Συνέντευξη με την Αρχηγό της ΕΔΟΚ Αγίας Βαρβάρας, κ. Βάσω Φίλη

Δεν έχει κλείσει εξάμηνο από τότε που ιδρύθηκε το Παράρτημα της ΕΔΟΚ (Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων) στην πόλη μας, αλλά τα αποτελέσματα της έντονης και συνειδητοποιημένης δουλειάς των μελών της, είναι σχεδόν ανάλογα με αυτά άλλων αρχαιότερων παραρτημάτων.

Όλα τα μέλη θέλουν να εκπαιδευτούν, να προσφέρουν, να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και αγάπη για τον συνάνθρωπό τους.

Αρχηγός της Ομάδας εκλέχτηκε η κ. Βάσω Φίλη.

Ζητήσαμε να μας μιλήσει για το Παράρτημα, τις δράσεις του και τα σχέδια του.

 

Κυρία Φίλη, πριν λίγους μήνες ιδρύθηκε το παράρτημα της ΕΔΟΚ στην πόλη μας. Ήσασταν από τα πρώτα μέλη του. Τι εμπειρίες έχετε αποκτήσει από τη συμμετοχή σας στην Εθελοντική Ομάδα και ποιος είναι ο σκοπός της ΕΔΟΚ;

 

Τον Σεπτέμβρη του 2018, εθελοντές κάθε ηλικίας από τον Δήμο ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, με κίνητρο, το αίσθημα του εθελοντισμού και την μεγάλη αξία της προσφοράς, προχώρησαν στην σύσταση της ομάδας μας.

Με την καθοδήγηση της ΕΔΟΚ εκπαιδευόμαστε, ώστε υπεύθυνα να μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από φυσικές ή μη καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, ατυχήματα).

Όπως και στην υγειονομική κάλυψη εκδηλώσεων όπου συμμετέχει πλήθος κόσμου.
Όπου και αν μας καλέσουν!!!

Ήδη εθελοντές από όμορους δήμους, τιμούν με την συμμετοχή τους, την ομάδα μας.

 

Τα μέλη του παραρτήματος εκτιμώντας τη γενικότερη δράση σας, τη δραστηριότητα σας και συμμετοχή σας στα κοινά και τον χαρακτήρα σας σας εξέλεξαν ΑΡΧΗΓΟ της, πως αισθάνεστε από το βάρος αυτής της θέσης; 

Με την καθοδήγηση του κυρίου Καστρινάκη (ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΔΟΚ), έγινε η ψηφοφορία, ώστε να βγει ένα τριμελές συμβούλιο,  να διοικήσει την ομάδα. Με τους ψήφους που πήρα, μπόρεσα να διεκδικήσω την αρχηγία της ομάδας.

Όσο για το βάρος της θέσης, όντως είναι “Μεγάλο” διότι μαζί με τον αρχηγό αποστολών κύριο Νίκο Κατιφεδένιο και την Γραμματέα, κυρία Φωτεινή Ταζλακίδη, προσπαθούμε  να οργανώσουμε έναν σωστό φορέα στην Αγία Βαρβάρα.

Θέλουμε να εδραιωθούμε στην πόλη μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, τους συνδημότες μας!!!

Έχουμε βέβαια βοήθεια από τον Δήμαρχο κύριο Καπλάνη, όπως και από τους Αντιδημάρχους, κ.κ. Λεωτσάκο, Σαββίδη, Ντάβιο, που τους ευχαριστώ πολύ! Μας παραχώρησαν πάνω από το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ δύο χώρους, ο ένας για γραφείο και ο άλλος αποθήκη για τα φαρμακεία μας και τον εξοπλισμό μας.

Φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω την Κυρία Μυγδάκη Αθανασία, υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας,  που στα πρώτα μας βήματα, μας βοήθησε ενημερώνοντάς μας και δίνοντας απαραίτητες πληροφορίες από το ΕΔΔΥΠΠΗ (Εθνικό, διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων).

Σε όλο αυτό το εγχείρημα, βοήθησε πάρα πολύ ο αρχηγός της ΕΔΟΚ, κος Καστρινακης, μαζί με τα μέλη από τον Πειραιά. Μας αγκάλιασαν και φροντίζουν συνέχεια, να μας προσφέρουν γνώσεις,μέσα από την πολυετή πείρα τους!!!

Έτσι μετά από 5 μήνες, μπορούμε να πούμε πως λειτουργούμε ικανοποιητικά σαν ομάδα.

Είμαι πολύ αυστηρή στην ομάδα μου και στον εαυτό μου. Το ξέρω πως μερικές φορές, (τις περισσότερες) ίσως δυσανασχετούν, αλλά είμαι της θεωρίας, πως ένα οικοδόμημα, για να ανεγερθεί, χρειάζονται γερά θεμέλια. Και τώρα, “χτίζουμε” τα θεμέλια, σε μία ομάδα, που θέλουμε να μείνει και να συνεχίσει την πορεία της.

 

Το παράρτημα ξεκίνησε με έξι άτομα πόσα μέλη έχει σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές του;

Πράγματι η ΕΔΟΚ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ξεκίνησε με 6 άτομα, όπως αναφέρετε.
Τώρα έχουμε φτάσει τα 35 μέλη από τα οποία 16, είναι πιστοποιημένοι διασώστες.

Οι προοπτικές μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών.

 

Έως σήμερα σε ποιες δραστηριότητες έχετε συμμετάσχει;

Μέχρι σήμερα, είχαμε συμμετοχή σε διασωστικές ασκήσεις (Διήμερη Διασωστικη Άσκηση “Κορίνθια, εθελοντισμός 2018”, άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, ΚΟΜΑΚ (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών).

Όπως και σε αποστολές υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως, “Κλασσικός Μαραθωνιος”, αγώνες δρόμου, διαγωνισμούς χορού κ.α.

Επίσης έχουμε πολύ σοβαρή παρουσία στα Τ.Ε.Π. των νοσοκομείων Κρατικού και Αττικού.

Τι είδους εκπαίδευση έχετε κάνει και πόσα μέλη την παρακολουθούν;

Η εκπαίδευση που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα είναι “Πρώτες Βοήθειες” και “Άκινητοποίηση τραυματία”.

Τώρα έχουμε ξεκινήσει τα μαθήματα “Ορεινής διάσωσης”.

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι κύκλοι μαθημάτων, όπως σεισμός, πλημμύρα, απεγκλωβισμός.

Κάποιοι από εμάς έχουμε και πιστοποίηση από την καρδιολογική εταιρία στο BASIC LIFE SUPPORT(BLS).

Τι κάλεσμα κάνετε για να έρθουν και άλλοι Εθελοντές να συμμετάσχουν στην ομάδα σας και που μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες σχετικά;

Ενεργά, παρακολουθούν 16 άτομα.
Είναι μεγάλη τύχη, που 3 άτομα από αυτά τα μέλη, θα προχωρήσουν να γίνουν εκπαιδευτές!!!
Μακάρι να ενδιαφερθούν άτομα και να προσχωρήσουν στην ΕΔΟΚ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΕΩΝ).

Για τους ίδιους, γιατί αυτά που θα μάθουν, θα είναι χρήσιμα, πρώτα για την οικογένεια τους και μετά στην κοινωνία. Η ψυχική ανταμοιβή που δεχόμαστε, μετά από μια προσφορά μας, είναι ανεκτίμητη!!!

Με την ευκαιρία  θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Καστρινακη. Τον αρχηγό αποστολών κυριο Κατιφεδενιο, την γραμματέα κυρία Ταζλακίδη. Την Θεώνη, την Γιάννα, την Δήμητρα, την Γεωργία, την Καλλιόπη, την Ματίνα, την Λία, την Ευγενία, την Φαίδρα, τον Πάνο, τον Ανδρέα, τον Σάκη, τον Τάκη.

Μέσα στους σκοπούς μας είναι, να μπορέσουμε να πάμε στα σχολεία και σε τομείς εργαζομένων, να τους δείξουμε την ομάδα μας και να τους μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας πάνω στις πρώτες βοήθειες.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΝ ΣΩΘΕΙ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!

Όσοι συμπολίτες μας και μη επιθυμούν να ενταχθούν στην Ομάδα μας, ή να πληροφορηθούν σχετικά:

Σερίφου 2, τρίτος όροφος, Δευτέρα 18.30΄- 20.00΄.

Facebook: ΕΔΟΚ Αγίας Βαρβάρας.
Mail :edok.agiavarvara@hotmail.com.

Τηλ. επικοινωνίας: 694 555 5050 – 698 094 6137.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Βαμβακοπουλε που μου δώσατε την ευκαιρία, να γνωρίσω στους συνδημότες μου, το έργο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων Αγίας Βαρβάρας, μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας!!!