ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: Κυριακή 18 Νοεμβρίου στον Προφήτη Ηλία

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ … ΑΝΑΣΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ !!!

«Οι σπασμένες καρδιές έχουν ανάγκη την αιμοδοσία»,

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται , ούτε αντικαθίσταται .

Με τον όρο “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ” εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος. Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια. Η αιμοδοσία σαν φοβερά εξειδικευμένος τομέας πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα της αιμοδοσίας. Είναι μια αλυσίδα ζωής. Ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να γίνει κρίκος αυτής της αλυσίδας και μάλιστα ο πιο σημαντικός !!!

Στην χώρα μας η εθελοντική αιμοδοσία είναι θεσμός από το 1979, χρονιά που καταργήθηκε οριστικά η αγοραπωλησία και η εμπορία του αίματος. Το 1916 έγινε η πρώτη μετάγγιση στην Ελλάδα στην Πολυκλινική Αθηνών, από τον καθηγητή Σπύρο Οικονόμου. Για την πρώτη μετάγγιση πήρε αίμα από τον τότε βοηθό του Μιχάλη Πατρικαλάκη. Η μετάγγιση αίματος υπήρξε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνου.

Οι καθημερινές ανάγκες αίματος στην χώρα μας είναι μεγάλες. Οι ποσότητες που καταναλώνονται ετησίως ξεπερνούν τις 600.000 μονάδες. Χρειάζονται το αίμα και τα παράγωγα του για να μεταγγιστούν τραυματίες, ασθενείς με κακοήθειες ή αιματολογικά νοσήματα άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργεία, σε μεταμόσχευση οργάνων ή μυελό των οστών.

Η κάλυψη των αναγκών από τους εθελοντές αιμοδότες η από αιμοδότες αντικατάστασης (είναι αυτοί που δίνουν αίμα για να καλύψουν ανάγκη συγγενούς η φίλου) δεν επαρκεί. Ακόμη και στις μέρες μας για τη κάλυψη των συνολικών αναγκών εισάγεται «ακριβό» αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Στόχος Εθνικός, να σταματήσει αυτό. Μόνος τρόπος ο Εθελοντισμός. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αυξημένος. Η στρατηγική προσέλκυσης του υπουργείου Υγείας, οι προσπάθειες από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Μία ελπιδοφόρα αλλαγή διαφαίνεται στον τομέα αιμοδοσίας στη χώρα μας: περισσότερες από τις μισές μονάδες που συλλέγονται πλέον είναι από εθελοντές αιμοδότες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ξεπεράσει σε «επιδόσεις» τούς συγγενείς και φίλους ασθενών που καλούνται να προσφέρουν αίμα, όταν ο δικός τους άνθρωπος χρειαστεί να χειρουργηθεί. «Πλέον οι εθελοντές έχουν περάσει ‘‘μπροστά’’», σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού κέντρου αιμοδοσίας, τα ποσοστά κάλυψης εθνικών αναγκών διαμορφώνονται πλέον ως εξής: 51% εθελοντισμός, 42% αιμοδότες αντικατάστασης, 2% ένοπλες εθνικές δυνάμεις και 5% εισαγωγή από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Σε αυτά τα ποσοστά εθελοντισμού έχουμε τη χαρά να συμμετάσχουμε και εμείς ως ενορία και να προσπαθούμε για τη αύξηση τους. Γνωρίζετε οι περισσότεροι ,ότι το 2012 στην ενορία μας ξεκίνησε δειλά, δειλά η σύσταση συλλόγου Εθελοντών αιμοδοτών Προφήτη Ηλία και η δημιουργία δικής μας τράπεζας αίματος στο ΑΤΤΙΚΟΝ νοσοκομείο, με σκοπό τη κάλυψη αναγκών των μελών του συλλόγου και όχι μόνο. Δημιουργήθηκε από τη φλόγα του εθελοντισμού και την ανάγκη προσφοράς και αλληλεγγύης, υποστηρίχτηκε από την Εκκλησία μας του Προφήτη Ηλία και την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, Ευλογήθηκε από Τον Θεό μας και πλαισιώθηκε από όλους εσάς, που μας πιστέψατε και μας εμπιστευτήκατε και κάνετε δώρο τη ζωή σας σε όσους έχουν ανάγκη !!! Από όλους εσάς που γίνατε μέλη του συλλόγου μας και που σήμερα αξιωθήκαμε να ξεπερνάμε τα 200 άτομα.

2012-2018 επτά χρόνια προσφοράς στο συνάνθρωπο μας.

Επτά χρόνια σας καλούμε δυο φορές το χρόνο και εσείς παρόντες κάθε φορά και περισσότεροι, δίνεται Ζώη απ τη Ζωή σας!! Από το αίμα σας έχουν ευεργετηθεί πολλοί συνάνθρωποι μας σε ώρες ανάγκης τους. Η ευγνωμοσύνη, οι προσευχές όσων ευεργετήθηκαν αλλά και η Ευλογία Του Θεού θα συνοδεύουν τη ζωή σας.

Θα είμαστε όλοι πάντα εδώ, ιερείς, εθελοντές συνεργάτες, Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά κυρίως ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ να συνεχίζουμε το έργο και να βοηθάμε τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Σας περιμένουμε και πάλι Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ώρα 10:00΄- 13:00΄ στο πνευματικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία

Βάσω Παπαζαφειροπούλου,
Υπεύθυνη εθελοντικής αιμοδοσίας Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Αγίας Βαρβάρας