«Υπολογιστές και Τρίτη Ηλικία στην Ενεργό Γήρανση» (άρθρο της κ. Βασιλακοπούλου Ελευθερίας)

Η χρήση του διαδικτύου στη σύγχρονη εποχή είναι αναμφίβολα επιτακτική ανάγκη για όλους μας.

Η παρουσία του στις περισσότερες από τις καθημερινές μας δραστηριότητες επιβεβαιώνει τη διαπίστωση αυτή.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» κύριος Μιχάλης Γιάγκας, στην ομιλία του που έλαβε μέρος την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» μίλησε για προγράμματα Ενεργού Γήρανσης.

Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και η εκμάθηση της χρήσης υπολογιστών στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το να ζει κανείς αποκλεισμένος από το διαδίκτυο αποτελεί στην κυριολεξία ένα είδος πνευματικής και κοινωνικής ένδειας.

Η γνώση υπολογιστών συμβάλλει στην ανεξαρτησία των ηλικιωμένων καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τις υπηρεσίες του διαδικτύου όπως ακριβώς όλα τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας μας.

Είναι γεγονός ότι κοινωνικές υπηρεσίες οργανισμών όπως είναι ο ΕΦΚΑ, παρέχουν εξυπηρέτηση στο κοινό και μέσω Internet με προσωποποιημένη πληροφόρηση, η οποία απαιτεί την δημιουργία λογαριασμού χρήστη και την εισαγωγή κωδικών πρόσβασης, για αναζήτηση εγγράφων όπως βεβαιώσεων για τους ασφαλισμένους, παροχής υπηρεσιών σε προγράμματα κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων κ.α. Το όφελος είναι προφανές αφού οι πολίτες κερδίζουν χρόνο και απαλλάσσονται από τον κόπο μετακίνησης στην συγκεκριμένη υπηρεσία, που όμως χωρίς γνώσεις υπολογιστών δύσκολα είναι εφικτό.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η χρήση καρτών στα ΑΤΜ, το e-banking (τραπεζικές συναλλαγές μέσω Internet ) και το ηλεκτρονικό εμπόριο, που καθιστά τις αγορές περισσότερο ελκυστικές, αφού ενισχύει τον ανταγωνισμό, μειώνει τους μεσάζοντες και τα κόστη διακίνησης των προϊόντων και χαμηλώνει τις τιμές.

Ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας του Internet είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι της χρήσης του. Η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το facebook, το twitter και πολλά άλλα, δίνει τη δυνατότητα σε μοναχικούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους ευχάριστα, αφού τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με παιδιά, συγγενείς, φίλους που βρίσκονται μακριά και δεν έχουν εύκολα πρόσβαση.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση του internet ενεργεί καταλυτικά στην αποφυγή δημιουργίας άνοιας και ψυχολογικών προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω μοναξιάς στους υπερήλικες, αφού αποτελεί πηγή ειδήσεων, γνώσεων, ψυχαγωγίας, χαλάρωσης.

Στην εξαγγελία που έγινε στην ομιλία του, ο κύριος Γιάγκας μίλησε επίσης για δωρεάν εφαρμογές από τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας που θα είναι εγκατεστημένες στα κινητά (mobile applications, άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών του δήμου μας για τα προβλήματα που προκύπτουν στην πόλη μας όπως είναι η έλλειψη φωτισμού, η αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλων θεμάτων που προκύπτουν, πατώντας απλά ένα κουμπί .

Ως παράταξη είμαστε ενάντια στον κοινωνικό και ηλικιακό αποκλεισμό. Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ για να δημιουργήσουμε μια ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ και ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ δημιουργώντας κατάλληλες υποδομές με σχέδιο και όραμα για μια Αγία Βάρβαρα σύγχρονη, όμορφη, καθαρή, αντάξια των προσδοκιών μας.

Μια ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ ενωμένη με ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Βασιλακοπούλου Ελευθερία
Εισηγήτρια Πληροφορικής