγγραφέα γνωστών παραμυθιών όπως «Το ασχημόπαπο», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Η Τοσοδούλα» και πολλά άλλα.

Ακολούθησαν γνωστικά και γλωσσικά παιχνίδια με θέμα το παιδικό βιβλίο, ζωγραφική με ανάλογο περιεχόμενο και κατασκευές από τα ίδια τα παιδιά.

Στο τέλος, όλοι ενθουσιασμένοι, έψαξαν, ξεφύλλισαν και περιεργάστηκαν βιβλία που κίνησαν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους.

Από την μεριά μας, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κυρία Δώρα και όλο το βοηθητικό προσωπικό της βιβλιοθήκης «Ν. Χαχλάκης» για την αξέχαστη, μοναδική εμπειρία που βίωσαν οι μαθητές μας γνωρίζοντας περισσότερο τον φανταστικό κόσμο των βιβλίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη και η μεταφορά όλων των νηπίων μας στην βιβλιοθήκη έγινε με πούλμαν του Δήμου Αγίας Βαρβάρας που τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας για την ασφαλή μετακίνηση παιδιών.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ντάβιο Θεμιστοκλή, που ακούραστα στηρίζει το διδακτικό μας έργο και ανταποκρίνεται άμεσα στις εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων μας, θέτοντας ως προτεραιότητα της αξία της Παιδείας για την γενικότερη πρόοδο της Πόλης μας….

Παρακάτω παραθέτουμε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου:

Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
Τα γράμματα γίνονται λέξεις
κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,
γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πώς ψιθυρίζουν!
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,
αρκούδες τραγουδούν,
όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
«βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.

Μτφρ.: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Οι εκπαιδευτικοί του 4ου Νηπιαγωγείου,
Μανωλάκη Μαρία
Τουφεγγοπούλου Μαρία
Μηλιώτη Άννα