Παντελής Πρεντάκης: “Είναι ευθύνη να είσαι Κρητικός… κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι”!

Στις 18 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιούνται στην Αθήνα οι εκλογές σε ένα από τα ιστορικότερα κρητικά σωματεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, την Παγκρήτιο Ένωση.

Με αριθμό μελών που ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες και 62 χρόνια ζωή, η Παγκρήτιος Ένωση, έχει πλέον την ανάγκη όλων των Κρητών της Αττικής, διότι βρίσκεται σε κρίση και ένα κρίσιμο σταυροδρόμι σχετικά με την πορεία της τα επόμενα χρόνια και κατ’ επέκταση το μέλλον της.

Γι’ αυτό, δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από κανένα κρητικό, στην δημοκρατικότερη διαδικασία ενός σωματείου, να αποφασίζουν για την διοίκηση και την πορεία του μόλις λίγο περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άτομα.

Η κρητική πολιτιστική δράση πρέπει να αποτελεί διαχρονικά ένα δυναμικό κίνημα κι όχι μια μουσειακή αδύναμη τυπική διαδικασία με μεμονωμένες εξάρσεις.

Τα ζητούμενα για το κρητικό πολιτιστικό κίνημα στην Αττική περιλαμβάνουν:

• Τον συντονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας, αλλά και την ενδυνάμωση της δράσης του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
• Τη διεύρυνση του πεδίου ενδιαφέροντος του με την ένταξη όλων των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κρήτες ως κάτοικοι της Αττικής.
• Την ανάπτυξη ιδιαίτερης δραστηριότητας με προσανατολισμό την παιδεία.
• Τη άμεση σύνδεση με την Κρήτη, τα τρέχοντα προβλήματα της και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπτυξης και αναβάθμισης του Νησιού.

Τα ζητούμενα από την Παγκρήτιο Ένωση θα πρέπει να είναι:

• Αλλαγή του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας, με συλλογικές – συμμετοχικές διαβουλεύσεις, επιτροπές και ομάδες έργων.
• Άμεση αντιμετώπιση της θεσμικής κρίσης και της κρίσης αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η Παγκρήτιος Ένωση.
• Επανεξέταση της θέσης και του ρόλου της στο κρητικό κίνημα της Αττικής

Στο πρόγραμμα – όραμα του συνδυασμού «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με υποψήφιο Πρόεδρο τον ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΛΑΣΣΑΡΟ, περιλαμβάνονται τα εξής:

• Επανεκκίνηση – Αναγέννηση της Παγκρητίου.
• Επικαιροποίηση της θέσης της Παγκρητίου Ενώσεως στο Κρητικό Πολιτιστικό Κίνημα της Αττικής.

• Η Οργανωτική Ανασυγκρότηση του σωματείου με :

– Διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας του ΔΣ με καθορισμένες ουσιαστικές αρμοδιότητες για όλα τα μέλη του ΔΣ, εφαρμογή προγραμματισμού δράσεων, έλεγχο και λογοδοσία για όλους.
– Απόκτηση κατάλληλης στέγης και βελτίωση των βασικών υποδομών, με την διεκδίκηση και αξιοποίηση Εθνικών και Κοινοτικών πόρων.
– Διαμόρφωση πλαισίου συγκρότησης και ουσιαστικής δράσης Επιτροπών που θα αξιοποιούν και θα αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα των Κρητών.
– Αλλαγή του Καταστατικού, για συλλογική λειτουργία, ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς των Κρητών, χωρίς παραταξιακές εκλογικές αναμετρήσεις και γενική προσαρμογή στην πραγματικότητα του σήμερα.
– Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την πλήρη ηλεκτρονική οργάνωση του Σωματείου.

• Την λειτουργία του σωματείου ως Κέντρο Πνευματικής Παραγωγής.

• Την επαναδιαμόρφωση σχέσεων στη βάση του συγκρητισμού με τα αδελφά σωματεία και το δευτεροβάθμιο όργανο αυτών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.

• Την συμμετοχή στην προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού της δράσης όλων των Κρητών της Αττικής και σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο Κρητικό κίνημα.

• Τον προσανατολισμό των δράσεων προς τη Κρητική Νεολαία και την δέσμευση ότι στην επόμενη τετραετία θα διαμορφωθούν οι συνθήκες της πλήρους παράδοσης της Παγκρητίου σε μια νέα γενιά που με τη συνεργασία και την εμπειρία των παλαιοτέρων, όχι μόνο θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη δράση της, αλλά θα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της κρητικής κουλτούρας και των αξιών στην κοινωνία των πολιτών της Αττικής.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω, ο Στέλιος Παλάσσαρος, έχει αποδείξει με το έργο του όχι μόνο ως πρώην Πρόεδρος της Κρητική Εστίας, ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Οι συνεργάτες του, υποψήφιοι για τα όργανα της Παγκρητίου, όλοι τους επιτυχημένοι και γνωστοί στο κρητικό στοιχείο της Αττικής και όχι μόνο, έχουν τη βούληση να συνδράμουν.

Το μόνο (αλλά το σημαντικότερο) που απομένει, είναι η απαραίτητη συμβολή όλων των Κρητών της Αττικής, όχι μόνο κατά την εκλογική διαδικασία, αλλά και στη διαδικασία υλοποίησης τους αμέσως μετά.

Είναι ευθύνη να είσαι Κρητικός… κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι!