Μόνο τρία από τα δώδεκα Σχολεία της πόλης μας είναι συνδεδεμένα με το Φυσικό Αέριο

Το φυσικό αέριο είναι μια πηγή καθαρής ενέργειας που την προτιμούν οι Φορείς και οι κάτοικοι που τους ενδιαφέρει η φθηνή, ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή δύναμη.

Δυστυχώς ο Δήμος μας είναι πίσω σε σχέση με άλλους που έχουν εξασφαλίσει δίκτυα και υποδομή για την πλειονότητα των κατοίκων τους και χρησιμοποιούν αυτήν την πηγή τουλάχιστον στα δημόσια κτίρια τους.

Στην πόλη μας δυστυχώς μόνο 3 από τα 12 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Αυτό αναφέρεται και σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας προς συμπολίτη μας που ζήτησε στοιχεία για το θέμα αυτό και δημοσιεύουμε παρακάτω.

Το ερώτημα που γεννάται είναι απλό: “Γιατί ο Δήμος μας δεν έχει προχωρήσει στην τροφοδοσία των Σχολικών κτιρίων με φυσικό αέριο”;

Γιατί δεν κάνει εκστρατεία και υποδομή για την εξάπλωση και χρήση του, όσο το δυνατόν σε περισσότερα σημεία της πόλης μας;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Σύσταση του Φυσικού Αερίου

Το Φυσικό Αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα με σχετική πυκνότητα 0.55.

Σε περίπτωση διαφυγής, απομακρύνεται άμεσα στην ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με το υγραέριο που είναι βαρύτερο από τον αέρα και σε σε περίπτωση διαρροής συγκεντρώνεται χαμηλά.

Το Φυσικό Αέριο είναι άοσμο, αλλά κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή, ώστε να ανιχνεύεται σε περίπτωση διαφυγής.

Τα όρια ανάφλεξης του Φυσικού Αερίου είναι 4,5% – 15%, δηλαδή η καύση δεν μπορεί να συντηρηθεί αν η περιεκτικότητα του αέρα σε Φυσικό Αέριο είναι εκτός αυτών των ορίων.

Δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα και δεν είναι τοξικό, ενώ είναι το πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα.

 Ασφάλεια από τις εγκαταστάσεις

Το  δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα, λειτουργεί και συντηρείται από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου βάσει σύγχρονων και αυστηρών προτύπων και προδιαγραφών 24 ώρες το 24ωρο, αδιαλείπτως όλο τον χρόνο.

Φυσική πηγή ενέργειας:

Ότι πιο φιλικό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο… από τη Φύση του!

Το Φυσικό Αέριο είναι μείγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση, αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο, σε ποσοστό πάνω από 85%.

Είναι πολύ καθαρό, σε σχέση με τα άλλα συμβατικά καύσιμα, χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά.

Χρησιμοποιείται χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κάνει τέλεια καύση στις συσκευές φυσικού αερίου, προσφέροντας έτσι άνεση και ποιότητα ζωής σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από που προέρχεται το Φυσικό Αέριο

Το Φυσικό Αέριο υπάρχει σε μεγάλα αποθέματα στα έγκατα της Γης που επαρκούν για 100 χρόνια τουλάχιστον, και εντοπίζεται σε χώρες όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, το Ιράν, το Κατάρ, το Ιράκ, η Νιγηρία, η Αλγερία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η Ελλάδα σήμερα προμηθεύεται Φυσικό Αέριο από 3 διαφορετικές πηγές:

τη Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας, σε αέρια μορφή μέσα από αγωγούς,

το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας,  με τη χρήση αγωγών σε αέρια μορφή,

την Αλγερία, στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, με δεξαμενόπλοια,  σε υγροποιημένη μορφή.