Οικογενειακός γιατρός: Πώς θα γίνεται η εγγραφή και τι αλλάζει στις επισκέψεις στους γιατρούς

Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα υγείας φέρνει ο οικογενειακός γιατρός, στην πλήρη εφαρμογή του θεσμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπως σημείωσε σε ομιλία του για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση, η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς και το σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2019. Κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπονται 239 μονάδες.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει την παραπομπή των ασθενών με ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπάγονται, ανάλογα με το τόπο διαμονής τους, για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Βάση με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα».

Η υπαγωγή στους οικογενειακούς γιατρούς αφορά όλους τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Πως θα γίνεται η εγγραφή

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Για την υποβολή της αίτησης θα γίνεται είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και έπειτα θα γίνεται η επιλογή οικογενειακού γιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι γιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο προηγούμενο βήμα και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Η αίτηση υποβάλλεται επίσης σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα ταυτοποιητικό έγγραφο και τον ΑΜΚΑ. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την παράδοση της αίτησης στον οικογενειακό γιατρό που αναγράφεται στην αίτηση, μαζί με: φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας αιτούντο και φωτοαντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη).

Πηγή: Capital.gr/ Βασιλική Κουρλιμπίνη/newsbeast.gr