Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς Τρίτη 7/8/18 – Ο καιρός σήμερα

Δελτίο καιρού για Τρίτη 7/8

Καλό και ζεστό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και ελαφρώς ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, περιμένουμε την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018.

Μετά το μεσημέρι λίγοι όμβροι ή μπόρες τοπικού χαρακτήρα ενδέχεται να εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 31 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36, στην Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 37 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 34 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 19 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 35, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη από 22 έως 31 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι μέχρι μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι και τις θερμές ώρες της ημέρας μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλό και ζεστό καιρό με λίγες νεφώσεις τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και μετά το μεσημέρι νότιοι σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και στο Αν. Αιγαίο. Δεν αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις. Δεν αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης. Ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνες και πυρκαγιές αποτελούν το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Από τη λειψυδρία μέχρι τις πυρκαγιές, οι τελευταίοι 12 μήνες έκαναν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο το οικονομικό και το ανθρώπινο κόστος των ακραίων φαινομένων καύσωνα. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε μέρη που ήταν απροετοίμαστα για τέτοια φαινόμενα, τα οποία οφείλονταν στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό.

Η ξηρασία και ο καύσωνας μετατρέπουν δάση σε τσακμάκια σε μέρη που ήταν μέχρι τώρα απρόσβλητα από πυρκαγιές.

Στη Σουηδία έχουν ήδη σημειωθεί φέτος 65 πυρκαγιές, την ώρα που ο μέσος όρος την τελευταία δεκαετία ήταν τρεις. Πυρκαγιές σημειώνονται τώρα μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο στον βορρά, σύμφωνα με το Copernicus, το πρόγραμμα της ΕΕ για την παρατήρηση της Γης.

Τουλάχιστον 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα στη χειρότερη πυρκαγιά που έχει πλήξει την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Η φωτιά πέρασε μέσα από ένα παραθαλάσσιο θέρετρο βορειοανατολικά της Αθήνας.

Στις ΗΠΑ, ο μέσος ετήσιος αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Ολόκληρη η κοινότητα του Κέσγουικ στην Καλιφόρνια μετατράπηκε σε στάχτη δεν απέμεινε τίποτε. Η πυρκαγιά περιγράφηκε σαν ένας «πύρινος στρόβιλος» και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε για να τον σταματήσουν.

Οι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν λίγο πριν τους προλάβει η φωτιά, όμως το μέλλον της πόλης είναι πλέον αμφίβολο.

«Δεν ξέρω αν θα έχουν τους πόρους για να ανοικοδομήσουν την πόλη … Είναι μια περιοχή χαμηλού εισοδήματος και δεν είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι θα καταφέρουν να ξαναχτίσουν», λέει ο Λίοναρντ Μότι, επόπτης της κομητείας Σάστα.

Πόσο λοιπόν ασυνήθιστα είναι τα φετινά περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων; Ποιο είναι το κόστος της κλιματικής αλλαγής; Και πώς πρέπει να προχωρήσουμε;

«Αυτή τη στιγμή αυτά τα φαινόμενα μοιάζουν ελαφρώς ασυνήθιστα … όμως αν αρχίσουμε να κοιτάζουμε μπροστά και συμπεριλάβουμε τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, τότε αυτό θα είναι το καινούριο σύνηθες», εξηγεί ο Σαμ Φανκχάουζερ, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο London School of Economics.

«Υπάρχουν προβλέψεις ότι το είδος της ζέστης που έχουμε φέτος, μπορεί να το ζούμε κάθε δεύτερη χρονιά από το 2040 περίπου και μετά. Υπάρχει πολύ σαφής σχέση ανάμεσα στις πιθανότητες να έχουμε κύμα καύσωνα και στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνει.

«Το κλίμα ή ο καιρός έχουν διακυμάνσεις, όμως σ’ αυτή τη διακύμανση προσθέτεις μια υψηλή θερμοκρασία και είμαστε τώρα περίπου έναν βαθμό πιο ζεστοί σε παγκόσμιο μέσο όρο απ’ ό,τι ήμασταν στην προβιομηχανική εποχή πριν από 100 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως μπορούμε στατιστικά να αρχίσουμε να δείχνουμε ότι η πιθανότητα μερικών φαινομένων αυξάνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ευρώπη, οι προκαταρτικές εκτιμήσεις μας λένε πως είναι περίπου δύο φορές πιθανότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η οφειλόμενη στον άνθρωπο άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Ο Φρανκχάουζερ λέει πως η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται στα φαινόμενα ακραίου καύσωνα και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλές περισσότερες μεταβλητές που μπορεί να είναι επικίνδυνες για εμάς, θα έχουμε περισσότερα φαινόμενα ξηρασίας και αυτό θα είναι πραγματικά αποδιοργανωτικό.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε υπερβολικά πολύ νερό … πλημμύρες, κυκλώνες … Πολύ μεγάλες ζημιές συνδέονται με το υπερβολικά πολύ νερό, όσες και ζημιές από το όχι αρκετό νερό, λέει.

«Θα είναι πολύ αποδιοργανωτικό για την οικονομία, όμως σε ορισμένα πράγματα μπορούμε να προσαρμοστούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τις γεωργικές πρακτικές μας.

Μπορούμε να κλιματίζουμε φυσικά τα σπίτια μας … Όμως θα είναι τελικά πολύ αποδιοργανωτικό και θα πρέπει να αλλάξουμε την υποδομή μας.

Αξίζει να το κάνουμε επειδή θα έχουμε πολύ διαφορετικό κλίμα, όμως θα είναι πολύ, πολύ δαπανηρό.