Απάνθρωπη η πόλη μας για τα ΑμεΑ – Δημοτικά κτίρια ΔΕΝ διαθέτουν ούτε υποτυπώδεις διευκολύνσεις…

Όταν καθημερινά απλά θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας ΑμεΑ αλλά και φιλοξενούμενους στην πόλη μας, δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις τους, στην εξυπηρέτησή τους και στη συμμετοχή τους στα κοινά, τότε σαν Δήμος πρέπει να ντρεπόμαστε και να είμαστε φιδωλοί  στη χρήση των όρων Αξιοπρέπεια, Σύγχρονη Πόλη, Συνύπαρξη, Κοινωνικές Παροχές.

Όταν η υποδομή είναι ανύρπακτη και δεν βελτιώνεται δεκαετίες τώρα από τις Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν αυτόν το Δήμο, ακούγεται ειρωνική η όποια λέξη ακούγεται από υποψηφίους, αλλά και από όσους έχουν διατελέσει Δήμαρχοι στο παρελθόν, για το θέμα αυτό.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο ΜΕΓΑΡΟ “ΜΗΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ” η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών της πόλης μας, αφιερωμένη στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Παρόντες δεκάδες συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα να ανεβαίνουν σκαλοπάτια, αφού είναι αρτιμελείς και δεν έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα.

Υπήρξαν όμως και ΑμεΑ που ήθελαν να πάνε στην εκδήλωση, αλλά γνωρίζοντας τις δυσκολίες και την έλλειψη έστω και μίας ράμπας, το απέφυγαν, με εξαίρεση ενός συμπολίτη μας, ο οποίος δεν κάμφθηκε από τις δυσκολιες και πήγε, αφού συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση απαγγέλοντας μάλιστα και ποίημα.

Βεβαίως το αφιλόξενο Μέγαρο και το πεζοδρόμιο μπροστά από αυτό ήταν πρόβλημα και χρειάστηκε την βοήθεια άλλων συμπολιτών μας να τον βοηθήσουν να βρεθεί από το δρόμο, στην αίθουσα που έγινε η εκδήλωση και μετά το πέρας αυτής να τον βοηθήσουν να βρεθεί πάλι στο δρόμο.

Το συγκεκρίμενο Δημοτικό ακίνητο δεν είναι το μοναδικό που δεν διαθέτει ράμπα. 

Το ΚΕΠ Υγείας ΔΕΝ διαθέτει.

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΕΝ διαθέτει.

Το Κλειστό Γυμναστήριο στη Σιπύλου ΔΕΝ διαθέτει και δεν είναι τα μοναδικά Δημοτικά Κτίρια στην πόλη μας με τέτοιες στοιχειώδεις προσβάσεις για ΑμεΑ.

Το παραπάνω θέμα εντόπισαν συμπολίτες μας, μάρτυρες των δυσκολιών που είδαν να περνάει ΑμεΑ προκειμένου να εισέλθει στο Δημοτικό Ωδείο και ο υπ. Δήμαρχος της πόλης μας κ. Μιχάλης Γιάγκας ο οποίος ήταν παρόν στην εκδήλωση  και στο παρελθόν έχει κάνει αναφορές σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τις διευκολύνσεις που πρέπει να διαθέτει ο Δήμος μας στα ΑμεΑ και μας έστειλε το παρακάτω κείμενο του προς δημοσίευση:

Αγία Βαρβάρα 3-3-2019

ΑΜΕΑ και πρόσβαση στους δημόσιους – δημοτικούς χώρους.

Το πρόβλημα των ατόμων με κινητικά προβλήματα και της πρόσβασής των στους δημόσιους – δημοτικούς χώρους αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας στο Μέγαρο «Μήτρος Σουλιμιώτης».

Μεταξύ των συντελεστών της εκδήλωσης ήταν γνωστός συνδημότης μας ο οποίος απήγγειλε ποίημα για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Δυστυχώς και κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρηση, χρειάστηκε ιδιαίτερη παρέμβαση άλλων προσώπων για να ικανοποιηθεί η επιθυμία – ανάγκη συμμετοχής του στην εκδήλωση.

Στο Δημοτικό Ωδείο, όπου καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες παιδιά δεν υπάρχει ούτε μια ράμπα για ΑΜΕΑ με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η πρόσβαση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δημοτικούς χώρους (Κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», κλειστά Γυμναστήρια» κλπ). Η ανάγκη διαμόρφωσης των δημοτικών χώρων και των πεζοδρομίων με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι επιτακτική.

Μιχάλης Γιάγκας,
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»
Υποψήφιος Δήμαρχος