Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Γιατί με τη Δούρου” και άλλα ενδιαφέροντα (συνέντευξη)

Ο κ. Κωνσταντίνος Σαρόπουλος πέρασε από σημαντικές θέσεις και πόστα στη Διοίκηση του Δήμου μας.

Πρόσφερε με τη νηφαλιότητα του, τις γνώσεις του, την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτηρίζει, αλλά και την αυστηρότητά του, όταν ήταν αναγκαία να χρησιμοποιηθεί.

Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης μας, χωρίς να ξαφνιάσει κανέναν αφού είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του και αυτή έγινε ομαλά, χωρίς να προκαλέσει κραδασμούς στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Κωνσταντίνος Σαρόπουλος όμως επιστρέφει στα Αυτοδιοικητικά και χαιρόμαστε πολύ γιαυτό.

Ο π. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας στις επερχόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό της κ. Ρένας Δούρου.

Επικοινωνήσαμε και συμφωνήσαμε να μας παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη, που απαντά σε όλα.

Οι αναγνώστες μας θα διακρίνουν διαβάζοντας την, πως ο κ. Σαρόπουλος είναι ταυτόχρονα ενωτικός και καυστικός, με πλούσιο και ταυτόχρονα λιτό λόγο που τον διακρίνει η καθαρότητα και η σαφήνειά του.

Είναι μία συνέντευξη  ενός ειλικρινούς συμπολίτη μας που θέλει να προσφέρει και το παρελθόν του, εγγυάται το μέλλον.

Αγαπητέ κ. Σαρόπουλε Γιατί παραιτηθήκατε από Δημοτικός Σύμβουλος πριν από ενάμιση χρόνο;

Αφορμή για την παραίτησή μου ήταν η έλλειψη χρόνου εξαιτίας των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων λόγω της ανάληψης της διεύθυνσης ορθοπαιδικής κλινικής στο νοσοκομείο που εργάζομαι. Καταλαβαίνετε ότι μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι χρειάζεται λίγο πιο επίμονη δουλειά και σε οργανωτικό και σε επιστημονικό επίπεδο.

Ωστόσο εξομολογούμαι πως ήμουν ήδη ενοχλημένος από την σκηνική παρουσία ορισμένων που εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου δημιουργούσαν θέματα από το παραμικρό, είτε λόγω υπερβολικής αντιπολιτευτικής δεινότητας είτε απλά από την αυταρέσκεια της προβολής. Ξεχνώντας σκοπίμως μάλιστα μερικοί από αυτούς, ότι είχαν συμβάλλει σε αυτές ή παρόμοιες αποφάσεις ως παλαιότερα μέλη της διοίκησης του δήμου.

Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί ένα π.χ. τεχνικό θέμα που μόνο θα ωφελούσε το δήμο δεν τύγχανε ομόφωνης απόφασης. Ελπίζω πως αυτά θα τα λύσει ο νόμος της απλής αναλογικής και ότι η δημοκρατία θα θέσει τον κάθε δημοτικό σύμβουλο εφ’ ω ετάχθη, δηλαδή το καλό της πόλης.

Τι περιμένετε από την επόμενη δημοτική αρχή;

Τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει από τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία μπήκε απροετοίμαστη λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών, των ρουσφετιών, της διαπλοκής και των διαφόρων κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον πλούτο της, θέτοντας παράλληλα τους αιρετούς όλων των βαθμίδων υπό αμφισβήτηση, ταΐζοντας τις ακραίες λαϊκίστικες φωνές και τον εκφασισμό, χρειάζονται πολλά.

Η νέα δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα εκλεγούν με την απλή αναλογική θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με σύνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση κρατώντας ζωντανό το όραμα για την πρόοδο της πόλης και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της. Με δράσεις και έργα χρηστικά και ρεαλιστικά, ουσιαστικές πολιτιστικές δραστηριότητες και κυρίως τη συνέχιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και να διαφυλάσσονται οι αξίες της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πως κρίνεις την προεκλογική περίοδο;

Η πόλη είχε την τύχη μετά τη μεταπολίτευση να έχει 3 ικανούς δημάρχους, τον αείμνηστο Μήτρο Σουλιμιώτη, το Λάμπρο Μίχο και το Γιώργο Καπλάνη, οι οποίοι συνέβαλαν με τις επιλογές τους -αναλόγως των συνθηκών και των δυνατοτήτων της κάθε περιόδου- στη σημερινή φυσιογνωμία της, ακόμα και με τις αστοχίες ή τις παραλείψεις τους.

Υπάρχει μια μεγάλη παρακαταθήκη, κι αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Είναι σημαντικό για την πόλη μας να κρατηθεί το μεγάλο της πλεονέκτημα. Ότι ακόμα είμαστε μια γειτονιά. Μια μεγάλη οικογένεια. Γι’ αυτό και είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί ο πολιτικός πολιτισμός, ιδίως από τους υποψηφίους δημάρχους.

Η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να βασιστεί στα προγράμματα, τις προτεραιότητες και το όραμα του κάθε συνδυασμού. Δεν έχουν χώρο στη μικρή μας πόλη ούτε οι έντονες αντιπαραθέσεις, ούτε τα κούφια συνθήματα και οι μεγαλεπήβολες φανφάρες.

Η συμβολή, μάλιστα, του ανεξάρτητου τύπου της πόλης μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε αυτό.

Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να μπορέσουν να κρίνουν σε ποιον θα αναθέσουν το μέλλον της πόλης έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν άξιους ανθρώπους από τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων.

Αν και δυστυχώς έχει οξυνθεί ήδη το κλίμα από κάποιους που θεωρούν ότι η πόλη τους χρωστάει ή αρέσκονται στις κορώνες, τις κακοήθειες, τα κουτσομπολιά και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Νομίζω, ωστόσο, πως υπάρχει χρόνος ακόμα για να σταματήσει αυτό. Ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να επιβάλλουν τη νηφαλιότητα αγνοώντας κάθε άκομψη παρέμβαση.

Στην Ελλάδα που επιτέλους βρίσκει ξανά το ρυθμό της δεν έχουν θέση οι ανέξοδες εξαγγελίες. Ιδίως σαν αυτές τις οποίες πλήρωσε ο Δήμος αφού έσκασαν στην περίοδο της κρίσης ή εκείνες που παρέμειναν κενές περιεχομένου, είτε γιατί παραγκώνισαν τις προτεραιότητες είτε γιατί αγνόησαν τους υφιστάμενους νόμους.

Πρέπει να πατήσουμε στο χθες για να χτίσουμε το αύριο κι αυτό θα συμβεί μόνον εάν φέρουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα. Άλλωστε, οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ήδη γνωστοί, όπως και η πορεία τους στη πόλη, αφού συμμετείχαν στη διοίκησή της ως δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι. Ξέρουμε πως βλέπουν την πόλη και πως αντιμετώπισαν τους πολίτες της.

Ο Δήμος μας δεν χρειάζεται ξερόλες, ηγεμόνες ή σωτήρες.

Ούτε πρόσωπα που δεν έχουν καμία παρουσία σε αυτήν παρά έρχονται μόνο για να εκφράσουν τις κομματικές τους θέσεις και να καταμετρήσουν την εκλογική τους δύναμη. Ο Δήμος έχει ανάγκη από ανιδιοτελείς ανθρώπους που θα δουλέψουν γι’ αυτήν εμπνέοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μέσα από ειλικρινείς συλλογικές διεργασίες.

Γιατί με τη Ρένα Δούρου;

Η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σοβαρό έργο χωρίς τυμπανοκρουσίες. Έργο της Ρένας Δούρου και των συνεργατών της που έχει ωστόσο ενοχλήσει τόσο που ορισμένοι της προσάπτουν εξωφρενικές ευθύνες ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν λόγω αναρμοδιότητας, πχ για τις τραγωδίες της πλημμύρας στη Μάνδρα και της πυρκαγιάς στο Μάτι, ή την τοξικοεξάρτηση στο Πεδίο του Άρεως. Πόση υποκρισία πια χάρη των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ιδίως από τους τηλεεισαγγελείς και τα φερέφωνα των πολιτικών φορέων που άφησαν αθωράκιστη την Αττική με τις αβλεψίες τους ή τα ρουσφέτια τους;

Με ρωτήσατε γιατί; Μα, για το πλούσιο κοινωνικό έργο με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία, κέντρων για αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες.

Για την οικονομική στήριξη στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ακόμα, για τις δράσεις της στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα, την οδοποιία και τις αναπλάσεις, τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Για την ανάπλαση στο Φαληρικό όρμο και το νέο οικολογικό πάρκο. Για το Μικρολίμανο. Για την υδροδότηση της Αίγινας. Για τη ζωή που ξανάδωσε στο Πεδίο του Άρεως. Για τα 327 εργοτάξια και τη συμβολή τους στη βελτίωση των υποδομών των δήμων. Τετραπλάσια έργα με διαφάνεια και χωρίς κομματικές προτιμήσεις, παρά τα γνωστά γραφειοκρατικά προβλήματα και την πολυνομία.

Επίσης, για την πολυεπίπεδη παρέμβαση με επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού στις υποδομές αλλά και τις δραστηριότητες (οικονομική ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη διευκόλυνση της συμμετοχής των νέων σε διεθνή φόρα καινοτομίας και νέων τεχνολογικών, την ενεργοποίηση παραμελημένων πολιτιστικών πεδίων, την αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, τη γενναία χρηματοδότηση της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, το σχεδιασμό της αξιοποίησης των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, του Μουσείου Μεταλλουργίας στο Λαύριο, του πολιτιστικού άξονα της οδού Πειραιώς και του Ιλισού).

Γιατί εντέλει στη θητεία της έκανε τόσα όσα δεν έγιναν στις προηγούμενες διοικήσεις της αδράνειας και των εντυπώσεων.

Ως γνωστόν στο Δήμο μας η συμβολή της περιφέρειας είναι σημαντική.

Με την ανάληψη της θητείας της Δούρου δημοπρατήθηκε και χρηματοδοτήθηκε επιτέλους το Γήπεδο και τα αποδυτήριά του. Η συμβολή της σε έργα οδοποιΐας, ανάπλασης οδών, παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια και στο πράσινο ήταν σημαντική. Όπως γνωρίζετε, άμεσα ξεκινάνε οι αναπλάσεις στις παιδικές χαρές και τα έργα στα οικόπεδα απέναντι από το Λίθο ενώ προχωράει το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Με λίγα λόγια επί Ρένας η περιφέρεια συνέβαλε οικονομικά σε όλες τις ώριμες γραφειοκρατικά απαιτήσεις του δήμου μας.

Με ρωτάτε γελώντας, γιατί δεν είμαι με τον κυνηγό θώκων, συνάδελφό μου κ. Πατούλη, με τον οποίο ήμασταν και συμφοιτητές. Χαχα, μα γιατί δεν με ενδιαφέρει η λάμψη, αλλά η πράξη· και η Ρένα έχει δώσει προτεραιότητα σε έργα μετρήσιμα και βαρύτητα στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, που όμως δεν έχουν κορδέλες και τηλεοράσεις.

Αγαπητέ Πάρι Βαμβακόπουλε σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να εξωτερικεύσω τις απόψεις μου και να τις κάνω γνωστές στους συμπολίτες μας, μέσω της έγκριτης εφημερίδας “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ”.