Με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια»


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια» για την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών σταθμών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας .

Την Ημερίδα οργάνωσε ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η ημερίδα απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, στους νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και εμβολίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΠ Υγείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γεώργιος Καπλάνης ο οποίος δήλωσε: «Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο και ο δήμος οφείλει να συμπληρώνει και να ενισχύει την αγωγή υγείας με προγράμματα και υπηρεσίες. Στόχος της σημερινής Ημερίδας είναι να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να συμβάλλουν οι εκπαιδευτικοί στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών, μεταφέροντας την πληροφορία στους γονείς και στους μαθητές τους».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει ως συνέπεια την ανθεκτικότητα των μικροβίων. Από πλευράς μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε με την αρωγή εξειδικευμένων γιατρών το ευρύ κοινό αλλά και να εστιάσουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα που στέκεται καθημερινά δίπλα στα παιδιά μας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και να επιτευχθεί ουσιαστικά ο σκοπός τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Λεωτσάκος: «Πριν από ένα χρόνο περίπου συστήσαμε στο δήμος μας το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία. Θέλησή μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας, εκεί που δυστυχώς ακόμη το κράτος υστερεί.

Η πρόληψη που είναι η σημαντικότερη ανάγκη υπηρεσιών υγείας είναι αλήθεια ότι δεν παρέχεται αποτελεσματικά από το εθνικό σύστημα υγείας.
Ήδη πραγματοποιήσαμε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, σημαντικές δράσεις όπως για την πρόληψη της κατάθλιψης, την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, την πρόληψη του μελανώματος και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σήμερα είμαστε εδώ να ενημερωθούμε από τους ειδικούς για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας».

Η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.

Η κα. Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. H κα. Γιαμαρέλλου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.

Επιπρόσθετα, η κα. Γιαμαρέλλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ιωάννα Μπουλντούμη, το οποίο απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες.

Η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug».

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών .

Την Ημερίδα συντόνισε η κ. Αθανασία Μυγδάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις.

πηγή: ΚΕΠ Υγειας Αγίας Βαρβάρας