Σπάσιμο Β΄ Αθήνας: Πού επιλέγουν να κατέβουν οι υποψήφιοι της ΝΔ

Ποιες περιοχές επιλέγουν τα μεγάλα ονόματα και ποιες οι νεοεισερχόμενοι στην Κεντρική πολιτική σκηνή, σαν υποψήφιοι Βουλευτές:

Χαρτιά, στιλό και υπολογιστές έχουν απλώσει στα γραφεία τους οι βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. στη π. Β’ Αθηνών, αθροίζοντας τους σταυρούς που έλαβαν το 2015 στους δήµους που αποτελούν πλέον τους νέους τομείς της παλαιάς τεράστιας  εκλογικής περιφέρειας και υπολογίζοντας πού είναι η µεγαλύτερη «µάζα» των ψηφοφόρων τους.

Κανείς δεν έχει αποφασίσει οριστικά πού θα κινηθεί –χρειάζονται εξάλλου την έγκριση του προέδρου του κόµµατος, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τοµέα της Β’ Αθήνας–, αλλά όλοι έχουν µια προτίµηση σε κάποιον από τους νέους τομείς που διαµορφώθηκαν στον εκλογικό χάρτη.

Στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015, η Ν.Δ. εξέλεξε 12 βουλευτές στη Β’ Αθήνας, µε την Κατερίνα Παπακώστα να έχει διαγραφεί εδώ και καιρό, ενώ την Παρασκευή 20 Ιουλίου κατέθεσε και επισήμως την ανακοίνωση του Νέου κόμματος στο οποίο ηγείται.

Από τους υπόλοιπους έντεκα, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, εφόσον δεν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κινείται µάλλον προς τον Βόρειο Τοµέα, όπως και ο αντιπρόεδρος του κόµµατος, Κωστής Χατζηδάκης (ο ίδιος, σύµφωνα µε πληροφορίες, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόµενο να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα).

Ο έτερος αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, «κλίνει» επίσης προς τον Βόρειο Τοµέα (αν και θεωρείται δύσκολο και οι δύο αντιπρόεδροι να κατέβουν τελικά στην ίδια περιφέρεια), αλλά και τον Δυτικό. Εξαιρετικά πιθανός για τον Βόρειο Τοµέα θεωρείται ο Γιώργος Κουµουτσάκος, όπως και η Νίκη Κεραµέως, βουλευτής Επικρατείας σήµερα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, δείχνει να προτιµά και εκείνος τα βόρεια, αν και δεν αποκλείει τον Νότιο Τοµέα -όπου έχει ισχυρά ερείσµατα -, σε αρκετές περιοχές του οποίου εξελέγη πρώτος, γεγονός που αναµένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει διαχρονικά στενούς δεσµούς µε το νότιο κοµµάτι, χωρίς να αποκλείεται πάντως να είναι υποψήφιος στα δυτικά προάστια, όπου ήταν ανάµεσα στους τρεις πρώτους.

Την επιλογή του Δυτικού Τομέα, φέρονται να κάνουν τόσο η Άννα Καραµανλή όσο και ο Γεράσιµος Γιακουµάτος.

Η κίνηση του κ. Γιακουμάτου να επιλέξει την κάθοδό του στο Δυτικό Τομέα δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε άστοχη.

Με τη σημερινή εικόνα, όπως διαμορφώνεται τουλάχιστον τώρα, όλα τα βαριά ονόματα της Β΄Αθήνας δείχνουν να επιλέγουν, η πλειοψηφία από αυτά τουλάχιστον, τους δύο άλλους τομείς (Βόρειο, Νότιο) για να κατέβουν στις  εκλογές, αφήνοντας το Δυτικό Τομέα χωρίς το “αντίπαλον” δέος, πράγμα που διευκολύνει τον συμπολίτη  μας να δώσει μια ευκολότερη μάχη στην περιοχή μας.

Βέβαια οι παλαιοί της Β΄Αθήνας, που θα επιλέξουν άλλον τομέα από το Δυτικό, δε θα μείνουν αμέτοχοι, αφού υπάρχει περίπτωση στις θέσεις τους στο Δυτικό Τομέα να θελήσουν να προωθήσουν δικά τους άτομα, για ευνόητους λόγους, όπως δημιουργίας ομάδων κλπ, βοηθώντας τα μάλιστα και με το εκλογικό πελατολόγιό τους.

Επίσης οι παλαιότεροι δεν αποκλείεται να αλληλοβοηθηθούν, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους τα εκλογικά τους “πελατολόγια”, αφού πλέον δεν θα τους είναι χρήσιμα, αν πολιτευτούν σε διαφορετικούς Δήμους.

Για να επιστρέψουμε πάλι στους υπόλοιπους υποψηφίους:

Γέννηµα-θρέµµα του Παλαιού Φαλήρου είναι η Άννα Ασηµακοπούλου και έτσι η υποψηφιότητά της στον Νότιο Τοµέα είναι µία φυσική εξέλιξη για την ίδια. Εξίσου φυσική είναι η κάθοδος στα νότια και για τη Σοφία Βούλτεψη, κάτοικο Γλυφάδας από τη δεκαετία του ’80. «Ζεστός» για υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα Αθηνών είναι και ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήµαρχος του Παλαιού Φαλήρου από το 2002.

Σε ό,τι αφορά τους «γαλάζιους» γραµµατείς που σκοπεύουν να µπουν στη µάχη του σταυρού, τον Βόρειο Τοµέα προτιµούν οι Ζωή Ράπτη (πρώην αντιδήµαρχος Ψυχικού και δεύτερη επιλαχούσα στις τελευταίες κάλπες), Βασίλης Ξυπολυτάς (πρώην αντιδήµαρχος Κηφισιάς) και Μανώλης Γραφάκος (πρώην δήµαρχος Μελισσίων).

Τον Νότιο επιλέγουν οι Βασίλης Σπανάκης (πρώην υποψήφιος δήµαρχος Μοσχάτου), Τάσος Γαϊτάνης (αντιδήµαρχος Καλλιθέας), αλλά και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ανάµεσα στις δύο αυτές επιλογές είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ 

 Βόρειος Τομέας (15 ΕΔΡΕΣ), αποτελείται από τους δήμους:

Αγ. Παρασκευής,
Αμαρουσίου,
Βριλησσίων,
Γαλατσίου,
Ηρακλείου,
Κηφισιάς,
Λυκόβρυσης – Πεύκης,
Μεταμόρφωσης,
Ν. Ιωνίας,
Παπάγου – Χολαργού,
Πεντέλης,
Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας,
Φιλοθέης – Ψυχικού και
Χαλανδρίου

Δυτικός Τομέας (11 ΕΔΡΕΣ), αποτελείται από τους Δήμους:

Αγ. Βαρβάρας,
Αγ. Αναργύρων – Καματερού,
Αιγάλεω,
Ιλίου,
Περιστερίου,
Πετρούπολης και
Χαϊδαρίου

Νότιος Τομέας (18 ΕΔΡΕΣ), αποτελείται από τους Δήμους:

Αγ. Δημητρίου,
Αλίμου,
Βύρωνα,
Γλυφάδας,
Δάφνης – Υμηττού,
Ελληνικού – Αργυρούπολης,
Ζωγράφου,
Ηλιούπολης,
Καισαριανής,
Καλλιθέας,
Μοσχάτου – Ταύρου,
Ν. Σμύρνης και
Π. Φαλήρου

Πηγή:parapolitika.gr