Σπουδαίο το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του Ενοριακού Ναού του Προφήτη Ηλία

Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει ο Ενοριακός Ναός του Προφήτη Ηλία στην Άνω Αγία Βαρβάρα, από το πνευματικό δυναμικό του Ιερού Ναού, αλλά και τους δεκάδες πρόθυμους πιστούς συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες που τους εμπνέουν και τους ενισχύουν την πνευματική  τους διαύγεια και όρεξη για μάθηση αλλά και προσφορά.

Ο Ενοριακός Ναός διαθέτει πλέον δικό του χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών, Σχολή Αγιογραφίας, ενώ ετοιμάζεται και η χορωδία για συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις.

Η φιλανθρωπική δράση του Ι. Ναού έχει να κάνει με εθελοντικές αιμοδοσίες, μοίρασμα τροφίμων σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες, συσσίτια, οικονομικές ενισχύσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Ζητήσαμε από τον Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Καλονάκη, ο οποίος βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία από το Νοέμβριο του 2016, να μας περιγράψει το έργο που επιτελείται στον Ι. Ναό.

Κύριε Βαμβακόπουλε κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τις δράσεις που αναπτύσσει η ενορία μας.

Η ενορία του Προφήτη Ηλία ανήκει στην πνευματική και διοικητική επίβλεψη της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας με πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο καλύπτει 7 δήμους με πληθυσμό άνω τον 400.000 κατοίκων, κάτω από την σκέπη και πατρική φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Νικαίας κ.κ. Αλεξίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η δικιά μας ενορία, στα όρια της οποίας διαμένουν περί των 4.000 ψυχών.

Πρώτιστη προτεραιότητα μας είναι η διακονία μας για την πνευματική ανύψωση του ευσεβούς πληρώματος της ενορίας μας.

Κυρίαρχη θέση κατέχει η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Ότι έργο και αν αναπτύσσεται αρχίζει και τελειώνει στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Πρώτιστο καθήκον μας ως ιερέων είναι η ανελλιπής τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και των υπολοίπων λατρευτικών πράξεων της αγίας μας Εκκλησίας.

Έτσι κάθε Κυριακή και Σάββατο, αλλά και στις μεγάλες εορτές καθώς και τις μνήμες των αγίων μας τελείτε η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Αντιλαμβανόμενοι δε, ότι, ζούμε σε μία αστική κοινωνία και προς εξυπηρέτηση των εργαζόμενων ενοριτών μας τελούμε σε μηνιαία βάση νυκτερινές Θείες Λειτουργίες και ιερές αγρυπνίες ώστε να μπορούν και αυτοί να εκκλησιασθούν.

Επίσης μέσα στον χρόνο τελείτε τουλάχιστον δύο φορές πριν τα Χριστούγεννα και κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, η ακολουθία του αγιασμού, οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό.

Παράδοση στην ενορία μας είναι και ο στολισμός του Επιταφίου της Παναγίας μας, όπου κάθε χρόνο στις 13 του Αυγούστου ψάλλονται ενώπιον του τα εγκώμια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κέντρο της λατρευτικής ζωής της ενορίας μας είναι ο περικαλλής ναός του Προφήτου Ηλιού καθώς και το ενοριακό παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ, το οποίο εδώ και τρία χρόνια ευπρεπίζεται με την βοήθεια και αμέριστη συμπαράσταση των ευλαβών ενοριτών μας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι στον ιερό μας ναό ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσονται απότμημα εκ του Τιμίου Ξύλου του Σταυρού του Κύριου και λίθος εκ του φρικτού Γολγοθά, η εμβάδα του Αγίου Εφραίμ, ιερά λείψανα των αγίων Ελευθερίου και Νεκταρίου επ’ ονόματι των οποίον τιμώνται το δεξιό και αριστερό κλίτος του ναού, καθώς επίσης και ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμωνος, Παρασκευής, Ελπίδος και μύρο από την λάρνακα του Αγίου Δημητρίου. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2017 στη βόρια θύρα του ναού, βρίσκεται σε ευπρεπισμένο προσκυνητάρι, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου εκ της μονής Δοχιαρείου του Αγίου Όρους.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζονται οι δύο πανηγύρεις της ενορίας μας. Το μικρό πανηγυράκι του Αγίου Εφραίμ στις 5 Μαΐου και στις 20 Ιουλίου η πυρφόρος ανάβασις εις τους ουρανούς του Προφήτου Ηλιού με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τον Οκτώβριο έως το τέλος Μαΐου τελούνται οι ιερές παρακλήσεις προς την Παναγία μας και τον άγιο Εφραίμ, όπου μετά την απόλυση (Τετάρτη), ακολουθεί ο κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να συζητάμε με τους ενορίτες μας και άλλα θέματα ευρύτερου πνευματικού περιεχομένου και της επικαιρότητας,

Στον τομέα της φιλανθρωπίας, το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο προσπαθεί να καλύψει με τις ελάχιστες δυνάμεις του τις ανάγκες των ενοριτών μας που έχουν ανάγκη. Η έλλειψη χώρου για την δημιουργία συσσιτίου, μας έχει οδηγήσει να συνεργαζόμαστε με την όμορη ενορία της Παναγίας Ελεούσης όπου ορισμένοι ενορίτες μας καθημερινά σιτίζονται. Δίδονται μηνιαία οικονομικά βοηθήματα, καθώς και τσάντες με τρόφιμα τις παραμονές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά εδώ και 13 χρόνια λειτουργεί η ενοριακή τράπεζα αίματος η οποία αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές και δραστήριες στην περιοχή.

Δύο φορές τον χρόνο πραγματοποιείται η εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Αττικό Νοσοκομείο με δεκάδες ενοριτών μας να συμμετέχουν σε αυτή. Κατά την διάρκεια του χρόνου πολλοί ενορίτες μας και μη, απευθύνονται σε εμάς για την παροχή αίματος. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και μέχρι σήμερα τα έχουμε καταφέρει. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι κάθε πράξη φιλανθρωπίας για την εκκλησία μας δεν είναι μια αλτρουιστική πράξη, αλλά έχει ένα βαθύτερο πνευματικό νόημα γιατί στο πρόσωπο του πάσχοντα αδελφού μας καθρεφτίζεται το πρόσωπο του ίδιου του Χριστού.

Αλλά η ενορίας μας έχει αρχίσει να αναπτύσσει και μία σειρά και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτές είναι η δημιουργία του τμήματος παραδοσιακών χορών από τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο έχει παρ’ όλη την μικρή διάρκεια ζωής του, έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο.

Μέχρι στιγμής το τμήμα έχει δείξει την δουλειά του σε εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η ενορία μας, κατά το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία καθώς και σε εκδήλωση στο θέατρο του Κολωνού. Η επόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού.

Η ποιο πρόσφατη δράση ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και αφορά την δημιουργία τμήματος αγιογραφίας στο οποίο συμμετέχουν πολλοί ενορίτες μας.

Άλλες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην χρονιά αυτή είναι:

• Συγκρότηση χορωδίας η οποία θα ψάλλει τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα για την δημιουργία την ενοριακής χορωδίας.

Για αυτό προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται αλλά και γνωρίζουν κάποιο παραδοσιακό και όχι μόνο μουσικό όργανο να μας βοηθήσουν

• Προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ πνευματικού περιεχομένου. Ξεκινάμε μέσα στη Σαρακοστή με δύο προβολές. Η πρώτη θα είναι η προβολή της ταινίας «Παραμύθι χωρίς όνομα» βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα και η δεύτερη θα είναι ένα οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους εν’ όψη των εορτών του Πάσχα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, εθελοντές της ενορίας μας από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο για την αμέριστη συμπαράστασή τους στο έργο της ενορία μας.

Καθώς και όλους αυτούς που χωρίς να περιμένουν καμία ανταπόδοση παρά μονάχα την ευλογία του Θεού μας βοηθούν.

Τους επιτρόπους μας και τις κυρίες του Φιλόπτωχού, τις υπεύθυνες της τράπεζας αίματος κυρίας Παπαζαφειροπούλου Βασιλικής και του τμήματος παραδοσιακών χορών κυρίας Τσιριγώτη Αθανασίας. Ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου προσευχόμαστε ο Κύριος να τους παρέχει κάθε καλό.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους ενορίτες μας με σκοπό να κάνουμε τον ναό μας στα δύσκολα χρόνια που ζούμε έναν πνευματικό φάρο. Στις σκέψεις μας είναι και άλλα πολλά τα οποία και θα ανακοινώσουμε ευθέτω χρόνο με την βοήθεια του Προφήτη Ηλία.

Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας.