To Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε και χρηματοδοτεί την Βιοκλιματική αστική ανάπτυξη στην πόλη μας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην 26η συνεδρίασή του, την Πέμπτη 30 Αυγούστου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα, ενέκρινε ένα  σημαντικό έργο για την πόλη μας.

Συγκεκριμένα τo Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη και τους όρους προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Βαρβάρας για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΔΩΝ Π. Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000,00 ευρώ.

Σκοπός του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, είναι η βιοκλιματική αστική αναβάθμιση και αναζωογόνηση ενός σημαντικού τμήματος του κεντρικού ιστού του Δήμου μας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο, πυκνή δόμηση έλλειψη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και έλλειψη πρασίνου.

Με το έργο επιχειρείται η ανάσχεση της αστικής κλιματικής μεταβολής και η βελτίωση του μικροκλίματος με συνέπεια τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

Οι εργασίες του έργου αφορούν στην ανάπλαση των οδών :

–Παλαιών Πατρών Γερμανού σε όλο το μήκος της οδού.
–Χειμάρρας από την οδό Π. Π. Γερμανού έως την οδό Κερκύρας.
–Καραϊσκάκη από την οδό Χειμάρρας έως την οδό Αρχιμήδους.
–Ταϋγέτου από την οδό Καραϊσκάκη έως την οδό Μεσολογγίου.
–Αρχιμήδους από την οδό Κερκύρας έως την οδό Μεσολογγίου.

Συνοπτικά πρόκειται να εκτελεσθούν οι παρακάτω εργασίες :

Στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ώστε να προσφέρεται μεγαλύτερη επιφάνεια για την κυκλοφορία των πεζών, χωρίς να διαφοροποιείται η κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων αλλά να γίνεται με μικρότερη ταχύτητα εξυπηρετώντας κυρίως την τοπική και όχι την διαμπερή κυκλοφορία.

Στη λωρίδα κίνησης των οχημάτων και στο τμήμα από Δεληγιάννη έως Κρήτης θα τοποθετηθούν ψυχροί τσιμεντοκυβόλιθοι βαρέως τύπου, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα της οδού προβλέπεται η ανακατασκευή του ασφαλτικού σκυροδέματος, στα πεζοδρόμια θα τοποθετηθούν τσιμεντόπλακες επίσης τσιμεντόπλακες όδευσης τυφλών, ράμπες για ΑΜΕΑ, ενώ στα περιθώρια των δέντρων προβλέπονται λωρίδες λευκού μαρμάρου Καβάλας, θα προστεθούν νέα δένδρα και εξοπλισμός με καθιστικά, κάδους μικροαπορριμμάτων και μαντεμένια κολωνάκια σαν εμπόδια στην παράνομη στάθμευση επί των πεζοδρομίων και τοποθέτηση νέων φωτιστικών επί μεταλλικών ιστών «ανεστραμμένου κώνου».

Στις υπόλοιπες οδούς θα τοποθετηθεί στο δάπεδο κίνησης τσιμεντοκυβόλιθοι, στα πεζοδρόμια τσιμεντόπλακες, λωρίδες λευκού μαρμάρου περιμετρικά των δένδρων, τοποθέτηση νέων δένδρων και νέων φωτιστικών σε μεταλλικούς ιστούς.

Πηγή: xtypos.gr