32.000 πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνουν το 2019

Διπλάσιοι, σε σχέση με φέτος θα είναι οι πλειστηριασμοί που θα λάβουν χώρα το 2019, με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις τράπεζες. Όπως ανέφερε, χθες, κατά το 19ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, o Τάσος Πανούσης, Γεν. Δ/ντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8.000-9.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τους 16.000. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσιος το 2019 και θα ανέλθει σε 32.000, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, μία στις δύο ηλεκτρονικές εκποιήσεις στέφεται με επιτυχία. Βέβαια, το 80% των ακινήτων, που βγαίνει στο σφυρί, καταλήγει στις τράπεζες, με ποσοστό 20% να οδηγείται σε ιδιώτες.

Σχετικά με τη ρύθμιση των ‘’μη εξυπηρετούμενων δανείων’’, όπως ανέφερε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Piraeus Legacy Unit της Τράπεζας Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει, κατά το τελευταίο διάστημα, το στόχο της συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων κατά 14 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 2018 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα υποχωρήσουν κατά 10 δισ. ευρώ, με το αντίστοιχο μέγεθος να τοποθετείται σε 17 δισ. ευρώ το 2019, καθώς, έως τότε, επιδιώκεται η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χρεών να μειωθεί συνολικά κατά 50 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 35% των συνολικών χορηγήσεων.

Απουσιάζει το κατάλληλο απόθεμα

Κατά το συνέδριο, οι ειδικοί της κτηματαγοράς συμφώνησαν ότι η αγορά ακινήτων μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημογραφική βόμβα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Uli Greece Τάσος Κοτζαναστάσης, με τις επιπτώσεις να αναμένεται να φανούν τα προσεχή χρόνια.

Μία ακόμη παθογένεια της αγοράς σχετίζεται με την απουσία ποιοτικών ακινήτων. “Εάν μία εταιρεία δεν αγοράσει από κάποιον developer ένα κτήριο καλής ποιότητας, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει και περισσότερο από ένα χρόνο ωσότου επιλυθούν τα προβλήματα του ακινήτου” ανέφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία Άρης Καρυτινός. Κατά τον ίδιο, για να “απελευθερωθούν” οι επενδύσεις από τις ΑΕΕΑΠ, θα πρέπει τα funds, που αγοράζουν, να ολοκληρώσουν το νομικό-πολεοδομικό “ξεκαθάρισμα” και να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις ιδιοκτησιών. Αγκάθι, κατά τον ίδιο, αποτελεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που αποτρέπει την αγορά ακινήτων υπερχρεωμένων εταιρειών, καθώς οι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να στραφούν κατά του νέου ιδιοκτήτη. Βαρίδι αποτελεί και η υπερφορολόγηση των ΑΕΕΑΠ.

“Με εξαίρεση το Βέλγιο και την Ελλάδα, οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία χαίρουν φορολογικής ουδετερότητας” τόνισε η Ναταλία Στράφτη, Γενικός Διευθυντής Εργασιών της Grivalia.

πηγή:Capital.gr – Του Δημήτρη Δελεβέγκου