Μαρούσα Στρογγυόγλου: “Η Θεατρική Ομάδα “Ουδείς αναμ.art.ητος” έκανε ένα υπέροχο ταξίδι με την “Οπερα της Πενταρας”

Δεν θυμόμαστε στο παρελθόν να έχει συμβεί, η παρουσίαση ενός θεατρικού έργου, να επαναλαμβάνεται μετά από απαίτηση τόσων πολλών, αλλά και σε κάθε παράσταση το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης μας να γεμίζει.

Μας θύμισε το απανωτό χειροκρότημα θεατών στο τέλος μιας παράστασης που αναγκάζει τους πρωταγωνιστές του έργου να κάνουν “αυλαία” αρκετές φορές. Μόνο που εδώ δεν ζητούσαν “αυλαία”, αλλά ξανά παράσταση.

Ο λόγος για τις πέντε συνολικά παραστάσεις του έργου του Bertolt Brecht, η “Όπερα της Πεντάρας” σε σκηνοθεσία της συμπολίτισσάς μας Μαρούσας Στρογγυόγλου, που “άφησαν εποχή” για τις επιδοκιμασίες του κόσμου και την αρτιότητα του αποτελέσματος.

Ζητήσαμε από την Μαρούσα Στρογγυόγλου να μας μιλήσει σχετικά.

Είχαμε προετοιμάσει και ερωτήσεις, αλλά δεν τις κάναμε, αφού η σκηνοθέτης της παράστασης μας κάλυψε με την πλούσια και μεστή περιγραφή της.

Απολαύστε την:

Μαρούσα Στρογγυόγλου: “Η Θεατρική Ομάδα “Ουδείς αναμ.art.ητος” έκανε ένα υπέροχο ταξίδι με την “Οπερα της Πενταρας” και τώρα ήρθε η στιγμή να ορίσουμε τον επόμενο προορισμό…

Η μαγεία στο θέατρο είναι ότι μπορείς να ταξιδεύεις με κάθε τρόπο, μπορείς να πας σ’όποιον τόπο και σ’ όποιον χρόνο θέλεις!!!

“Κι αν φτωχική τη βρεις η Ιθάκη δεν σε γέλασε”

Το καλό που μπολιάζει τις ψυχές μας μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία είναι ανεκτίμητο! Το θέατρο για μας είναι μοίρασμα, ομαδικότητα, δημιουργία και αγάπη. Είναι το λιθαράκι μας στην κατασκευή ενός άλλου “σκηνικού ” ο τρόπος να πούμε όσα δε λέγονται ή όσα κι αν τα λέμε δεν ακούγονται. Είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία αλλά και ευθύνη απέναντι στο κοινό που μας παρακολουθεί.

Η “ΌΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΆΡΑΣ”  ήταν για μας ένα στοίχημα, μια πρόκληση, μια προσπάθεια να συστήσουμε τον Bertolt Brecht στο κοινό της Αγίας Βαρβάρας και να δείξουμε όλα όσα σήμερα απλώς επαναλαμβάνονται στο γύρισμα του χρόνου.

Τα μέλη της ομάδας μας κατάθεσαν ψυχή και δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το εγχείρημα.

Νομίζω ότι τα καταφέραμε , αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι 6 παραστάσεις που δώσαμε στο Δημοτικό θέατρο Γιάννης Ρίτσος και με την αποδοχή του κόσμου να ξεπερνάει τις προσδοκίες μας.

Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας ήταν η δική μας αρμονική συνύπαρξη, το πάθος κι ο ενθουσιασμός που έδειξε ο καθένας ξεχωριστά όλους αυτούς τους μήνες.

Η εικόνα που δώσαμε ήταν η αντανάκλαση των σχέσεων που δημιουργήσαμε! Μάθαμε να λειτουργούμε στη σκηνή κι όχι στο “παρασκήνιο” κι απολαύσαμε το ταξίδι μας με αφοσίωση και συνεργασία. Κι αν κάτι κάποια στιγμή πήγε να λειτουργήσει διαφορετικά και να διαταράξει αυτή την ισορροπία ,η ομάδα το απέβαλε με συνοπτικές διαδικασίες με μοναδικό κόστος τον επιπλέον χρόνο που αφιερώσαμε .

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου τον αγαπημένο μου συνάδερφο Νίκο Αξιώτη που σε μια τέτοια δυσκολία ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη να μας βοηθήσει και σε χρόνο πολύ περιορισμένο , με δύο μόνο πρόβες, κατάφερε “ν’ανεβάσει” με την παρουσία του αυτήν την παράσταση! Ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας να σου δίνεται η δυνατότητα να συνυπάρχεις στη σκηνή με ανθρώπους σαν τον Νικο! Ευχαριστώ για την εμπειρία!

Το ερώτημα που δημιουργείται λοιπόν μετά απ’ όλη αυτή τη διαδικασία με το ανέβασμα της Όπερας δεν είναι αν αυτό που ονειρευόμαστε είναι αδύνατον (?) αλλά “τι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε;”

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που κάνουμε ή αυτά που δεν κάνουμε αγγίζουν τις ζωές των άλλων ανθρώπων με πολλούς τρόπους.

Εμείς θα συνεχίσουμε λοιπόν να κάνουμε ότι περνάει απ’το χέρι μας για “Ν’ αγγίξουμε την ψυχή και το νου των ανθρώπων. Όσων ανθρώπων. Όποιων ανθρώπων.”

Εδω θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά το Δήμο Αγίας Βαρβάρας για τη στήριξη αυτής της δουλειάς με την παραχώρηση του θεάτρου όλον αυτόν τον καιρό αλλά και του studio στο Δημοτικό ωδείο για την ηχογράφηση των τραγουδιών της παράστασης με την πολύτιμη βοήθεια του Λεωνίδα Χριστάκου.

Χωρίς αυτήν τη δυνατότητα το κόστος για το ανέβασμα αυτής της παράστασης από μια αυτοδιαχειριζόμενη θεατρική ομάδα θα ήταν απαγορευτικό .

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους σημαντικούς συνεργάτες μας , τους αφανείς ήρωες αυτής της παράστασης!

Τη Μαρία Μαρουλάκη για τις χορογραφίες της!!!

Τον Γιώργο Ξυνογαλά για την εθελοντική προσφορά στους φωτισμούς

Τον Αναστάση Χαμήλακη που έπαιξε στο πιάνο τα απαιτητικά κομμάτια του Kurt Well διαθέτοντας τον προσωπικό του χρόνο

Τον Κώστα Κατωμέρι για το τραγούδι της “Τζένης των πειρατών”

Τη Βάσω Φίλη για τη ζωγραφική των σκηνικών μας & την ηθική υποστήριξη!

Τον Νίκο Καραβασίλη & τον Κώστα Παπούλη για την κατασκευή των σκηνικών!

Τον Χρήστο Μουστάκα για την επιμέλεια & την παραχώρηση των κοστουμιών της παράστασης απ’το βεστιάριο “”Madame Pelagie”

Τη Χριστίνα Γκαρλαουνη για τις υπέροχες φωτογραφίες της !

Το γιο μου Γιάννη Καζάκο που παρά το μικρό της ηλικίας του στάθηκε επάξια δίπλα στο πλευρό του Λεωνιδα Χριστάκου ως βοηθός ηχολήπτη

Το atelier de beaute- Data type για την προσφορά του στο μακιγιάζ

Γιούλη Σουσούρη για την επιμέλεια της αφίσας

Την Ελένη Πολυχρονοπούλου εμψυχώτρια ,βοηθός και “κασκαντέρ ” της ομάδας μας !

Τον κύριο Ευθύμιο Χατζηευσταθίου, διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Βαρβαρας για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων για την διεξαγωγή των προβών μας

Καλή αντάμωση στο επόμενο έργο μας….

Μαρούσα Στρογγυόγλου