Λουκέτο στο Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο

Το Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Παράλληλα σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα έχουν την ίδια εικόνα μέχρι σήμερα. Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα είναι να βρεθεί ο χώρος όπου θα μπορούν να στεγαστούν 15 ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών.

Επιπλέον οι διοικήσεις των ψυχιατρικών καταστημάτων διαμηνύουν ότι η μεταφορά κλινικών δε πρόκειται να έχει κάποια σχέση με τους εργαζομένους. Όπως δήλωσε στη σημερινή έκδοση της Καθημερινής ο διοικητής του ΨΝΑ-Δαφνίου Πέτρος Θεοδωράκης «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση για το προσωπικό των κλινικών, το οποίο θα μεταφερθεί ως έχει στους νέους χώρους».

Ακόμη σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον κύριο Θεοδωράκη στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργέιου Υγείας τέθηκε επί τάπητος το χρονοδιάγγραμμα που θα ακολουθηθεί έτσι ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 να μην «υφίσταται» ως έχει μέχρι σήμερα το Δαφνί.

Οι ασθενείς που νοσηλευόνται στο Δαφνί, σήμερα, είναι 1.100 από τους οποίους οι 700 φιλοξενούνται σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.ά). Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται 98 ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται στα Τμήματα Χρόνιων Περιστατικών του Δαφνίου να μεταφερθούν σε δομές της κοινότητας.

Από τους 261 ασθενείς που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών οι 54 αφορούν άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, πολύ συχνά για φόνους, κι έχουν το «ακαταλόγιστο» (άρθρο 69). Όμως για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που υπό τις σημερινές συνθήκες νοσηλεύονται ακόμα και δίπλα σε άτομα με κατάθλιψη, αναμένεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένα ψυχο-ιατροδικαστικά τμήματα. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα δημιουργηθούν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι σε γενικά νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη χθεσινή σύσκεψη, είχε προηγηθεί μια ακόμα υπό την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είχε ζητήσει να επισπευθεί ο χρόνος υλοποίησης  της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Πηγή ; Clevernews