» Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη στην πόλη μας, αλλά σε “λάθος” σημείο

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη στην πόλη μας, αλλά σε “λάθος” σημείο

Στα πλαίσια των “Γιορτών Πόλης” του Δήμου μας, την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, πρόκειται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Σαμαράκη.

Μόνο που η προτομή του τοποθετήτε σε “λάθος” σημείο της πόλης μας.

Εξηγούμαστε:

Το τρίτο Γυμνάσιο της πόλης μας, που φέρει τιμητικά το όνομά του, στεγάζοταν και λειτουργούσε στην κτιριακή υποδομή που εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια τώρα, λειτουργεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.

Το Τρίτο Γυμνάσιο λειτουργεί πλέον στην οδό Ραιδεστού, στο Σχολικό Συγκρότημα.

Ο Δήμος μας στις αρχές της χιλιετηρίδας αποφάσησε να δώσει την ονομασία του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ στο Γ΄ Γυμνάσιο της πόλης μας και επίπλέον να τοποθετήσει προτομή του, μπροστά από την είσοδο του Σχολείου, που φέρει το όνομά του.

Η απόφαση μάλιστα πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας στις 30 Ιουλίου 2002, όσο ο συγγραφέας ήταν εν ζωή.

Έρχεται λοιπόν ο Δήμος τώρα το 2018, να εφαρμόσει την απόφασή του εκείνη και να τοποθετήσει την προτομή του, ΟΧΙ στο Γ΄ Γυμνάσιο που φέρει και το όνομά του και έχει μεταφερθεί στην οδό Ραιδεστού, αλλά στον πεζόδρομο που πλέον λειτουργεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Ο λόγος, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι γραφειοκρατικός και χρονοβόρος και χρειάζεται νέα απόφαση για να τοποθετηθεί η προτομή εκεί που πρέπει να είναι.

Δε το σχολιαζούμε επιπλέον, πιστεύουμε πάντως πως δέκα και πλέον χρόνια από την μετακόμιση του Γ΄ Γυμνασίου στην οδό Ραιδεστού, ήταν αρκετά για την λήψη νέας απόφασης για το σημείο που έπρεπε να τοποθετηθεί η προτομή.

Ας είναι, δε θα βλάψει κανέναν  η παρουσία της προτομής του στον πεζόδρομο της οδού Κολοκυθά, που θα μετονομαστεί σε Αντώνη Σαμαράκη και  θα τοποθετηθεί σε ένα από τα παρτέρια κοντά στην Μαρίνου Αντύπα, με πρόσοψη προς τον κεντρικό αυτό δρόμο.

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράκης λάτρευε τα παιδιά. Όλα τα παιδιά του κόσμου.

Σήμερα πάντως Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, τα παρτέρια στον πεζόδρομο, είναι αφύτευτα και σε άσχημη κατάσταση.

Φανταζόμαστε έως την 1η Οκτωβρίου ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων, να έχει φυτευτεί λιγο πράσινο και κανένα λουλουδάκι σε αυτά.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

Ο Αντώνης Σαμαράκης, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους έλληνες συγγραφείς, δεν ήταν απλώς ένας ακόμη καταξιωμένος λογοτέχνης. Ήταν ο κατεξοχήν λογοτέχνης – ανθρωπιστής, ο λογοτέχνης – Άνθρωπος, που ανύψωσε την ελευθερία ως απόλυτο και αναγκαίο ιδεώδες τόσο στο συγγραφικό όσο και στο κοινωνικό του έργο. Το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965) αποτελεί ένα πανανθρώπινο έργο – σύμβολο ενάντια σε κάθε μορφή εξόντωσης από ολοκληρωτικά συστήματα.

Φέτος συμπληρώθηκαν δέκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη, το 2003.

Γραμμένο περίπου δύο χρόνια πριν από τη δικτατορία των συνταγµαταρχών, «Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη έμελε να αναγνωριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα αλληγορικά μυθιστορήματα σχετικά με τον ολοκληρωτισμό.

Ήταν το έργο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Το αριστούργημα του Αντώνη Σαμαράκη, με καταβολές καφκικές και οργουελικές, μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, σε 114 ξένες εκδόσεις, αγαπήθηκε εξίσου από κριτική και αναγνωστικό κοινό, τιμήθηκε με το Βραβείο των «12» στην Ελλάδα και το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία, όπου και γυρίστηκε ταινία με τίτλο La Faille.

Με στοιχεία από την αστυνομική λογοτεχνία αλλά εντασσόμενο επίσης στη φιλοσοφική λογοτεχνία, το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Σαμαράκη μας δείχνει το λάθος στα σχέδια των ολοκληρωτικών καθεστώτων, αυτό που εν τέλει ανατρέπει τους υπολογισμούς των εξουσιαστών.

Στο τέλος, μας θυμίζει, πώς πέρα από μηχανισμούς και συστήματα, υπάρχει ο άνθρωπος, ο οποίος αγωνίζεται και νικάει το καθεστώς, ακόμα κι όταν πεθαίνει.

πηγή: tvxs

Σημ. “Π”: η προτομή που δημοσιεύουμε δεν είναι εκείνη που θα τοποθετηθεί στον πεζόδρομο της οδού Κολοκυθά, αλλά από άλλον Δήμο που επίσης τίμησε τον Αντώνη Σαμαράκη με τον ίδιο τρόπο.

Did you like this? Share it:

© 2018 . All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!