Κρίση, Αξίες και Πολιτική (άρθρο της κ. Σταυρούλας Μπαντούνα)

Η κρίση των τελευταίων δέκα ετών φανέρωσε πολλές από τις παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας.

Αναδείχθηκε ότι, εκτός από οικονομική, είναι και κρίση Αξιών, που διαπερνά όλο το φάσμα της κοινωνικής οργάνωσης, των ανθρώπινων συμπεριφορών και της πολιτικής εκπροσώπησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η επικίνδυνη ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας, η νοοτροπία του βολέματος και της οικογενειοκρατίας κυριάρχησαν επί σειρά ετών.

Αυτό που θα λέγαμε πολιτική ευπρέπεια και πολιτική αρετή, υποχώρησε μπροστά σε λεκτικές ακροβασίες, πολιτικούς προσωπικούς τακτικισμούς και εγωιστικές μεθοδεύσεις.

Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση και μέσα από αυτή να αναδείξουμε το διαφορετικό. Να επιδείξουμε Πολιτικό ήθος που θα αποτρέψει την ισοπέδωση και τον πολιτικό μηδενισμό.

Να τοποθετήσουμε στην παθολογία του παρελθόντος τους ηγεμόνες, τους σωτήρες, τους ισόβιους κυβερνήτες και τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.

Να αξιολογήσουμε και να απομακρύνουμε όσους δεν υπηρέτησαν τους πολίτες και την πόλη όπως θα έπρεπε. Όσους δεν ήταν ικανοί να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να αναδείξουμε το υγιές, να προσδώσουμε ήθος στην πολιτική.

Να δώσουμε όραμα και προοπτική χωρίς ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις.

Έχουμε ανάγκη την αξιακή ανανέωση.

Οφείλουμε να εμπνεύσουμε τους νέους και να ενεργοποιήσουμε τους αποστασιοποιημένους.

Η διαφάνεια και η αξιοκρατία να αποτελέσει κίνητρο για συμμετοχή. Συμμετοχή σε μια συλλογική προσπάθεια που θα αναδείξει δημιουργικές, συνθετικές δυνάμεις που θα θέσουν στο περιθώριο κάθε απόπειρα αναγέννησης εγωκεντρικών νοοτροπιών και αντιλήψεων.

Πρωταγωνιστές σ’ αυτό, άνθρωποι σταθεροί, με γνώσεις, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια, καλοσύνη. Άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να αφοσιωθούν στην πόλη και να μην τη χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι για να ανέβουν ψηλότερα.

Άνθρωποι που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης και μπορούν να αφουγκραστούν τον παλμό της εποχής τους και να τον μετουσιώσουν σε δράσεις και ουσιαστικές λύσεις που θα προάγουν την πόλη μας και τους πολίτες της.

Σταυρούλα Μπαντούνα