Πολλά λάθη στους ψεκασμούς πολλαπλασιάζουν τα κουνούπια

Απαιτούνται πολλοί πυκνοί ψεκασμοί, διαφορετικοί για κάθε περίπτωση και στις σωστές ποσότητες είναι το συμπέρασμα του ρεπορτάζ που έκανε το myota.gr συνομιλώντας με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υπόθεση των κουνουπιών και των ψεκασμών.

Μπορεί η περίοδος της μεγάλης έξαρσης φαινομενικά να πέρασε όμως τώρα είναι η περίοδος του σωστού σχεδιασμού και του καλού αποτελέσματος αφού τώρα καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί των δήμων και τώρα θα πρέπει να διατεθεί το σωστό ποσό και να γίνει η σωστή έρευνα της αγοράς, διότι όπως λένε οι ειδικοί οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίσουν τον Μάρτιο, αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο.

Σήμερα, σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 13 άνθρωποι με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού, όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, έναντι 22 που νοσηλεύονταν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Από αυτούς τους 13 ασθενείς που μολύνθηκαν και νοσούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι έξι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 306, εκ των οποίων τα 41 ήταν θανατηφόρα. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 10 έως 95 χρόνων και οι νεκροί στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικίας άνω των 70 χρόνων.

Πλέον, ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται σε 90 δήμους σε όλη τη χώρα, έναντι 88 δήμων που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα, έχουμε δύο παράλληλα και αντιφατικά μεταξύ τους φαινόμενα. Οι προκηρύξεις των διαγωνισμών από τους δήμους για ψεκασμούς τριπλασιάστηκαν το 2018 σε σχέση με το 2017 και ο πληθυσμός των κουνουπιών πολλαπλασιάστηκε.

Το σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι κάτι γίνεται λάθος.

Το άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι αρμόδιοι των δήμων είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πολλών βροχών ή μεγάλης ζέστης, ο ψεκασμός μια φορά το μήνα είναι ανεπαρκής.

Όταν ο πληθυσμός των εντόμων-ζώων είναι μικρός λένε οι άνθρωποι της αγοράς που ασχολούνται με τους ψεκασμούς, υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα. Όταν όμως ο πληθυσμός είναι μεγάλος τα αποτελέσματα καθυστερούνε και τότε χρειάζεται συχνότερες εφαρμογές για να μειωθεί ο πληθυσμός και να φτάσει στο ιδανικό μέγεθος.

Οι δήμοι πρέπει να συμβάλλουν καθοριστικά στη καταγραφή των εστιών αφού γνωρίζουν καλύτερα τα μέρη τους. Η ορθή καταγραφή είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών αφού αυτά δεν παραμένουν στάσιμα αλλά μετακινούνται και σε μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης η πυκνότητα των φαρμάκων είναι πολύ σημαντική κάτι που αγνοείται στους περισσότερους διαγωνισμούς. Σημειώνουν οι ειδικοί ότι δεν είναι όλα τα φάρμακα το ίδιο αποτελεσματικά για κάθε περίπτωση και επιφάνεια. Οι περισσότεροι όμως διαγωνισμοί η αναθέσεις δεν Περιέχουν καμία τέτοια πρόβλεψη.

Άλλη μια επισήμανση που έκαναν οι άνθρωποι που εκτελούν τους ψεκασμούς είναι ότι η έξαρση που παρατηρείται με το κουνούπι Τίγρης έχει να κάνει με τους ιδιωτικούς κήπους. Εκεί αναπτύσσεται κυρίως. Όπου υπάρχουν γλάστρες, ποτίσματα κήπων, περιοχές που βρέχονται, στεγνώνουν και ξαναβρέχονται, στα κλιματιστικά κτλ. Το κλασσικό κουνούπι είναι σε στάσιμα νερά και εκεί εφαρμόζεται η προνυμφοκτονία που όμως δεν αφορά το κουνούπι τίγρης διότι δεν αναπτύσσεται εκεί. Άρα πρέπει να γίνονται ψεκασμοί και στους ιδιωτικούς κήπους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό είναι ένα σημείο δραστηριότητας που πρέπει να το αναπτύξουν ξεχωριστά οι δήμοι οργανώνοντας του πολίτες. Και με συλλογική διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες προμηθευτές και τα συνεργεία ψεκασμού, αλλά και με έμφαση στην ενημέρωση και στις οδηγίες που τους πολίτες.

Σημαντική επίσης επισήμανση από τους ειδικούς είναι ότι «Τα φάρμακα είναι κυρίως χημικά. Εφόσον μιλάμε για την ακμαιοκτονία, είναι χημικά άρα σκόπιμο είναι ο κόσμος να απομακρύνεται για τουλάχιστον 2 μέρες από την περιοχή ψεκασμού. Ο δήμος πρέπει να ενημερώνει ειδικά για σημεία όπως παιδικές χαρές, οικισμούς και όπου περνάνε άνθρωποι».

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν χαμηλή τοξικότητα και θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς κλπ οι εργασίες πρέπει να γίνονται Παρασκευή ώστε να μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Στα πάρκα οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται το βράδυ, όταν ο κόσμος έχει απομακρυνθεί.

Άλλη είναι η υπόθεση της προνυμφοκτονίας. Σ΄αυτήν ο κίνδυνος είναι μικρότερος διότι γίνονται σε στάσιμα νερά μακριά από κατοίκους και άλλη είναι η υπόθεση της ακμαιοκτονίας που θέλει προσοχή διότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε στάσιμα νερά, φρεάτια κτλ καταλήγουν σε θάλασσες, ποτάμια και υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον. Για ψεκασμούς φυτών, χλόης κτλ για ακμαιοκτονία πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από πριν. Αν το υγρό έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο ή με ζώα, προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και μπορεί να βρεθεί σε παιχνίδια παιδικών χαρών και γενικά πρέπει να υπάρχει ενημέρωση σχετική. Το πόσος καιρός χρειάζεται για να μην είναι επικίνδυνο εξαρτάται αν το βλέπει ο ήλιος, αν είναι υπό σκιά κτλ. Για παράδειγμα μπορεί το υγρό να παραμείνει επί μήνες και αν ένας σκύλος το γλύψει μπορεί να έχει σπασμούς, εμετούς κτλ. Θέλει πολύ προσοχή αν γίνει ακμαιοκτονία σε μέρη όπου υπάρχουν άνθρωποι, κατοικίδια κτλ. Στον κήπο του ο καθένας αποφασίζει για τον ίδιο. Αναφορικά με τα κουνούπια συνήθως έχουν μόνο προνυμφοκτονίες.

Για υδάτινους χώρους υπάρχει ένα βιολογικό σκεύασμα που δημιουργεί κάτι σαν μεμβράνη πάνω στο νερό. Πρόκειται για αβλαβές εγκεκριμένο σκεύασμα. Υπάρχει επίσης σκεύασμα με συστατικό τον βάκιλο και ρυθμιστές ανάπτυξης.

Σημαντικό επίσης είναι της προκήρυξης των διαγωνισμών θα πρέπει να προηγείται επαρκής ενημέρωση και οργάνωση ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους και τους χώρους. Κάθε σκεύασμα έχει οδηγίες χρήσης και ανάλογα με το μέρος που θέλει κανείς να καλύψει ορίζει τις ποσότητες σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Άρα οι δήμοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις ποσότητες ανάλογα με τις εκτάσεις που θέλουν να καλύψουν, την λειτουργία των χώρων και την ύπαρξη υδάτων στην γύρω περιοχή.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν τα συνεργεία του ψεκασμού αναφέρουν ότι κάποιοι δήμοι αφού ενημερωθούν από τις εταιρίες τι ακριβώς συμβαίνει εκτός της έκτασης συμπεριλαμβάνουν σε διαγωνισμούς και πόσα λίτρα θα χρειαστούν ανά στρέμμα ή ανά σημείο, οι περισσότεροι όμως δήμοι το αγνοούν.

πηγή: My OTA