Λεωτσάκος: “Τα ανορθόδοξα στο νέο σύστημα απονομής προνοιακών επιδομάτων”

Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όσον αφορά το νέο σύστημα απονομής προνοιακών επιδομάτων και σε συμπολίτες μας, ο Αντιδήμαρχος της πόλης μας κ. Αντρέας Λεωτσάκος, επισημαίνει με επιστολή του προς τη Διοίκηση του Οργανισμού, που διαχειρίζεται το σύστημα, μία σειρά από ατέλειες που δυσκολεύουν τους δικαιούχους να έχουν αυτές τις προνοιακές παροχές.

Παρακάτω δημοσιεύουμε ενημερωτικό σημείωμα του κ. Λεωτσάκου, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι και ακολουθεί η επιστολή του προς τον Οργανισμό:

ΟΠΕΚΑ: Τα ανορθόδοξα στο νέο σύστημα απονομής προνοιακών επιδομάτων

Με τον Ν. 4520/2018  ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), μετονομάστηκε σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), συνιστώντας ενιαίο φορέα υλοποίησης πολιτικών στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με μια βασική πλέον αρμοδιότητά του τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, αρχικά στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής για την Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και παράλληλα με την υποβολή αιτήσεων και πληρωμή από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Τι γίνεται όμως έναν χρόνο μετά τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού; Πώς και κατά πόσο έχει συμβάλλει στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων σε ΑμεΑ;

Με την υπ’ αριθμ. Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202-28/12/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση από 01/01/2019 ο ΟΠΕΚΑ έχει την αποκλειστική πια αρμοδιότητα χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων και του επιδόματος ομογενών προσφύγων (για τα δύο τελευταία δεν υπάρχει έως και σήμερα επίσημη ενημέρωση για το ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν). Και ξεκινάνε τα ανορθόδοξα στην εφαρμογή της νέας διαδικασίας για τα επιδόματα…

1.Η Δ/νση Προνοιακών Επιδομάτων της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ, υπεύθυνη για τα προνοιακά επιδόματα της ελληνικής επικράτειας, στελεχώνεται με μόλις 11 υπαλλήλους, από τους οποίους ο 1 είναι διευθυντής και οι 3 προϊστάμενοι.

2.Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων πραγματοποιείται από τα Κέντρα Κοινότητας των δήμων, άρα η τοπική αυτοδιοίκηση για άλλη μια φορά υποδέχεται και εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, συμβάλλοντας επί της ουσίας και εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις, που δεν μπορούν να εφαρμόσουν με επάρκεια οι επιτελικές δομές και φορείς του κράτους.

3.Ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας διαδικασίας χωρίς σεμιναριακή επιμόρφωση των αρμόδιων υπαλλήλων των ΟΤΑ Α’ βαθμού από μέρους του ΟΠΕΚΑ. Τα σεμινάρια έγιναν αρκετά μετά την έναρξη της διαδικασίας.

4.Ενώ από 01/01/2019 έπρεπε να πραγματοποιούνται πια εκτός των νέων αιτήσεων και αιτήσεις παλαιών επιδοτουμένων προς παράταση ή επανεξέταση, η ηλεκτρονική πρόσβαση από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. δόθηκε στις 28/01/2019 και με αρκετές τεχνικές ελλείψεις και δυσκολίες, ενώ κανένας από τον ΟΠΕΚΑ δεν ενημέρωσε επίσημα για το πότε θα αποκτηθεί η εν λόγω πρόσβαση. Αποτέλεσμα; Οι πολίτες να προσέρχονται στα Κέντρα Κοινότητας και να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και την αγωνία τους λόγω της νέας διαδικασίας, καθώς καθυστερούσαν να προβούν στις απαραίτητες αιτήσεις τους και άρα στη συνέχιση των επιδομάτων τους.

5.Το αποκορύφωμα στην εφαρμογή της νέας διαδικασίας, στην οποία η ΚΥΑ περιγράφει την υποχρέωση της υποβολής ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων αναπηρίας από τους ιατρούς, ήταν ότι με ηλεκτρονικό μήνυμα ο ΟΠΕΚΑ μέσω του αρμόδιου Δ/ντη ενημερώνει για τη δυνατότητα υποβολής χειρόγραφων εισηγητικών φακέλων αναπηρίας για τις περιπτώσεις των παρατάσεων. Παρακάμπτει δηλαδή τη διαδικασία και δημιουργεί προνοιακά επιδόματα δύο ταχυτήτων. Επιπλέον, αναθέτει στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων τη συμπλήρωση και υπογραφή εντύπου-παραπεμπτικού για την υποβολή των χειρόγραφων φακέλων, το οποίο φέρει λογότυπο του εν λόγω οργανισμού. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν προβλέπεται από την εφαρμογή της δημόσιας διοίκησης.

Αυτός είναι ο σεβασμός και η υπευθυνότητα του ΟΠΕΚΑ προς τα Αμεα; Πέρασε ένας χρόνος από την ίδρυσή του και οι καθυστερήσεις και οι αντιφάσεις δίνουν και παίρνουν. Δεν μπορούσαν να οργανωθούν και μετά να αναλάβουν την εν λόγω σοβαρότατη αρμοδιότητα, που επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες της χώρας μας;

Στο πλαίσιο της δικής μου πολιτικής αρμοδιότητας και σεβόμενος τους συμπολίτες μου στην Αγία Βαρβάρα, αλλά και την αγωνία που τους διακατέχει φυσικά και δεν έμεινα αμέτοχος κι έτσι κοινοποιώ το ακόλουθο.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ