ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη Απεργία – Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, ως μία πρώτη αντίδραση, στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα την επερχόμενη κατάργηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, τα τεράστια προβλήματα στις Οικονομικές Υπηρεσίες που δημιούργησε η κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου και την χιονοστιβάδα ιδιωτικοποιήσεων Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 για όλους τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μνημονιακά και αντεργατικά νομοθετήματα και διατάξεις που ψήφισε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν. Κύριο ζήτημα για το κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων. Ουσιαστικά αποτελεί το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης.

Σοβαρή επίσης εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» με τις οποίες από 1η Ιανουαρίου 2019, καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος των Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταφέρθηκε το σύνολο της οικονομικής ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους αιρετούς.

Τέλος, συνεχίζεται με ένταση η «χιονοστιβάδα» ιδιωτικοποιήσεων Δημοτικών Υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την μεθοδευμένη κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους.