Αντίθετος στην πρόταση Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους ο κ. Καπλάνης

Αντίθετος με την πρόταση του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, την οποία εξήγγειλε από τη ΔΕΘ, είναι ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Γιώργος Καπλάνης.

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή “Απευθείας” της ΕΡΤ, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αντιθέτως  υποστήριξε τη θέση του Προέδρου της Ν. Δ.:

“Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή μας για μείωση κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και, στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η πρότασή μας για τη μεταφορά των πόρων που αποδίδει στους Δήμους.

Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι δεν θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ παρά μόνο αν χρειάζονται παραπάνω πόρους για δημοτικά έργα, την αναγκαιότητα των οποίων θα πρέπει να εξηγήσουν οι ίδιοι στους πολίτες και να κριθούν γι αυτό. Αν π.χ. ένας δήμαρχος θέλει να βελτιώσει ή να αυξήσει τους παιδικούς σταθμούς ή τις κοινωνικές δομές θα μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί βέβαια και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα τεθεί ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινούνται. Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι όπου έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, επειδή ακριβώς αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κυρίως τη λογοδοσία των δημάρχων, οδηγεί αναπόδραστα στην εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες”.

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης του κ. Καπλάνη και τα επιχειρήματα που αναφέρει:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=aLHghViyuqk[/embedyt]