Θεόδωρος Βασιλάκος για τους Παιδικούς Σταθμούς: “Τόσα χρόνια τα χρήματα που πηγαίνανε”;

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπ. Δήμαρχος της πόλης μας κ. Βασιλάκος Θεόδωρος μας έστειλε άρθρο εξ΄αφορμής του δημοσιεύματός μας για τον έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου, που αφορούν κονδύλια για τους παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας, κατά τη διετία 2007 – 2008.

Στο άρθρο του αναφέρεται στη λειτουργία και τους όρους ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για τη λειτουργία των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών της πόλης μας.

Σε αυτό προσκαλεί τους υπόλοιπους υπ. Δημάρχους σε δημόσιο διάλογο, ενώ καταλήγοντας ερωτά: Τόσα χρόνια τα χρήματα που πηγαίνανε;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Υποχρεώσεις Δήμου για ελέγχους στους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αλλά και στις Μονάδες Φροντίδας – Προσχολικής Αγωγής – Διαπαιδαγώγησης.

Με αφορμή το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και όλα όσα ακούγονται για τους παιδικούς σταθμούς μετά την δημοσίευση του επίκαιρου όσο ποτέ άρθρου της ηλεκτρονικής σας εφημερίδας θα θέλαμε πραγματικά ως Δημοτική Παράταξη της Πόλης μας “Όλοι μια Γειτονιά”, επιτέλους να μάθουμε το τι ακριβώς συμβαίνει από το 2006 έως σήμερα για όλα τα θέματα που αφορούν τους παιδικούς μας σταθμούς.

ΠΡΟΚΑΛΩ τους συνταξιούχους της πολιτικής αλλά και της σημερινής Διοίκησης επιτέλους να σταματήσουν τις κοκορομαχίες και να υιοθετήσουν την πρόταση μου προκειμένου να έρθουμε σε δημόσιο διάλογο όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Πόλης μας και να τοποθετηθούν όλοι για όλους και για όλα σε όλο τον κόσμο ανοιχτά…

Σας γνωρίζω παρακάτω το τι ισχύει για τους παιδικούς σταθμούς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει εκδοθεί το ΠΔ/ 99 ΦΕΚ 141 Τ’ Β (28-09-2017) , το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των Δήμων ή υπηρεσίας των Δήμων και στο άρθρο 6 του συγκεκριμένου ΠΔ ορίζονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Στους ήδη λειτουργούντες Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών, για τους οποίους θέση Άδειας Ίδρυσης & Λειτουργίας επείχε η συστατική πράξη του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, χορηγείται Άδειας Ίδρυσης & Λειτουργίας, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτηρίου και την καταλληλότητα της χρήσης και εφόσον, έως την 31-07-2018:

 Διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
 Διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτιρίου.
 Διαθέτουν μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίασης του κτιρίου ή απόφαση παραχώρησης των χώρων ή παραχωρητήριο.
 Έχουν περιφραχθεί οι χώροι κάτω από οικοδομικές προεξοχές ύψους κάτω των 2,20m.
 Έχει ελεγχθεί η ασφάλεια του εξοπλισμού υπαίθριων χώρων.
 Να έχει προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων.
 Να έχουν ελεγχθεί και προσαρμοστεί ώστε οι τοίχοι να είναι χρωματισμένοι ή επενδυμένοι με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς όπου θα καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατό πιο ηχοαπορροφητικά.
 Να έχουν ελεγχθεί και προσαρμοστεί ώστε να διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης που να εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση εσωτερική θερμοκρασία 18ο C όταν η εξωτερική είναι 0 οC.

Εκτός των παραπάνω οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, του Δήμου οφείλουν όπως ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του συγκεκριμένου ΠΔ να συμμορφωθούν πλήρως με τα εξής:

 Πρέπει να αποφεύγονται οι ανισοσταθμίες στους χώρους του σταθμού που είναι προσπελάσιμοι στα παιδιά. Όπου είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκάλες, πρέπει να υπάρχουν ασφαλή κιγκλιδώματα, επίστρωση με υλικά αντιολησθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες.
 Κανένα κιγκλίδωμα ή άλλο προστατευτικό χώρισμα δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα των 12cm. και σκαλωτή διάταξη που να επιτρέπει το σκαρφάλωμα των παιδιών. Το ύψος των κιγκλιδωμάτων ή στηθαίων θα πρέπει να είναι 1.50m τουλάχιστον.
 Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες τζαμαρίες και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα με μπάρες ή κιγκλιδώματα μέχρι τουλάχιστον 1.50m ύψος με κενά μικρότερα των 12cm., ώστε να εμποδίζεται η προσέγγιση των παιδιών. Τα τζάμια θα πρέπει να είναι ασφαλείας ή οπλισμένα ή επενδυμένα με ειδική μεμβράνη και να φέρουν ανάλογη για κάθε περίπτωση σήμανση.
 Τα παράθυρα των χώρων των παιδιών θα διαμορφώνονται χωρίς ανοιγόμενα φύλλα μέχρι το ύψος 1.50m. Στο σταθερό τμήμα του ανοίγματος μέχρι το ύψος αυτό, θα κατασκευάζονται προστατευτικές διατάξεις – κατασκευές (μπάρες – κιγκλιδώματα κλπ.) οι οποίες δεν αφήνουν κενά με άνοιγμα μεγαλύτερο των 12cm.
 Τα δάπεδα των χώρων απασχόλησης, ύπνου, φαγητού και κυκλοφορίας των παιδιών θα πρέπει να είναι επιστρωμένα με υλικά αντιολισθηρά, ζεστά στην αφή και στην όψη, που να μπορούν εύκολα να καθαρίζονται (αν είναι δυνατόν χωρίς αρμούς) και να είναι ηχοαπορροφητικά.
 Όλοι οι σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν έπιπλα κατάλληλα για την βρεφική/ νηπιακή ηλικία (βρεφικά πάρκα και καθίσματα, κρεβατάκια, τραπεζάκια με ανάλογο αριθμό καθισμάτων κλπ.). Τα τραπεζάκια και τα καθίσματα θα πρέπει να είναι ελαφρά χωρίς οξείες γωνίες. Είναι απαραίτητα επίσης ράφια, συρτάρια και ερμάρια για την τοποθέτηση των παιχνιδιών και λοιπών αντικειμένων απασχόλησης. Όλα τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και βαμμένα με υλικά μη τοξικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΠΔ ορίζεται ξεκάθαρα ότι ο έλεγχος των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών διενεργείται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ανά έτος και σε έκτακτες περιπτώσεις μετά από εντολή Δημάρχου. Τα τεχνικά κλιμάκια επιθεωρούν τους χώρους (συμπεριλαμβανομένου χώρου πρασίνου & αυλών) υποβάλλουν εκθέσεις στον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης.

Τι από τα παραπάνω έχει γίνει μέχρι σήμερα;;

Τόσα χρόνια τα χρήματα που πηγαίνανε;