Καθοριστική η συμμετοχή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, στην χώρα μας

Εν’ όψη των Ελληνικών Δημοτικών Εκλογών ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσίευση άρθρου του City Mayors που κάνει κάποιες καταγραφές για την συμμετοχή στις εκλογές στις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις Το City Mayors καταγράφει ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις δημοτικές υποθέσεις είναι χαμηλό στις ΗΠΑ.

Οι έρευνες για το 2017 και το 2018 δείχνουν ότι οι δημοτικές εκλογές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, σπάνια προσελκύουν περισσότερο από το 30% των ψηφοφόρων. Στο Ντάλας μόνο 6% των ψηφοφόρων συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Στη Βρετανία, η πρώτη ομάδα αγγλικών περιφερειακών δημάρχων, οι οποίοι έχουν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επιρροές, εκλέχτηκε το Μάιο του 2017. Μόνο σε μια περιοχή, το Cambridgeshire & Peterborough, η συμμέτοχη ανήλθε άνω του 30%. Στην περιοχή Tees Valley, μια περιοχή που περιλαμβάνει τις πόλεις Darlington, Hartlepool και Middlesbrough, η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 21%.


Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές στη Γερμανία είναι συνήθως μεταξύ 40 και 50%, ενώ στην Ιταλία η συμμετοχή κυναίνεται μεταξύ 50 και 60%. Στην Ιαπωνία, η μέση προσέλευση των ψηφοφόρων στις 62 περιφέριες το 2015 έφθασε στο ιστορικό χαμηλό 50,5%,

Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του myota.gr η συμμετοχή στην συντριπτική πλειοψηφία των δήμων κυμαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 60% και 70%.
Δεύτερη πυκνότητα παρουσιάζεται στα ποσοστά 50% με 60% με πολύ λιγότερους όμως δήμους. Στον Δήμο Αθηναίων η συμμετοχή ήταν 48,64%
Υπάρχουν βέβαια και ποσοστά όπως στον δήμο των Ανωγίων 78,68%, στο Δήμο Υπάρχουν βέβαια και στον αντίποδα ποσοστά όπως στον Δήμο Ιθάκης 37,16% και στο Δήμο Νεστορίου Καστοριάς 41,47%.

Στην Ελλάδα γενικά η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ υψηλότερη από τις υπόλοιπες χώρες του Αναπτυγμένου κόσμου. Αυτό οφείλεται στην παραδοσιακή εξάρτηση της κοινωνία από τα κόμματα και τις παρατάξεις και την σύναψη ισχυρών προσωπικών δεσμών που έχει τα καλά του, άχει όμως και τις παθογένειες.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ κρίσιμο θέμα καθώς έτσι προδικάζεται και το κύρος της απέναντι στην κεντρική εξουσία. Μέσα από την συμμετοχή που αποτελεί έναν πολύ ισχυρό δείκτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να βάζει την ατζέντα της συζήτησης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Πάντος δεν είναι τυχαίο (εκεί μιλάμε για σοβαρότατες αξιόπιστες μελέτες) το Facebook προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον των χρηστών και στην συχνή χρήση στην πλατφόρμα, ρύθμισε τον αλγόριθμο του EdgeRank με δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες με πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Είναι το νούμερο ένα αντικείμενο που ενδιαφέρει τους «φίλους» των χρηστών όπως καταγράφηκε από την συμπεριφορά τους. Το δεύτερο αντικείμενο είναι τα τοπικά θέματα. Οι χρήστες του facebook δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για posts που αναφέρονται σε θέματα της γειτονιάς τους.

Ανάλογες είναι και οι μετρήσεις της Google. Η Google κάνει συνεχώς προσπάθειες να στήσει δίκτυο τοπικών ακίδων στην ειδησεογραφία της.

Ολο το άρθρο του City Mayor μπορείτε να διαβάσετε εδώ
http://www.citymayors.com/politics/voter-turnout-international.html