Πένυ Παπαδάκη: “Μια Κοινωνία δίχως πολιτισμό είναι ήδη χαμένη”

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΑΜΕΝΗ

Η λέξη πολιτισμός, συνδέεται άρρηκτα στην συνείδησή μας, σε ότι έχει να κάνει με μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, διοργανώσεις και θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο, λογοτεχνία, ποίηση και κάθε μορφή τέχνης.

Πολιτισμός όμως, δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι μία έννοια πολυδιάστατη και σύνθετη. Το επίπεδο του πολιτισμού, είναι ο καθρέφτης ενός τόπου, μιας χώρας, ενός δήμου συνολικά, αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά.

Από την καθημερινότητα μας, όπως π.χ η καθαριότητα, η ευταξία, η συμπεριφορά, η ευγένεια, ο σεβασμός στον επισκέπτη, στον γείτονα, στην οικογένεια, στο σχολείο, ακόμη και στην διαφορετικότητα του συνανθρώπου μας, είναι στοιχεία πολιτισμού.

Η κοινωνική νοημοσύνη, η οικολογική συνείδηση, η πνευματική καλλιέργεια και η επιστημονική εξέλιξη, είναι πολιτισμός. Ο Αντρέ Μαλρό έλεγε πως τον πολιτισμό δεν τον κληρονομείς. Τον κατακτάς μέσω των έργων σου, από τα μικρά κι απλά, μέχρι τα σπουδαία, που θα γίνουν σπόρος για την επόμενη γενιά.

Στην χώρα μας, ο πολιτισμός συγκαταλέγεται μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό, στην «βαριά» βιομηχανία μας. Εν τούτοις είναι και ο μόνος που παρά τον πλουραλισμό στις τέχνες και την επιστήμη, τα τελευταία χρόνια πλήττεται, με την αιτιολογία της κρίσης.

Τα κονδύλια για τον πολιτισμό, θεωρούνται πολυτέλεια, και η όποια προσπάθεια διατήρησής του, γίνεται με την συμμετοχή διαφόρων φορέων και συλλόγων αλλά και προσωπικής υπέρβασης. Βασίζεται στην θέληση και το όραμα, κάποιων που ακόμη επιμένουν να τον παράγουν παρά τις δυσκολίες.

Οι δήμοι της χώρας σε συνεργασία με τους συλλόγους, και είναι πολλοί, όπως αθλητικοί, χορευτικοί, λαογραφικοί, πολιτιστικοί, αλλά και σε συνεργασία με το πνευματικό και επιστημονικό υλικό τους, μπορούν να γίνουν η γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, και της κοινωνίας.

Γιατί μία κοινωνία δίχως πολιτισμό, είναι ήδη χαμένη.

Πένυ Παπαδάκη

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

συνδυασμού “ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ”

ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΓΚΑ