Η προσβασιμότητα στην Αγία Βαρβάρα (άρθρο του συμπολίτη μας ΑμεΑ κ. Σακελλαρίου)

Πρόσφατα γράφαμε για τη συμμετοχή ενός συμπολίτη μας ΑμεΑ, σε δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών της πόλης μας “ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ” και αφορούσαν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, απαγγέλοντας ποιήματα σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.

Επίσης πολύ πρόσφατα δημοσιεύσαμε άρθρα σχετικά με τη προσβασιμότητα των Δημοτικών και Δημόσιων κτηρίων της πόλης μας που στεγάζονται Υπηρεσίες και δεν έχουν ράμπες.

Ο συμπολίτης μας ΑμεΑ κ. Σακελαρίου Σωτήρης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο στο οποίο κάνει αναφορά στο θέμα αυτό.

Προηγείται βιογραφικό του Σημείωμα:

Ο δρόμος προς την ζωή ενός ανθρώπου με αχονδροπλαστικό νανισμό και κινητικές διαταραχές.

Ονομάζομαι Σωτήριος Σακελλαρίου

Γεννήθηκα στις 07/08/1977 στην πόλη της Άμφισσας με πρόωρο τοκετό, στον 7ο μήνα κυήσεως.

Σχεδόν αμέσως βρέθηκε ότι πάσχω από αχονδροπλαστικο νανισμό αν κσι αρχικά σκεφτόντουσαν μήπως χρειαζόταν να πάρω αυξηντική ορμόνη, αλλά αμέσως αντελήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την δική μου περίπτωση. Αχονδροπλαστικός νανισμός σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένο μέγεθος των άκρων. Δεν αναπτύσσονται οι χόνδροι.

Εκτός από τον αχονδροπλαστικό νανισμό συνυπάρχει εγκεφαλική δυσλειτουργία εντονότερα δεξιά, γιατί στην γέννα κατά την διάρκεια του τοκετού αντί να βγώ με το κεφάλι, βγήκα με τα πόδια. Για αυτό συνυπάρχει βλεσότητα στο δεξιό άκρο (Βάδιση τύπου σαρλό).

Το σώμα μου σχεδόν μέχρι το 6ο έτος της ηλικίας μου ήτανε σαν κουκλόπανο.

Στάθηκα στα πόδια μου με κάποια ειδικά μηχανήματα στα 6 μου χρόνια.
Μέχρι το 8ο έτος της ηλικίας μου είχα έντονη σιελόρροια ρινική και στοματική, χωρίς καθόλου έλεγχο σφυκτήρων.

Είμαι απόφοιτος από το ειδικό δημοτικό σχολείο ελ.ε.π.α.α.π.
(Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων). Στο Παγκράτι.

Ημερομηνία αποφοιτήσεως 15/06/1990.

Μετά πέρασα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είμαι απόφοιτος του Ειδικού Γυμνασίου – Λύκειο Ιλίου.

Ημερομηνία αποφοιτήσεως 20/06/1997 με γενικό βαθμό 16&6/11

Εντός των εγκαταστάσεων του Εθνικού Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Αναπήρων.

Επίσης είμαι απόφοιτος από το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Ειδικής Αγωγής Ιλίου με γενικό Βαθμό 18&9/11 Ειδικότητα Υπάλληλος Γραφείου. Τομέας Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ημερομηνία αποφοιτήσεως 23/06/2004. Διάρκεια φοιτήσεως 3ετής, βρίσκεται κι αυτό εντός του εθνικού ιδρύματος αποκαταστάσεως αναπήρων

Συμμετείχα επίσης σε 7 επιδοτούμενα σεμινάρια.

Στην Αγία Βαρβάρα έγινα γνωστός από τις εκδηλώσεις για την αφή της παρολυμπιακής φλόγας το 2004. Συμμετείχα ως παρολυμπιακός σημαιοφόρος.

Επίσης είχα την ιδιαίτερη τιμή να λάβω μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2006 με τον συνδυασμό η δική μας πόλη. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Τέλος το 2015 διεκδίκησα πλήρη υποτροφία σπουδών διετούς φοιτήσεως με βάση κοινωνικά κριτήρια. Μέσω του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος. Είμαι απόφοιτος της ΣΒΙΕ στην ειδικότητα βοηθός εργοθεραπείας. Επέλεξα να σπουδάσω αυτήν την ειδικότητα επειδή την έχω βιώσει ως ασθενής. Για να μπορέσω να βοηθήσω καλύτερα τον εαυτό μου ή κι άλλους ανθρώπους σε επίπεδο αυτονομίας.
Κατά την περίοδο των σχολικών μου χρόνων είχα την ιδιαίτερη τιμή να λάβω μέρος στην ειδική παρολυμπιάδα του υπουργείου παιδείας σε συνεργασία με όλα τα ειδικά σχολεία. Συμμετείχα στα αθλήματα στίβος και ρίψη σακουλάκι, όπου είχα πάρει την 2η θέση και και στα 2 αθλήματα, διεκδικώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Η προσβασιμότητα στην Αγία Βαρβάρα και πως διαμορφώνεται μέσα από τα δικά μου μάτια, σε βιωματικό – προσωπικό επίπεδο.

1 Στα στενά και στις γειτονιές δεν υπάρχει καμία ράμπα.

2 Στις ημικεντρικές λεωφόρους Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σίφνου, Χανίων, Αβέρωφ και ηρακλείου.

3 Το κέντρο εικαστικών τεχνών, ενώ είναι πλήρως προσβάσιμο στο ισόγειο όπως μπαίνουμε μέσα δεξιά, υπάρχει μία αίθουσα στην οποία υπάρχουν δύο μεγάλα σκαλοπάτια.

4 Ωδείο χωρίς ράμπα στο πεζοδρόμιο και σκαλοπάτια εξωτερικά εντός του κτιρίου.

5 Παρεκλήσσι Αγίας Σοφίας 2 εξωτερικά σκαλοπάτια.

6 Εκκλησία Αγίων Αναργύρων χωρίς πρόσβαση εξωτερικά και πάρα πολύ υπερυψωμένος ο δρόμος .

7 Κινηματοθέατρο Γιάννης Ρίτσος Υπάρχει πρόσβαση από την μπροστινή πλευρά και οδηγεί με τον ανελκυστήρα στις πλαϊνές θέσεις, ακριβώς επάνω στον μπαλκόνι, αλλά εκτός ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει καθόλου καλό οπτικό πεδίο, οι καρέκλες είναι πάρα πολύ κουραστικές. Είναι απλές καρέκλες και όχι καρέκλες θεάτρου.

8 Το 90% των ραμπών επί της Ελευθερίου Βενιζέλου χρίζουν κάποιας συντήρηση.

9 Σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, δεν υπάρχει ούτε μία ράμπα. Σε όλα τα υποκαταστήματα που βρίσκονται εντός της περιοχής. Το ίδιο ισχυεί και για τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, που βρίσκονται εντός της περιοχής.

10 Σε όλες τις διαβάσεις πεζών, δεν υπάρχει ούτε ένα πεζοφάναρο.