Ο “ΦΑΡΟΣ” στις Επετειακές Εκδηλώσεις 17ης Μαρτίου 1821, στη Μάνη

Με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, στην καρδιά της Μάνης, στην Αρεόπολη, όπου οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τότε τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους.

Πολυπληθής ομάδα, αντιπροσωπεία του ΦΑΡΟΥ με ποντιακές φορεσιές, με σημαίες και λάβαρα, το Σάββατο 16 Μαρτίου, παρακολούθησε με ευλάβεια την Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο μνημείο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου. Στη συνέχεια πορεία των Συλλόγων από όλη την Ελλάδα στους δρόμους της Αρεόπολης που έφτασαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης και ακολουθησαν Παραδοσιακοί Χοροί, Δρώμενα και Απόδοση τιμών.

Και μόλις αντήχησε ο ήχος της ποντιακή λύρας, ξεπρόβαλλαν οι Ζιπκαλίδες και οι Ζουπουνοφόρες και ταξίδεψαν τους εκατοντάδες θεατές στον μαρτυρικό Πόντο με τους δικούς τους ρυθμούς. Εντυπωσίασαν, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και σείστηκε το Στάδιο απο το Χειροκρότημα.

Μουσικά συνόδευσαν Σταύρος Σαββίδης στη λύρα και τραγούδι, Παύλος Σταματίδης στο νταούλι.

Στο τέλος της Βραδιάς στήθηκε αυθόρμητα χορός με το νταούλι και τη ποντιακή λύρα και όλη η Ελλάδα, ένωσε τα χέρια στον κύκλο της παράδοσης.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στη θέση “Κοτρώνι”, εκεί που υψώθηκε για πρώτη φορά το 1821 η επαναστατική σημαία, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με το λάβαρό του, συμμετείχε στην αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών και αμέσως μετά παρέλασε δυναμικά με καμάρι, στην Μεγαλειώδη παρέλαση, με αναπαραστάσεις, γιαταγάνια, όπλα, άλογα, με Αγήματα Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, Φιλαρμονικών, Σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά.

Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας. Ο ΦΑΡΟΣ Αγ. Βαρβάρας, εκπροσώπησε επάξια τον Ποντιακό Ελληνισμό, σ’αυτό το κορυφαίο ιστορικό γεγονός. — στην τοποθεσία Μάνη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ “Ο ΦΑΡΟΣ”