Μιχάλης Γιάγκας: “Ναι στη συζήτηση για τα Οικονομικά του Δήμου”

 

Αγία Βαρβάρα 4/10/2018

Κύριε Βαμβακόπουλε,

Σε δημοσίευμά σας στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με τίτλο «Ασαφής η εικόνα περί των οικονομικών μεγεθών του Δήμου», καλούσατε τη διοίκηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ του Δήμου, για να γνωρίζουν οι Δημότες, αλλά και οι Δημοτικές Παρατάξεις, την πραγματική οικονομική κατάσταση «ώστε οι επίδοξοι διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου να έχουν εικόνα προκειμένου οι προεκλογικές προτάσεις και τα προγράμματα να είναι ρεαλιστικά».

Αφορμή στάθηκε η απουσία έργων και η επίκληση δικαιολογιών περί κρίσης και της μικρής ή ελλιπούς χρηματοδότησης από την Κεντρική Διοίκηση.

Εγκαλούσατε μάλιστα και την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δε δείχνει ενδιαφέρον για τέτοιου είδους συζήτηση.

Παρακολουθείτε με μεγάλη αφοσίωση και συνέπεια – περισσότερη από πολλούς δημοτικούς Συμβούλους – τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει, ότι πάρα πολλές από της παρεμβάσεις μου αναφέρονται σε οικονομικά θέματα – όχι μόνο εξ’ αιτίας της ειδικότητός μου – αλλά και γιατί πιστεύω, ότι η σωστή και με κανόνες διαφάνειας διαχείριση των οικονομικών, είναι η προϋπόθεση και η βάση της παραγωγής έργου και ανάπτυξης του Δήμου.

Για το λόγο αυτό έχω παρέμβει επανειλημμένως και ανέδειξα, μεταξύ άλλων:

α) την, επί δέκα τρία χρόνια, κάκιστη διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, πληρώνονταν μόνο τόκοι, που κατέληξε σε αδυναμία αποπληρωμής του Κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε νέα δανειοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ περίπου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, για την εξόφληση των παλιών, από το 2005, δανείων. Τελικά οι δημότες επιβαρύνονται με επιπλέον δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ, λόγω αυξημένου επιτοκίου και νέας δεκαετούς περιόδου αποπληρωμής.

β) Τη διαχείριση των ενοικίων και του χώρου της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ (ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ, ΑΒΑΞ, μηχανουργείο κλπ).

γ) Τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου (ΠΑΝΘΕΟΝ, Αναψυκτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ).

δ) Την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αλλάξει το δημοτικό φωτισμό με λήψη νέου δανείου. Η παρέμβασή μου ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή να ματαιώσει τους σχεδιασμούς της αφού αποδείχθηκε ότι οι όροι της χρηματοδότησης ήταν τελείως ασύμφοροι για τους Δημότες.

ε) τη συνεχιζόμενη αδυναμία πληρωμής των εργαζόμενων στη Δημοτική Επιχείρηση και πολλά άλλα θέματα οικονομικού περιεχομένου.

Επειδή λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, εστίασα τις αναφορές μου και την κριτική μου και στα οικονομικά θέματα, αποδέχομαι ευχαρίστως την πρότασή σας και συντάσσομαι με αυτή.

Ας οργανώσει λοιπόν, η Δημοτική Αρχή, συζήτηση με θέμα την οικονομική κατάσταση στο Δήμο για να γίνει επισήμως και ευρέως γνωστό ποια ήταν η οικονομική κατάσταση όταν παρέλαβε το Δήμο, τι έργο παρήγαγε όλα αυτά τα χρόνια και τι οικονομικά στοιχεία παραδίδει.

Μιχάλης Γιάγκας,
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»