Γιάγκας: “Ο Δήμος υποχρεούται να εφαρμόσει πλέον το νόμο, για απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων”

Πρόσφατα συμπολίτης μας απευθύνθηκε στο Δήμο μας για να εξυπηρετηθεί. Οι υπηρεσίες όμως του εμφάνισαν ένα “κουστούμι” με χρέη που ο άνθρωπος όταν το είδε έπαθε κόλπο.

Του ζήτησαν να πληρώσει Δημοτικά τέλη και πρόστιμα επ΄αυτών για ακίνητο το οποίο δεν ηλεκτροδοτούνταν, από το 2012 έως σήμερα.

Το παραπάνω περιστατικό μας διηγήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γιάγκας και εξ΄αφορμής αυτού έγραψε άρθρο, με το οποίο εξηγεί ότι ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα να χρεώνει με Δημοτικά Τέλη ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα ακίνητα είναι αποδεδειγμένα μη ηλεκτροδοτούμενα, πόσο μάλλον να επιβάλλει και πρόστιμα επ΄αυτών.

Το άρθρο του ο κ. Γιάγκας, το οποίο μας έστειλε για δημοσίευση, συνοδεύει με το “μπουγιουρντί” που έλαβε ο συμπολίτης μας από το Δήμο, πριν λίγες εβδομάδες και έχει ως εξής:

“Οι Δημότες δεν οφείλουν να πληρώνουν Πρόστιμα και Δημοτικά τέλη Καθαριότητας και φωτισμού όταν το ακίνητό τους δεν ηλεκτροδοτείται και είναι κλειστό. Ο Δήμος υποχρεούται να εφαρμόσει πλέον το νόμο.

Παρά το γεγονός ότι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονταν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας -φωτισμού, όταν το ακίνητό τους δεν ηλεκτροδοτούνταν και ήταν κενό, αρκετοί Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, αξίωναν την πληρωμή δημοτικών τελών παραβλέποντας τη νομοθεσία και τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου 3345/2005), η απαλλαγή δίνονταν εφόσον μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ο ιδιοκτήτης κατέθετε στον οικείο Δήμο αίτηση απαλλαγής του από την χρέωση δημοτικών τελών, μαζί με τη βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και με σχετική υπεύθυνη δήλωση προς το Δήμο ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, δίνοντας διαφορετική ερμηνεία στο νόμο, αρνούνταν να τον εφαρμόσει επιβάλλοντας, εμμέσως, χαράτσι στους Δημότες ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφού, παρά την οικονομική κρίση, εκτός των τελών καθαριότητας και φωτισμού καταλόγιζε και εισέπραττε και πρόστιμα.

Την αυθαιρεσία αυτή του Δήμου σταματάει πλέον η νέα ρύθμιση του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 για την τοπική αυτοδιοίκηση, που δημοσιεύτηκε στις 19.7.2018.

Με τη νέα νομοθεσία παγιώθηκε η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Σε ότι αφορά το παρελθόν, η νέα διάταξη δίνει εξάμηνη προθεσμία (δηλαδή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019) σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν τώρα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.

Για το μέλλον όμως η νέα διάταξη ορίζει ότι «Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.»

Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο!

Ο Δήμος πλέον οφείλει όχι μόνο να εφαρμόσει το νόμο και να πάψει να επιβάλλει πρόστιμα και να εισπράττει από τους Δημότες τέλη Καθαριότητας και φωτισμού, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και να ενημερώσει, με κάθε μέσο, τους πολίτες για τον τρόπο εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.

Μιχάλης Γιάγκας
Δημοτικός Σύμβουλος,
Επικεφαλής Συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»