Χάσαμε τη μάχη με τις κάμπιες, ας προλάβουμε τις προνύμφες των κουνουπιών

Για μια ακόμα μία χρονιά “χάσαμε” τη μάχη με τις κάμπιες αφού τον περασμένο Οκτώβριο δεν κάναμε τους απαραίτητους ψεκασμούς στα πεύκα, με αποτέλεσμα αυτά τα δένδρα τόσο στο βουνό, όσο και σε άλλους χώρους όπως σχολεία, πάρκα, άλση, νηπιαγωγεία και δρόμους να γεμίσουν κουκούλια και τις τελευταίες εβδομάδες από αυτά να βγαίνουν χιλιάδες κάμπιες, με στόχο τα πεύκα.

Ο Δήμος με καθυστέρηση αντέδρασε και προσπάθησε λίγο πριν την εκκόλαψή τους να τα περιορίσει, αλλά η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει.

Πολλά πεύκα θα καταφαγωθούν και εφέτος από τις κάμπιες και στη συνέχεια θα ξεραθούν.

Ενώ λοιπόν πέρασε ο Οκτώβρης ανεκμετάλλευτος  όσον αφορά τις κάμπιες, ο Μάρτης είναι ο μήνας που πρέπει να ψεκαστούν τα έλη, τα συντριβάνια, τα σημεία με στάσιμα νερά, όπως λιμνούλες κ.ά., για να καταπολεμηθούν οι προνύμφες των κουνουπιών.

Μπορεί οι κάμπιες να καταστρέφουν τα πεύκα και να προκαλούν αλλεργίες, τα κουνούπια όμως είναι σαφώς περισσότερο επικίνδυνα αφού την χρονιά που πέρασε είχαμε ανθρώπινα θύματα και θανάτους από τα τσιμπήματά τους.

Σημειώνουμε πως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το ψέκασμα των νερών είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Ας μη περιμένουμε λοιπόν οι προνύμφες να μεταμορφωθούν σε κουνούπια και να τρέχουμε σαν “τρελοί” να ψεκάζουμε τα σημεία όταν πλέον η κατάσταση θα έχει ξεφύγει από τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους και τα κουνούπια να κατακλύσουν την πόλη μας.