Αλλάζουν από την 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από την 1η Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας. Και όσοι τις παραβιάζουν απειλούνται με ποινές.

Βέβαια τα παρακάτω, ίσως εφαρμόζονται σε κάποιον άλλο Δήμο. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, δεν μας πείθει  για την εφαρμοσημότητά τους στην πόλη μας. Άλλωστε και διάθεση να είχε κάποιος να εφαρμόσει το νόμο, πως θα το έπραττε, όταν το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας δε διαθέτει όχι περιπολικό, αλλά ούτε παπάκι…

Η ισχύουσα αστυνομική διάταξη προβλέπει ότι ως ώρες κοινής ησυχίας, για το μεσημέρι και το βράδυ, ορίζονται:

– Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30

– Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου και θερινή περίοδος, το διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Οι παραβάτες των διατάξεων για τις ώρες κοινής ησυχίας διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Για το σκοπό αυτό, οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται στην Αστυνομία (ή στους αστυνομικούς της γειτονιάς) για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών. Πέραν των συστάσεων και κάποια έγκληση που μπορείτε ενδεχομένως να υποβάλετε στο οικείο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας και προφορικά εσείς οι ίδιοι χωρίς τη συνδρομή δικηγόρου, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα ακροάσεων όπου εκεί θα εξηγήσετε ακριβώς τί συμβαίνει και θα πάρετε εισαγγελική παραγγελία με την οποία η αστυνομία θα καλεί τον παραβάτη των ωρών κοινής ησυχίας για συστάσεις.

Αυτό μπορεί κάπως να ηρεμήσει την κατάσταση, αλλά δεν είναι και βέβαιο. Όλα είναι σχετικά και εξαρτώνται από την περίπτωση του κάθε ανθρώπου και τον χαρακτήρα του. Επίσης, όταν καλείτε την αστυνομία για συστάσεις, πρέπει πάντα να κρατάτε τα στοιχεία των αστυνομικών που κάνουν τις συστάσεις και να ρωτάτε από πού μπορείτε να πάρετε αντίγραφο της αναφοράς τους.

Όταν γίνεται σύσταση, γίνεται αναφορά, καταγράφεται το περιστατικό από τον αστυνομικό και καλό είναι να παίρνετε αντίγραφο αυτής της αναφοράς για να μπορείτε έπειτα να τα χρησιμοποιείτε αν αποφασίσετε να υποβάλετε έγκληση ή να μεταβείτε στον εισαγγελέα ακροάσεων για συστάσεις προς τον θορυβοποιό.

Επιπλέον, καλό θα είναι να δείτε ποιός άλλος ενοχλείται από το θόρυβο και να μεταβείτε στον εισαγγελέα ακροάσεων μαζί με άλλους γείτονες σας που ενοχλούνται το ίδιο με εσάς από τον θόρυβο. Αυτό αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος έναντι του Εισαγγελέα.

Βέβαια, εάν έχετε καλέσει πολλές φορές την αστυνομία ιδίως το ίδιο βράδυ, δεν χρειάζεται καν να υποβάλετε έγκληση διότι κινείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία (αυτόματα) και καλείται αυτός που κάνει το θόρυβο να δικαστεί από το Πταισματοδικείο της περιοχής σας.

πηγή: News.It