Απεργία γιατρών σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ: «Παραλύει» από σήμερα και για 48 ώρες ο χώρος της υγείας

Σοβαρές “αρρυθμίες” στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προκαλεί η απεργία, σήμερα και αύριο, των γιατρών των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή των πολυιατρείων και άλλων δομών του ΙΚΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) δηλώνει οτι προκήρυξε την απεργία ως ύστατο μέτρο “για να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Δημόσια Περίθαλψη, να μην καταρρεύσουν τα Πολυιατρεία και να προστατεύσουμε το δικαίωμα των κατοίκων της χώρας μας στην αξιοπρεπή πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα”.

Οι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας όπως Πολυϊατρεία, Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου κα, καταλογίζουν στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ενέργειες και αποφάσεις που αποδυναμώνουν δραματικά την ΠΦΥ, με την πρόχειρη εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού να αποδεικνύεται καταλύτης στο σύστημα της ΠΦΥ.

“Ο κακός σχεδιασμός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωράει. Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν. Επίσης θεσμοθετεί το λεγόμενο gatekeeping, που ουσιαστικά εμποδίζει την απ’ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς” αναφέρει η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ. Προσθέτει, δε, ενδεικτικά πως “το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα, χωρίς να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, ανακοίνωσε αυθαίρετα την παράταση της λειτουργίας των Μονάδων μέχρι τις 9.00 μ.μ., χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αναβάθμιση των εργαστηρίων και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και προσωπικού, χωρίς φύλαξη. Προαναγγέλουν επίσης μέχρι το τέλος του έτους τις απολύσεις εκατοντάδων γιατρών της ΠΦΥ που επανήλθαν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις.

Το έλλειμμα των οικογενειακών γιατρών

Χωρίς γιατρούς στις δομές της ΠΦΥ, πάντως και χωρίς την… απεργία, βρίσκονται οι Έλληνες τους τελευταίους δύο μήνες. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχουν στο σύστημα της ΠΦΥ περί τους 3.000 οικογενειακούς γιατρούς: υπολογίζει τους 220 που υπηρετούν στις 96 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους 465 που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και τους 2.350 γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις άλλες μονάδες της ΠΦΥ και οι οποίοι “βαφτίστηκαν” αίφνης μια καλοκαιρινή ημέρα οικογενειακοί γιατροί.

Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου διακόπηκαν οι συμβάσεις των 1.700 γιατρών, παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που ουσιαστικά σήμανε την “απο-ασφάλιση του πληθυσμού” σύμφωνα με τους γιατρούς του Οργανισμού. Εκτιμάται ότι από αυτές τις συμβάσεις “χάθηκαν” εκατομμύρια επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – Παναγιώτα Καρλατήρα